Σχετικά με το T2 chip που μπλοκάρει την επισκευή των Mac από μη εξουσιοδοτημένα service

0
2455

Υπάρχει μια μεγάλη σύγχυση σχετικά με τα νεότερα Macs που έρχονται με ενσωματωμένο το T2 chip της Apple όπως το iMac Pro (2017), MacBook Pro (2018), και τα νέα Mac mini (2018) και MacBook Air (2018) σε σχέση με την ασφάλεια και την δυνατότητα επισκευής αυτών των μηχανημάτων από service τρίτων.

Σίγουρα αυτό έχει μια λογική μιας και το παραπάνω είναι μια σύνθετη περίπτωση και φυσικά όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις το Internet παρουσιάζει πολλαπλές αλήθειες το λιγότερο για όλα αυτά.

Όπως έχει αφήσει να εννοηθεί η Apple θεωρεί το T2 chip ως ένα μεγάλο βήμα στην ασφάλεια των χρηστών της σε βάρος ενός μικρού μεριδίου της αγοράς που θέλει να μπορεί να έχει πρόσβαση στα Macs και να πειράζει το εσωτερικό τους. Από την πλευρά τους τα επισκευαστικά κέντρα τρίτων βλέπουν την ενέργεια αυτή της Apple ως ακόμη ένα χτύπημα στις δουλειές τους.

Σύμφωνα με το The Verge:

“Το Τ2 Chip είναι “μια γκιλοτίνα που η Apple έχει πάνω από τους καταναλωτές των μηχανημάτων της” – αυτός ήταν ο χαρακτηρισμός του CEO του iFixit Kyle Wiens. Αυτό γιατί το chip αυτό αποτελεί πλέον το κλειδί που κλειδώνει τα Mac προϊόντα επιτρέποντας μόνο συγκεκριμένες αντικαταστάσεις εξαρτημάτων στο εσωτερικό τους από εξουσιοδοτημένες πηγές και μόνο – Μια διαδικασία που την κάνει chip αυτό ελέγχοντας τα εξαρτήματα αυτά κατά το repair reboot μιας συσκευής. “Είναι πολύ πιθανό ο στόχος να είναι ο μεγαλύτερος έλεγχος για το ποιος μπορεί να κάνει επισκευές δίνοντας περιορισμένη πρόσβαση σε εξαρτήματα” ανέφερε επίσης ο Wiens. “Μια προσπάθεια να λάβει η Apple μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς από τα ανεξάρτητα service. Η μπορεί να είναι μια απειλή για να κρατάει σε εγρήγορση και προσοχή το επίσημο δίκτυο της. Πραγματικά δεν ξέρουμε ακόμη” τόνισε επίσης ο ιδρυτής του iFixit.”

“H Apple επιβεβαίωσε στο The Verge ότι αυτή είναι η περίπτωση που αφορά επισκευές που αφορούν συγκεκριμένα εξαρτήματα στα νεότερα Macs όπως η μητρική πλακέτα και ο αισθητήρας του Touch ID. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Apple επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο δημόσια. Η εταιρεία όμως δεν έδωσε μια λίστα με επισκευές που αφορά αυτή η πολιτική ή ποιες συσκευές επηρεάζει. Επίσης δεν μπορούσε να μας πει αν το πρωτόκολλο αυτό ξεκίνησε με την έλευση των iMac Pro πέρυσι ή είναι μια τελείως νέα πολιτική”.

Εμείς αυτό που καταλαβαίνουμε είναι πως το T2 έχει να κάνει με την ασφάλεια. Και στην περίπτωση αυτή η ασφάλεια έρχεται σε σύγκρουση με την άνεση της επισκευής τρίτων ή της επισκευής από τον ίδιο τον χρήστη. Η Apple δεν κάνει κάτι επίτηδες η στοχεύοντας αυτές της κατηγορίες απλά δίνοντας μεγαλύτερη βάση στην ασφάλεια θυσιάζει κάτι άλλο.

Ασφάλεια vs. Άνεση στην παραμετροποίηση και επισκευή

Το επίπεδο ασφαλείας που προσφέρει το νέο T2 chip της Apple πέρα από το γεγονός ότι την κάνει να ξεχωρίζει στην αγορά αποτελεί και ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τον χρήστη και την ασφάλεια του. Αν μπορούσε κάποιος να αλλάξει εξαρτήματα σε ένα T2 σύστημα τότε το chip αυτό δεν θα προσέφερε πραγματική ασφάλεια.

