Μια scam bitcoin εφαρμογή που είχε σχεδιαστεί ώστε να μοιάζει με μια αυθεντική και η οποία είχε περάσει από την review ομάδα του App Store οδήγησε τον Έλληνα Φίλιππο Χριστοδούλου να χάσει 17.1 bitcoin ή αλλιώς $600.000 αξία την στιγμή της κλοπής αυτής σύμφωνα με δημοσίευμα της The Washington Post.
Ο Χριστοδούλου ήθελε να δει την αξία των bitcoin του πίσω τον Φεβρουάριο και έτσι έκανε μια αναζήτηση στο App Store για την εφαρμογή “Trezor”, της εταιρείας που είχε αποθηκεύσει τα bitcoin του. Είδε μια εφαρμογή με λογότυπο της Trezon και έτσι την έκανε λήψη και πέρασε τα στοιχεία του.
Για κακή του τύχη όμως η εφαρμογή ήταν πλαστή και είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να μοιάζει πάρα πολύ της αυθεντικής εφαρμογής για να ξεγελάσει bitcoin χρήστες. Ο Χριστοδούλου έτσι έχασε όλα τα του bitcoin και φυσικά είναι έξαλλος με την Apple.
“H Apple δεν πρέπει να ξεφύγει με αυτό” αναφέρει εξαγριωμένος στην The Washington Post.
Η Apple κάνει reviews εφαρμογές για να αποτρέψει τέτοιες scam εφαρμογές να γίνουν λήψη από iPhone χρήστες αλλά υπάρχουν αρκετές όπως η πλαστή Trezor εφαρμογή που ξεφεύγουν από τα ραντάρ της Apple και οι οποίες όμως έχουν άσχημες συνέπειες για τα θύματα τους.
Η Apple αναφέρει από πλευρά της πως η πλαστή Trezor εφαρμογή πέρασε στο App Store με την τεχνική “a bait-and-switch.” Είχε την ονομασία Trezon και χρησιμοποίησε ίδια χρώματα και παρόμοιο λογότυπο αλλά ανέφερε πως ήταν μια εφαρμογή κρυπτογραφίας που κρυπτογραφούσε iPhone αρχεία και κωδικούς. Ο προγραμματιστής της είχε πει πως η εφαρμογή δεν είχε να κάνει με κρυπτονομίσματα. Μετά την αποδοχή της από την Apple άλλαξε ο κώδικας της και έγινε ένα πορτοφόλι για κρυπτονομίσματα που η Apple δεν μπόρεσε να εντοπίσει αυτή την αλλαγή.
Εκπρόσωπος της Apple ανέφερε στην The Washigton Post:
“Η εμπιστοσύνη είναι η βάση του γιατί δημιουργήσαμε το App Store και την ενισχύουμε συνεχώς. Κάθε μελέτη έχει δείξει πως το App Store είναι το πιο ασφαλές marketplace στον κόσμο, και δουλεύουμε συνεχώς για να διατηρήσουμε αυτή την πρωτιά ενώ παράλληλα ενισχύουμε τους μηχανισμούς προστασίας του. Στις περιπτώσεις που έχουμε απάτες στους χρήστες μας λαμβάνουμε άμεσα μέτρα για τους δημιουργούς αυτών των καταστάσεων και παράλληλα λαμβάνουμε μέτρα ώστε να μην παρουσιαστούν παρόμοια περιστατικά.”
Η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει το πόσες εφαρμογές απάτες έχει βρει ή το πόσο συχνά τέτοιες εφαρμογές αφαιρούνται από το App Store. Πάρα αυτά η εταιρεία είπε πως 6,500 εφαρμογές αφαιρέθηκαν πέρυσι γιατί είχαν κρυφά και μη καταγεγραμμένα χαρακτηριστικά.
Η Apple επίσης επιβεβαίωσε πω ανακάλυψε και άλλες πλαστές εφαρμογές κρυπτονομισμάτων στο App Store αλλά δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες. Η Trezor από πλευράς της δεν προσφέρει μια iOS εφαρμογή ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε πως έχουν ειδοποιήσει την Apple και την Google για πλαστές εφαρμογές που χρησιμοποιούν το όνομα της για χρόνια τώρα.
Επιπλέον η Apple δεν έδωσε τα στοιχεία της πλαστής εφαρμογής Trezor ή για το αν αυτός ο προγραμματιστής είχε και άλλες τέτοιες εφαρμογές ή για το αν έχει παραδώσει τα στοιχεία του στις αρμόδιες αρχές.
Δεδομένα από την Sensor Tower δείχνει πως η πλαστή Trezor εφαρμογή ήταν στο App Store από τις 22 Ιανουαρίου μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου και είχε γίνει λήψη 1000 φορές. Τα 17.1 bitcoin που έχασε ο Χριστοδούλου έχουν αξία σήμερα $1 εκατομμύριου με τον ίδιο αναφέρει πως η Apple δεν του έχει πει κάτι.
Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed