Το απόρρητο και η ιδιωτικότητα των χρηστών είναι ένα από τα κύρια στοιχεία της Apple εδώ και αρκετό καιρό και κάθε χρόνο η εταιρεία ανακοινώνει νέους τρόπους για να κάνει τις συσκευές της ακόμα πιο ασφαλείς. Αυτή την εβδομάδα, το περιοδικό ELLE δημοσίευσε μια συνέντευξη με την υπεύθυνη ιδιωτικού απορρήτου της Apple, Jane Horvath, στην οποία μιλάει για backdoors στο iOS, το GDPR και πολλά άλλα.
Με πτυχίο στην επιστήμη των υπολογιστών, η Hovarth ξεκίνησε την καριέρα της ως προγραμματίστρια για έναν κρατικό εργολάβο πολύ πριν ενταχθεί στην Apple. Αλλά χάρη στις φιλοδοξίες της, πήγε στη νομική σχολή και έπιασε δουλειά στην AOL το 1995 ως μία από τις νεότερες δικηγόρους της ομάδας.
Μετά από αυτό, η Hovarth ειδικεύτηκε στην πολιτική απορρήτου και εντάχθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ) μέχρι το 2007, όταν ανέλαβε δουλειά ως Global Privacy Counsel στην Google. Εκεί, το στέλεχος λέει ότι έμαθε «μια πολύ καλή εισαγωγή στον κόσμο του Διαδικτύου». Μόλις το 2011 προσλήφθηκε η Horvath από την Apple, αν και αυτή ήταν πάντα η «ονειρεμένη δουλειά» της.
Όπως αναφέρει η ίδια:
“Ένας συνάδελφος στην Apple μου είπε: «Μπορεί να είμαστε σε θέση να συνδέσουμε αυτά τα δεδομένα σε όλα τα άλλα δεδομένα που συλλέγουμε και να προσδιορίσουμε με κάποιο τρόπο κάποιον και δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό». Σκέφτηκα, Ουάου, έφτασα σε ένα μέρος που πραγματικά προστατεύει το απόρρητο.“
Από την υπόθεση του San Bernardino τον Δεκέμβριο του 2015, το FBI ζήτησε από την Apple να αναπτύξει έναν τρόπο ξεκλειδώματος συσκευών iOS χωρίς τους κωδικούς πρόσβασης των χρηστών, αφού η αστυνομία ανέκτησε ένα iPhone 5C από έναν από τους δράστες. Η Apple, ωστόσο, πάντα αρνιόταν το αίτημα – κάτι που οδήγησε το FBI να συνεργαστεί με μια άλλη εταιρεία ασφαλείας για μια μέθοδο ξεκλειδώματος για το iOS.
Η υπεύθυνη προστασίας προσωπικών δεδομένων της Apple, η οποία συμμετείχε στις συζητήσεις σε εκείνη την υπόθεση, είπε ότι η εταιρεία θα είχε ανοίξει αυτό το iPhone εάν δεν θα είχε αντίκτυπο σε «κάθε άλλο τηλέφωνο». Ωστόσο, η δημιουργία μιας κερκόπορτας για τη συγκεκριμένη περίπτωση θα άνοιγε επίσης μια παραβίαση ασφαλείας που θα έθετε σε κίνδυνο όλους τους πελάτες.
Η Horvath λέει ότι η Apple έχει αντισταθεί στα αιτήματα για την κατασκευή μιας έκδοσης του iOS που «βασικά θα έκανε κάθε άλλο τηλέφωνο ευάλωτο».
Σε έναν κόσμο όπου τα πάντα είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο, το απόρρητο έχει γίνει πιο σημαντικό από ποτέ. Και παρόλο που υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι “το απόρρητο δεν έχει σημασία”, μπορεί να επηρεαστούν από πράγματα όπως οι διαρροές δεδομένων και το ransomware. Για την Horvath, αυτός είναι ο λόγος που η ασφάλεια και το απόρρητο συνδέονται άμεσα.
“Κάντε μια παύση όταν εμφανιστεί ένα από αυτά τα πλαίσια και διαβάστε λίγο τι λέει. Επίσης, γύρνα πίσω και κοίτα τις επιλογές που έχεις κάνει, γιατί ακόμα κι εγώ, όταν θέλω απλώς κάτι, κάνω ορισμένες επιλογές. Αυτό, και πάντα να σκέφτεσαι πριν δημοσιεύσεις. Τα δεδομένα βγαίνουν εκεί έξω και είναι πολύ δύσκολο να τα επαναφέρεις.“
Η Horvath συγκρίνει τις λειτουργίες απορρήτου του iOS με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR), ο οποίος είναι νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διασφάλιση της προστασίας των δεδομένων των χρηστών ως ανθρώπινο δικαίωμα. Το στέλεχος πιστεύει ότι οι συσκευές της Apple παρέχουν στους πελάτες της «τα ίδια δικαιώματα χρήστη με τους Ευρωπαίους, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται».
Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube