Με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το πανεπιστήμιο Stanford, δήλωσε ότι 11.000 κάτοχοι iPhone, εγγράφηκαν στην υπηρεσία ResearchKit για μελέτη καρδιακών νοσημάτων σε μόλις 24 ώρες – κάτι ανεπανάληπτο!
“Το να συμμετέχουν 10.000 άνθρωποι σε ιατρική έρευνα, κανονικά θα απαιτούσε τις συνδυασμένες προσπάθειες 50 ερευνητικών κέντρων για έναν ολόκληρο χρόνο“, δήλωσε ο Alan Yeung, ιατρικός διευθυντής του τμήματος της Καρδιακής Υγείας του Stanford.
Το πανεπιστήμιο, είναι ένα από τα 5 ακαδημαϊκά κέντρα που έχουν αναπτύξει εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα ενσωματωμένα στο iPhone επιταχυνσιόμετρα, γυροσκόπια και GPS τα οποία παρέχουν δεδομένα για ιατρική έρευνα. Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν θετικά και αρνητικά σημεία στο να εγγράφονται χρήστες για ιατρικές έρευνες μέσω του ResearchKit…..
Το μεγάλο πλεονέκτημα για τους ερευνητές είναι ότι πλέον δεν χρειάζονται να βασίζονται στα λεγόμενα που δηλώνουν οι συμμετέχοντες όσον αφορά το πόσο συχνά και σκληρά γυμνάζονται μιας και τα δεδομένα αποστέλλονται αυτόματα από το iPhone.
“To iPhone λύνει ένα πολύχρονο πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε σε διάφορες έρευνες : όσοι συμμετέχουν σε ιατρικές έρευνες πολύ συχνά ψεύδονται στους αναλυτές. Βάζοντας σε λειτουργία τα εσωτερικά υποσυστήματα του iPhone αλλά και 3ες συσκευές που συνδέονται μέσω Bluetooth με το iPhone, μπορούμε σιωπηλά να καταγράφουμε τα πραγματικά δεδομένα του χρήστη, χωρίς να εξαρτόμαστε από τα λεγόμενα του ή να βασιζόμαστε αν τα καταγράφει ο ίδιος συστηματικά.”
Υπάρχουν όμως και δυσκολίες σε αυτήν την καταγραφή. Για παράδειγμα οι κάτοχοι iPhone δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα όλου του πληθυσμού των ΗΠΑ.
“Ο μέσος χρήστης iPhone είναι πιο πιθανό να είναι απόφοιτος πανεπιστημίου και να κατέχει διδακτορικό απ’ότι ο μέσος χρήστης Android και να έχει επίσης υψηλότερο εισόδημα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις της εταιρείας CivicScience Inc. Αυτού του είδους τα δημογραφικά μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τα ευρήματα μιας έρευνας.
Επιπλέον οι συμμετέχοντες σε μια έρευνα μεσώ εφαρμογής , μπορούν κατά λάθος να τικάρουν επιλογές ή να δώσουν επηρεασμένες απαντήσεις γιατί έχουν να διαλέξουν από ένα multiple choice ερωτηματολόγιο αντί να τους παίρνει συνέντευξη ένας ερευνητής με ανοικτές ερωτήσεις.
Σε αντίθεση με αυτές τις δυσκολίες, το προσδοκώμενο αποτέλεσμα φαντάζει τεράστιο! Ο CEO του ιδρύματος στην μάχη για το Πάρκινσον “Michael J. Fox”, Todd Sherer δήλωσε ότι μια παραδοσιακή έρευνα για το Πάρκινσον που συμμετέχουν 800 εθελοντές για διάρκεια 5 ετών κοστίζει 60 εκατ $, ενώ μέσα σε 24 ώρες 5.589 άνθρωποι έκαναν εγγραφή στην αντίστοιχη εφαρμογή του ResearchKit!
Για ακόμη μία φορά η Apple βγάζει ένα προϊόν που και πιο εύκολα κάνει τα πράγματα και καλύτερα για όλους μας αλλά ταυτόχρονα κλείνει και μια ολόκληρη βιομηχανία – αυτής των ιατρικών ερευνών……