22.9 C
Athens
Monday, October 2, 2023
More

  Το Apple Vision Pro φαίνεται εκπληκτικό, αλλά… Δεν θέλω να ζήσω τη ζωή μου μέσα από ένα headset

  Η αποκάλυψη έγινε. Έχουμε επιτέλους ένα όνομα για τα πολυαναμενόμενα headset VR της Apple και ονομάζεται Vision Pro.

  Η Apple αποκάλυψε το πιο φιλόδοξο προϊόν της, αναμφισβήτητα μέχρι σήμερα στο WWDC 2023: ένα headset εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας που σας επιτρέπει να ζείτε μέσα σε όμορφα τοπία, να βλέπετε ότι αγαπάτε και να έχετε το τέλειο γραφείο όλα χωρίς να μετακινηθείτε από τον καναπέ σας. Μοιάζει με το μέλλον. Φαίνεται απίστευτο… αλλά δεν θέλω να ζω σε αυτό που νιώθω ότι κινείται προς μια κατάσταση όπου επικοινωνούμε μέσω headsets.

  Η Apple αποκαλεί το Vision Pro τον πρώτο της «χωρικό υπολογιστή». Είναι ένα επαναστατικό προϊόν που «συνδυάζει ψηφιακό περιεχόμενο με τον φυσικό κόσμο, ενώ επιτρέπει στους χρήστες να παραμένουν παρόντες και συνδεδεμένοι με άλλους». Αλλά δεν μπορώ παρά να νιώσω ότι είναι ένα βήμα παραπέρα προς έναν κόσμο όπου ζούμε μέσα από ένα headset και αν μη τι άλλο αυτό δείχνει μια βαθειά αποσύνδεση του ανθρώπου.

  Στην κεντρική ομιλία, η Apple χρησιμοποίησε πολλά πλάνα βίντεο από γονείς που αλληλεπιδρούν με τα παιδιά τους μέσα από τα μάτια του Vision Pro και απλώς γέμισε την καρδιά μου με θλίψη. Μεταβαίνουμε σε έναν κόσμο όπου τα παιδιά επικοινωνούν με εικόνες των ματιών των γονιών τους μέσω ενός πανέμορφου ακριβού headset; Η Apple σίγουρα κάπως έτσι φαίνεται να το έχει σκεφτεί.

  Ανεξάρτητα από το πόσο καταπληκτική φαίνεται να είναι η ιδέα της εργασίας σε ένα χωρικό λειτουργικό σύστημα, της διαχείρισης παραθύρων και της επιλογής εργασίας από μια παραλία στις Μπαχάμες, δεν θέλω να ζω παρέα με ένα headset για 12 ώρες την ημέρα. Όχι μόνο ακούγεται απίστευτα άβολο, αλλά έρχεται επίσης σε αντίθεση με την ώθηση της Apple για περισσότερη προσοχή όταν πρόκειται για την τεχνολογία με λειτουργίες όπως το Screen Time και η πρόσφατη εφαρμογή που ανακοίνωσε Journal και λειτουργίες ψυχικής υγείας στο iOS 17.

  Μπορώ απλώς να φανταστώ την εφαρμογή Journal στο iOS να γίνεται καταχωρήσεις ημερών μόλις κάποιος βγει έξω επειδή η καθοριστική εφεύρεση του 21ου αιώνα σημαίνει ότι κανείς δεν χρειάζεται να φύγει από το σπίτι ποτέ ξανά. Είναι τρομακτικό, και ενώ θέλω να δω ένα Vision Pro, και πιθανότατα θα ήθελα να έχω ένα αφήνοντας στην άκρη τα $3500, απλά δεν μπορώ να καταλάβω έναν κόσμο όπου κάθομαι στον καναπέ δίπλα στον σύντροφό μου όλο το βράδυ παρέα με ένα σύστημα οθόνης εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης που φέρνει 23 εκατομμύρια pixel σε δύο οθόνες.

  Προφανώς, υπερβάλλω εδώ, αλλά η αποκάλυψη του Vision Pro έμοιαζε πραγματικά σαν κάτι από ταινία επιστημονικής φαντασίας και ακόμη περισσότερο σαν τρόμου επιστημονικής φαντασίας όταν τα μάτια του ατόμου έπεσαν στο γυάλινο πλαίσιο του headset. Δεν ήταν καθησυχαστικό – ήταν ασυνήθιστο και η εισαγωγή της Digital Persona – οι προσεγγίσεις VisionOS των χρηστών του Vision Pro ως avatar – ήταν βαθιά ανησυχητικό για μένα.

  Με ενδιαφέρει πραγματικά να δω πώς γίνεται αντιληπτό το Vision Pro και αν μπορεί να φέρει την εικονική πραγματικότητα στο mainstream. Εάν η Apple πιστεύει ότι όλοι θέλουν να ζουν μαζί με ένα headset, τότε μπορεί να έχουν κακώς εκτιμήσει πόσο πολύ θέλουν οι άνθρωποι να αποσυνδεθούν από την τεχνολογία αυτές τις μέρες. Η μετάβαση από την τελευταία αποκάλυψη προϊόντος που ξεχώρισε και ήταν το Apple Watch, που σου επιτρέπει να ζεις περισσότερο, σε ένα προϊόν που σε απομακρύνει ενεργά από την πραγματικότητα είναι καταθλιπτικό και δεν ξέρω αν θέλω να ζήσω ποτέ σε έναν κόσμο όπου είναι καλύτερος μόνο μέσα από ένα headset.

  Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube
  Dimitrios Georgoulas
  Dimitrios Georgoulas
  Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.