Η Apple επιβεβαιώνει πως το T2 chip μπλοκάρει την επισκευή των Mac από μη εξουσιοδοτημένο service

0
1963

Τον προηγούμενο μήνα είχε διαρρεύσει ένα εσωτερικό έγγραφο της Apple αναφέροντας πως το T2 chip ασφαλείας μπορεί να εμποδίσει την επισκευή κάποιων Mac από μη εξουσιοδοτημένα service.

Αν και η πληροφορία αυτή δεν ήταν ξεκάθαρη εκείνη την περίοδο, φαινόταν πως η πολιτική αυτή της Apple δεν είχε ενεργοποιηθεί. Σήμερα όμως η εταιρεία επιβεβαίωσε την ύπαρξη της στο The Verge.

Πρέπει να αναφέρουμε πως το T2 chip αφορά τον έλεγχο του system management, του SSD αλλά και στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των υπολογιστών όπως την κρυπτογράφηση των δεδομένων και τα προσωπικά δεδομένα του Touch ID, με την Apple να δείχνει πως δε θέλει να επιτρέψει σε τρίτους την πρόσβαση σε αυτά, για λόγους ασφαλείας.

Πιο συγκεκριμένα, το Apple T2 chip το οποίο βρίσκεται στα Mac mini, MacBook Air, MacBook Pro και iMac Pro, διαθέτει ένα διαγνωστικό λογισμικό το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται για να μπορεί το service να “ξεκλειδώσει” για να μπορεί να γίνει η επισκευή τους. Η Apple βέβαια δε μπόρεσε να επιβεβαιώσει σε ποιούς υπολογιστές θα υπάρχει αυτός ο περιορισμός και δεν είναι γνωστό το αν θα κάνει κάτι τέτοιο, με τους κατόχους των υπολογιστών αυτών να βρεθούν προ εκπλήξεως στην περίπτωση που δεν πάνε το Mac τους σε εξουσιοδοτημένο service.

Σύμφωνα με την Apple, η διαδικασία επισκευής των Mac που διαθέτουν το T2 chip δεν ολοκληρώνεται για ορισμένα μέρη του υπολογιστή, αν οι τεχνικοί δεν “τρέξουν” τη σουίτα AST 2 System Configuration. Σε περίπτωση που αυτό το βήμα δε γίνει, η επισκευή δεν ολοκληρώνεται και ο υπολογιστής δε θα λειτουργεί. Επιπλέον, το software αυτό δίνεται μόνο σε εξειδικευμένο προσωπικό που ανήκει στο δίκτυο Global Servive Exchange και ονομάζεται Apple Service Toolkit 2, λειτουργεί σε συνδυασμό με το T2 chip ασφαλείας και ελέγχει ορισμένα μέρη του υπολογιστή όπως μνήμη, οθόνη, τροφοδοσία ρεύματος και το σύστημα ψύξης.

Τέλος, το iFixit ήθελε να δει κατά πόσο ισχύει όλο αυτό το θέμα με τις επισκευές και πήρε δύο MacBook Pro των 13 ιντσών που διαθέτουν το T2 security chip και άλλαξε την οθόνη και τη μητρική μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα ήταν πως και οι δύο υπολογιστές λειτούργησαν κανονικά. Το παράδοξο είναι πως ενώ οι οθόνες δεν αποτελούν μέρος του ελέγχου μέσω του software, δεν ισχύει το ίδιο για τη μητρική των δύο MacBook Pro και δεν είναι ξεκάθαρο το πως κατάφερε το iFixit να τους κάνει να λειτουργήσουν χωρίς τη χρήση του εξειδικευμένου software.