Ένα επερχόμενο βιβλίο της Apple στην Κίνα υπόσχεται να αφηγηθεί την ιστορία του πώς μια φαινομενικά έξυπνη ιδέα το 1996 αφήνει τώρα την εταιρεία όμηρο στις ιδιοτροπίες ενός αυταρχικού καθεστώτος.
Με υπότιτλο «η σύλληψη της μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο», το βιβλίο περιλαμβάνει συνεντεύξεις με περισσότερα από 200 πρώην στελέχη και μηχανικούς της Apple, και λέει ότι λειτουργεί τόσο ως ιστορική αφήγηση όσο και ως προειδοποιητική ιστορία…
Έχουμε επιστήσει εδώ και καιρό την προσοχή στην ολοένα και πιο προβληματική σχέση της Apple με την Κίνα.
Πρώτον, υπάρχει ο γενικός κίνδυνος υπερβολικής εξάρτησης από οποιαδήποτε χώρα. Για παράδειγμα, η πανδημία COVID-19 ξεκίνησε εκεί και είχε τεράστιο αντίκτυπο στην παραγωγική ικανότητα. Οτιδήποτε, από μια φυσική καταστροφή μέχρι την πολιτική αναταραχή, θα μπορούσε να διαταράξει τις λειτουργίες σε μια και μόνο χώρα, επομένως είναι πάντα συνετό να υπάρχει μια ποικιλία κέντρων παραγωγής σε όλο τον κόσμο.
Δεύτερον, η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ήταν συχνά γεμάτη διαμάχες μικρές αλλά και μεγάλες. Ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε από την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ ήταν ένα ιδιαίτερα σημαντικό σημείο, αλλά οι συνεχείς εντάσεις σημαίνουν ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος διαταραχών στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.
Τρίτον, είναι ολοένα και πιο επιζήμιο για τη φήμη της Apple να συνδέεται τόσο στενά με μια χώρα που έχει κατηγορηθεί για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – ειδικά όταν ο κατασκευαστής iPhone δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμμορφωθεί με τους τοπικούς νόμους, όσο κι αν συγκρούονται με τις αξίες της ίδιας της εταιρείας
Γράφτηκε από τον δημοσιογράφο των Financial Times και πρόκειται να δημοσιευθεί από τους Simon & Shuster τον Μάιο, η Apple στην Κίνα υπόσχεται να πει την «ανείπωτη ιστορία» χάρη σε συνεντεύξεις με έναν τεράστιο αριθμό μελών της εταιρείας.
Για τους αναγνώστες του Steve Jobs του Walter Isaacson και του Chip War του Chris Miller, μια καθηλωτική ματιά στο πώς η Apple βοήθησε στην οικοδόμηση της κυριαρχίας της Κίνας στη συναρμολόγηση και την κατασκευή ηλεκτρονικών ειδών μόνο για να βρεθεί παγιδευμένη σε μια σχέση με ένα αυταρχικό κράτος με ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις. Η Apple δεν είναι απλώς μια μάρκα. είναι η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο και δημιουργός του καθοριστικού προϊόντος του εικοστού πρώτου αιώνα. Το iPhone έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και συνδεόμαστε. Αλλά η Apple είναι πλέον θύμα της επιτυχίας της, παγιδευμένη στη μέση ενός νέου Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις. Στο χείλος της χρεοκοπίας το 1996, η Apple ξεκίνησε μια νέα στρατηγική για την εξωτερική ανάθεση της παραγωγής της. Μετά από πειράματα σε οκτώ χώρες, σχεδόν όλες οι δραστηριότητές της παρασύρθηκαν στην Κίνα από τις υποσχέσεις για προσιτή, πανταχού παρούσα εργασία. Καθώς το iPod και το iPhone μεταμόρφωσαν τις τύχες της Apple, η εξελιγμένη παραγωγή τους έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη χρηματοδότηση, την εκπαίδευση, την επίβλεψη και την παροχή Κινέζων κατασκευαστών – δεξιότητες που το Πεκίνο οπλίζει τώρα εναντίον της Δύσης. Η Apple στην Κίνα είναι η μερικές φορές ανησυχητική και πάντα αποκαλυπτική ιστορία του πώς μια ειλικρινής, περήφανη εταιρεία που κάποτε επαίνεσε τους «επαναστάτες» και τους «προβληματιστές» -η εταιρεία που μας ενθάρρυνε όλους στο «Think Different» – μετατράπηκε σε έναν σιωπηλό, παθητικό συνεργάτη σε μια πολεμικό καθεστώς που ελέγχει όλο και περισσότερο τη μοίρα της.
Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube.