To AirPlay 2 έγινε cracked και έτσι μπορεί να υιοθετηθεί και σε μη συμβατά ηχεία

0
3025

Οι φίλοι του ήχου που προτιμούν να ακούνε την μουσική τους στα ήδη υπάρχον ηχεία που έχουν αγοράσει περίμεναν εδώ και καιρό το AirPlay 2 πρωτόκολλο της Apple να γίνει cracked. Η μέρα αυτή λοιπόν έφτασε.

Τρεις προγραμματιστές που δουλεύανε για αυτό τον σκοπό για αρκετό καιρό αναφέρουν σήμερα πως τελικά τα κατάφεραν.

Η αρχική ανακοίνωση έγινε στο Slack group και κατόπιν κοινοποιήθηκε στο GitHub.

Guys… ready? I can finally confirm I got airplay2 working, including multi-room! Audio streaming data correctly recovered, decrypted and decoded!

Η Apple χρησιμοποιεί αυτό το streaming πρωτόκολλο αποκλειστικά κάτι το οποίο σημαίνει πως μόνο ηχεία που έχουν αδειοδοτηθεί με αυτή την τεχνολογία μπορούν να λειτουργήσουν.

Αυτό σημαίνει πως η multi-room αναπαραγωγή από κάποια iOS συσκευή θα είναι δυνατή για οποιοδήποτε σύστημα ηχείο είναι συνδεμένο με μια συσκευή όπως για παράδειγμα ένα Raspberry Pi που θα τρέχει την εφαρμογή που θα κάνει λήψη και decoding των AirPlay 2 streams ήχου.

Ο προγραμματιστής που έκανε αυτή την ανακοίνωση ανέφερε εν συνεχεία πως το cracking αυτού του πρωτοκόλλου ήταν μόνο η αρχή και πως η ομάδα χρειάζεται να δημιουργήσει και μια εφαρμογή πριν γίνει χρήση του.

The code I have is rather a python prototype for debugging/reversing not meant for running in “production”. You might have read in this channel that @iostat is working on a cool Rust implementation of AirPlay 2. A bit of patience and I’m sure it will happen.

Το AirPlay 1 πρωτόκολλο της Apple έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό cracked και έτσι εφαρμογές όπως η shairport-sync επιτρέπουν στο iTunes να στέλνει μουσική σε μη συμβατά ηχεία. Υπάρχει και ένα tutorial που εξηγεί πως μπορεί αυτό να γίνει και με την χρήση ενός Raspberry Pi.

Παρά το γεγονός πως η multi-room αναπαραγωγή με το AirPlay 1 πρωτόκολλο υποστηρίζεται από το iTunes, το streaming από μια iOS συσκευή χρειάζεται το AirPlay 2. Τώρα που το AirPlay 2 έγινε και αυτό cracked δεν θα αργήσουμε να δούμε κάτι αντίστοιχο στο πολύ άμεσο μέλλον.

Σίγουρα η διαδικασία αυτή δεν είναι η πιο εύκολη από άποψη υλοποίησης αλλά είναι από αυτές τις περιπτώσεις που ίσως αξίζει τον κόπο….