Το να έχει κάποιος φυσική πρόσβαση σε ένα μηχάνημα, το να αλλάξει κάποια από τα εξαρτήματα του με άλλα που θα μπορούν να παρακολουθούν ενέργειες του χρήστη δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας ούτε κάποιες ταινίας δράσης αλλά κάτι που συμβαίνει στις μέρες ολοένα και περισσότερο.

Σε αυτές τις τακτικές εμπλέκονται και κυβερνητικές οργανώσεις και όχι μόνο από όλο τον κόσμο. Η Apple έχει περάσει πολύ χρόνο στο να δίνει μάχες για την ιδιωτικότητα των χρηστών της από τέτοιες παρεμβολές τρίτων σε μηχανήματα χρηστών της και ειδικά στο iOS λογισμικό της. Έχοντας λοιπόν μια τέτοια πολιτική ασφαλείας στο iOS λογικό ήταν να την μεταφέρει αυτή την πολιτική και στα Mac κάποια στιγμή.

Η ασφάλεια στο Mac

To Τ2 chip σχεδιάστηκε για να εμποδίζει όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερο. Για παράδειγμα τις περιπτώσεις όπου ένα website σας δείχνει μια τιμή και σας χρεώνει στο τέλος για μια άλλη υψηλότερη. Για να το επιτύχει αυτό η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα πολύ ασφαλές κανάλι που ξεκινάει από το Secure Enclave και καταλήγει στην οθόνη. Έτσι λοιπόν αν κάποιος κάνει κάποια ενέργεια που θα επηρεάσει αυτά τα επίπεδα ασφαλείας, όπως το να κλείσει κάποιος την ασφάλεια του hardware για να τρέξει Linux σε ένα τέτοιο μηχάνημα, τότε αυτό το T2 chip θα απενεργοποιήσει το Touch ID Apple Pay και θα ζητήσει από εσάς να κάνετε πιστοποίηση χρησιμοποιώντας μια iOS συσκευή.

Σίγουρα αντιλαμβανόμαστε την αγανάκτηση των επισκευαστικών κέντρων τρίτων με τέτοιες πολιτικές. Είναι σημαντικό όμως να τονίσουμε πως η Apple δεν ενδιαφέρεται καθόλου για να κερδίσει μερίδιο από την αγορά αυτή που ανήκουν αυτά τα κέντρα.

Η δύναμη της επιλογής

Πολλοί πιστεύουν πως η διαμάχη της ελευθερίας στις επισκευές με την περισσότερη ασφάλεια θα καταλήξει στο οι καταναλωτές να μην έχουν τίποτα από τα δύο.

Το θέμα είναι πως η Apple δεν είναι η βιομηχανία. Η Apple μπορεί λοιπόν να πιστεύει πως οι καταναλωτές της θέλουν και έχουν καλύτερη εξυπηρέτηση από συσκευές που μοιάζουν περισσότερο σε iOS συσκευές με ένα ελεγχόμενο και ασφαλές περιβάλλον.

Άλλες εταιρείες δεν έχουν ένα τέτοιο πιστεύω. Τα προϊόντα αυτών των εταιρειών θα ικανοποιήσουν όλους εκείνους που εκνευρίζονται από την νέα πολιτική αυτή της Apple.

Αν τώρα πολλοί καταναλωτές επιλέξουν τον άλλο δρόμο από αυτόν που πιστεύει η Apple το σίγουρο είναι πως η εταιρεία θα δώσει προσοχή σε μια τέτοια περίπτωση.

Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσοι χρήστες στις μέρες μας θέλουν να παρεμβαίνουν οι ίδιοι στα μηχανήματα τους και πόσοι θέλουν μηχανήματα τα οποία προσφέρουν την μέγιστη δυνατή ασφάλεια και λειτουργούν απροβλημάτιστα.

Αν η Apple στο μέλλον θα μας παρουσιάσει Macs με μεγαλύτερη ασφάλεια τότε σίγουρα θα επωμιστεί και το βάρος να κάνει όλα αυτά τα Macs  εύκολα ως προς την επισκευή χωρίς εξεζητημένα κόστη από τα δικά της επίσημα κανάλια. Αν τώρα η Apple αποτύχει γιατί όλα είναι πιθανά όταν μια εταιρεία αλλάζει σιγά σιγά μια τέτοια πολιτική τότε σίγουρα θα χρειαστεί να ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για αυτές τις αρχικές αποφάσεις που βλέπουμε σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση όμως είμαστε ακόμη στην αρχή και έτσι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν το νέο αυτό στοίχημα της Apple θα κερδηθεί ή θα χαθεί και τι συνέπειες θα έχει….. Το σίγουρο είναι πως η Apple το θέμα ασφάλειας πλέον το θεωρεί από κορυφαίες ευθύνες της απέναντι στους καταναλωτές της, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά.