Πριν από τρεις μήνες ο Senior Vice-President λογισμικού της Apple, Craig Federighi, ανέβηκε στην σκηνή του Town Hall και ανέφερε πως το OS X Yosemite θα είναι διαθέσιμα την ημέρα εκείνη. Εμείς με την σειρά μας, σας είχαμε γράψει την άποψη μας όταν το λογισμικό έφτασε στα χέρια μας, όπου η συγκεκριμένη άποψη είχε βασιστεί κατά ένα μεγάλο μέρος στο beta testing που είχε κάνει η ομάδα μας πάνω στο συγκεκριμένο λογισμικό. Ωστόσο, είχαμε άλλες 90 ημέρες (3 μήνες) να πειραματιστούμε με την βασική έκδοση τους συγκεκριμένου λογισμικού. Τι είναι όμως αυτό το οποίο αγαπήσαμε και αυτό το οποίο μας έφτασε στο ‘αμήν’ με την συγκεκριμένη έκδοση? Ήρθα η ώρα λοιπόν να το μάθουμε -και να το μοιραστούμε με εσάς- στο συγκεκριμένο άρθρο.
Σχεδιασμός
Την πρώτη φορά που είδαμε το design του νέου λογισμιμού μπορούμε να πούμε πως μείναμε με το στόμα ανοιχτό, όταν η Apple έκανε την παρουσίαση του νέου σετ εικονιδίων του Yosemite στο WWDC 2014. Δεν ήταν βέβαια μόνο έκπληξη το πρώτο συναίσθηκα αλλά και εκτίμηση στο νέο γραφικό περιβάλλον που παρουσίασε. Το design του Yosemite -θα μπορούσε να πει κανείς- ότι ήταν αρκετά γνωστό και φιλικό προς εμάς καθώς είχαμε όλοι την εμπειρία από το iOS λογισμικό το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια έχει ένα πιο flat design και πιο flat UI (User Interface). Προσωπικά μπορεί να μην είμαι τόσο μεγάλος ‘φαν’ του ‘σούπερ διαφανές’ νέου design, αλλά λατρεύω αρκετά τα νέα εικονίδια του συγκεκριμένου λογισμικού και το πως αυτό κάθεται πάνω στον υπολογιστή, εκμεταλλευόμενο τον κάθε πόρο του συστήματος.
Επίσης, μας ενθουσίασε αρκετά ότι το design του νέου λογισμικού άρχισε να μοιάζει αρκετά με το γραφικό περιβάλλον του iOS. Αρχικά, δεν ήμασταν τόσο σίγουροι, αλλά μετά από κάποιες ημέρες χρήσης, η συνολική εμπειρία έδειχνε πιο ξεκάθαρη από ποτέ. Πρόσφατα, άνοιξα έναν υπολογιστή ενός φίλου μου που χρησιμοποιεί ακόμα τα Mavericks και μου φάνηκε λιγάκι παλιό σαν λογισμικό, αν και το είχα λειτουργήσει αρκετό καιρό πριν περάσω τα Yosemite.
Παράλληλα, σε σχέση με άλλες χρονιές, αναβαθμίσαμε πολύ πιο γρήγορα από τα Mavericks στα Yosemite. Τις προηγούμενες χρονιές, κάναμε σχεδόν 9 μήνες να αναβαθμίσουμε από τα Mountain Lion στα Mavericks. Και η αναβάθμιση δεν ήρθε μόνο λόγω των καινούριων χαρακτηριστικών, αλλά περισσότερο για το interface. Τα Yosemite έκαναν τα Mavericks να μοιάζουν εντελώς out-of-date.
Τέλος, το Yosemite μοιάζει περισσότερο ‘καθαρό’ ως λογισμικό και αρκετά αναβαθμισμένο σε σχέση με τα Mavericks λόγω του επανασχεδιασμού που έγινε, δίνοντας περισσότερη έμφαση στο flat design. Επίσης, ο επανασχεδιασμός των κουμπιών και του User Interface έγινε με μια περισσότερο μοντέρνα πινελιά η οποία μας θύμισε τις αλλαγές που έγιναν στο iOS 7, χωρίς όμως να είναι εντελώς ίδια με αυτά του iOS. Οι αλλαγές έκαναν πιο αισθητή την εμφάνιση τους στους υπολογιστές με Retina οθόνη.
Επεκτασιμότητα
Η επεκτασιμότητα στο iOS (ή αλλιώς το λεγόμενο extensibility) άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το iPhone και το iPad. Παρ’ όλα αυτά στα Yosemite δεν έκανε τόσο αισθητή διαφορά. Μας αρέσει αρκετά αυτό το νέο χαρακτηριστικό του καινούριου λογισμικού, αλλά δεν το χρησιμοποιούμε κατά τον ίδιο τρόπο που το χρησιμοποιούμε στις φορητές συσκευές μας. Αυτό ίσως να συμβαίνει λόγω του ότι πάντα τα Mac ήταν αρκετά ‘παραγωγικά’ και χωρίς αυτό το χαρακτηριστικό. Από την άλλη, οι καινούριες επεκτάσεις που μπορεί κανείς να προσθέσει στα Mac θα πάρουν λίγο παραπάνω χρόνο για να γίνουν πιο λειτουργικά.
Γενικά, δεν αποτέλεσε ένα από τα χαρακτηριστικά που μας εξέπληξε θετικά καθώς χρειάζεται ακόμα πάρα πολύ δουλειά για να φτάσει σε ένα αξιόλογο σημείο όπου θα μπορεί να ανταγωνιστεί άλλα εξίσου καλά χαρακτηριστικά.
Continuity
Πολλές φορές έχω ευχαριστήσει το λογισμικό για αυτό το καινούριο χαρακτηριστικό που έχει ενσωματωθεί πάνω στο Yosemite. Μας άρεσε αρκετά αυτό που μας έχει προσφέρει η Apple. Ευχόμαστε στο μέλλον να μπορεί το συγκεκριμένο feature να χρησιμοποιηθεί και από περισσότερες third-party εφαρμογές καθώς επίσης και να διορθώσει η Apple αρκετά από τα bugs που έχουν παρουσιαστεί.
Επίσης, να αναφέρω πως το continuity αποτελεί ένα χαρακτηριστικό το οποίο χρησιμοπιώ καθημερινά καθώς μιλάω αρκετά με φίλους και γράφω συνέχεια μηνύματα στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Υπάρχουν πολλές φορές που δεν μπορώ να φανταστώ το γεγονός να μην το έχω πλέον καθώς -κακά τα ψέματα- έχει αποτελέσει ένα από τα κυριότερα feature του νέου λογισμικού και βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να το χρησιμοποιούν καθημερινά. Όπως αναφέραμε, χρειάζεται η διόρθωση αρκετών σφαλμάτων στο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, αλλά δεν παύει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αρκετών χρηστών.
Το continuity έφερε για πρώτη φορά την δυνατότητα να συνδέσουμε τις συσκευές μας με το Mac υπλογιστή μας και να δεχόμαστε τις κλήσεις και τα μηνύματα μας στον υπολογιστή μας. Πριν το continuity ήταν δυνατό να συνδέσουμε τις συσκευές μας μεταξύ τους και με τον υπολογιστή μας και να μεταφέρουμε έυκολα και γρήγορα αρχεία -με την λειτουργία AirDrop. Αλλά ποτέ δεν είχαμε την δυνατότητα πραγματοποίησης κλήσεων ή σύνταξης μηνυμάτων μέσω του υπολογιστή μας.
Πλέον, περιμένουμε να δούμε πως θα συνδέεται και το Apple Watch με όλες μας τις συσκευές μεταφέροντας τις διεργασίες μας από ένα ‘απλό ρολόϊ’ στον υπολογιστή μας.
Spotlight
Η εισαγωγή του Spotlight στο Yosemite αποτέλεσε ένα ακόμα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό το οποίο με δημιούργησε ανάμικτα συναισθήματα. Αυτό που μας άρεσε αρκετά είναι ότι συνεργάζεται και με third-party εφαρμογές. Το Spotlight το χρησιμοποιώ πιο πολύ για να κάνω αναζήητηση κάποια εικόνα ή εφαρμογή που δεν έχω στο dock. Αν και ένα σημαντικό χαρακτηριστικό, ένα μειονέκτημα του είναι πως ο χρήστης δεν έχει την δυνατότητα να επανατοποθετήσει το Spotlight σε κάποιο άλλο σημείο στην οθόνη. Καλό θα ήταν να υπάρχει μια επιλογή η οποία θα μας βοηθούσε στην επανατοποθέτηση του Spotlight στο επάνω δεξί μέρος της οθόνης.
Εκτός από αυτό, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και χρήσιμο χαρακτηριστικό του Yosemite καθώς είναι αρκετά προσβάσιμο σε όλους τους χρήστες και μπορεί να λύσει τα χέρια σε κάποιες περιπτώσεις.
Mail
Οι απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα και την συγκεκριμένη εφαρμογή, οι απόψεις διιστανται. Από την μία πλευρά έχουμε τους χρήστες που χρησιμοποιούν κανονικά την εφαρμογή Mail των Yosemite χωρίς να αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα. Πολλοί θα θυμούνται το μεγάλο ‘μπάχαλο’ το οποίο είχε δημιουργηθεί με την εφαρμογή στα Mavericks.
Από την άλλη πλευρά έχουμε τους χρήστες που αρνούνται πεισματικά να χρησιμοποιήσουν την συγκεκριμένη εφαρμογή καθώς αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα με την εφαρμογή στα Mavericks ή γιατί υπάρχουν άλλες πιο αξιόλογες εφαρμογές για να χρησιμοποιήσει ο κάθε χρήστης.
Εμείς, αυτό που έχουμε να πούμε είναι πως είναι στην κρίση του καθενός ποια εφαρμογή θα χρησιμοποιήσει καθώς δεν μπορούμε να προτείνουμε με βεβαιότητα την συγκεκριμένη εφαρμογή καθώς υπάρχουν χρήστες που δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα, αλλά και χρήστες που έχουν σοβαρά προβλήματα αναφέροντας σε ορισμένες (ελάχιστες συνήθως) περιπτώσεις πως η εφαρμογή τους σβήνει σημαντικά email.
Safari
Ακόμα ένα θέμα για το οποίο οι απόψεις διιστανται. Από την μία έχουμε τους χρήστες που λατρεύουν τον επανασχεδιασμένο Safari καθώς είναι πιο λειτουργικός σε σχέση με άλλες φορές και σε σύγκριση με το προηγούμενο λογισμικό. Αν και αποτελεί μια από τις εφαρμογές η οποία είναι αρκετά ‘βαριά’ και καταναλώνει αρκετή μνήμη, παρ’ όλα αυτά δεν παύει να είναι η πιο αγαπητή σε κάποιους χρήστες. Ένα χαρακτηριστικό για το οποίο αρκετοί χρήστες τον χρησιμοποιούν ακόμη, είναι η συμβατότητα του με το Keychain και την εφαρμογή 1Password.
Από την άλλη πλευρά, έχουμε τους χρήστες που προτιμούν να χρησιμοποιούν οποιουσδήποτε άλλους περιηγητές όπως για παράδειγμα τον Chrome καθώς τον θεωρούν πιο εύκολο και πιο ελαφρύ για το μηχάνημα τους -κυρίως οι χρήστες πιο παλιών μοντέλων Mac υπολογιστών.
Τέλος, προτιμώ να χρησιμοποιώ το Safari κάποιες φορές παρά τον Chrome λόγω των νέων και αναβαθμισμένων χαρακτηριστικών που έχουν ενσωματώσει. Υπάρχουν βέβαια και φορές που χρησιμοποιώ αποκλειστικά και μόνο τον Chrome για ορισμένες περιπτώσεις. Πιστεύω, πως δεν υπάρχει χρήστης ο οποίος δεν έχει και τους 2 browsers στον υπολογιστή του.
iTunes 12
Τα τελευταία χρόνια το iTunes έχει αρχίσει σιγά σιγά να πεθαίνει και να χάνει τον σκοπό της αρχικής τους κυκλοφορίας. Προσωπικά την χρησιμοποιώ πλέον για να κάνω restore το iPhone όταν χρειάζεται. Πέρασαν οι εποχές, όπου η πρώτη εφαρμογή που άνοιγα με το που ενεργοποιούσα τον υπολογιστή ήταν το iTunes προκειμένου να ακούσω μουσική. Πλέον, εκτός από εμένα, υπάρχουν αρκετοί χρήστες που προτιμούν να αναπαράγουν μουσική από το iPhone τους, καθώς αποτελεί την φορητή συσκευή στην οποία πλέον κρατάμε -αν όχι όλα- τα περισσότερα προσωπικά μας αρχεία, όπως είναι και η μουσική μας. Ένας άλλος λόγος χρησιμοποίησης του iTunes είναι για να γίνονται τα back up αρχεία των φορητών συσκευών μας.
Τέλος, παρά τα όσα έχουν ακουστεί για την συγκεκριμένη εφαρμογή, δεν βλέπουμε μέχρι τώρα κάποια διάθεση από την Apple να διορθώσει την εφαρμογή και τα σφάλματα που έχει.
Messages
Κάποιο από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που μας έκαναν εντύπωση στο Yosemite είναι το Do Not Disturb, SMS relay καθώς και επίσης η δυνατότητα να αφήσεις κάποιο μήνυμα μισό στο iPhone σου και να το συνεχίσεις στον υπολογιστή σου. Επίσης, μια από τις προσθήκες στην εφαρμογή μηνυμάτων ήταν η δυνατότητα να μοιραστείς την τοποθεσία σου με τον παραλήπτη του μηνύματος καθώς και την δημιουργία ενός group με περισσότερα από ένα άτομα. Έχει παρατηρηθεί πως οι περισσότερες χρήστες πλέον χρησιμοποιούν το νέο χαρακτηριστικό ηχογράφησης προκειμένου να στείλουν κάποιο μήνυμα, ενώ αποτελεί πολλές φορές ένα σημαντικό στοιχείο για την επικοινωνία. Επίσης, εκτός από τα υπόλοιπα αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά, φένεται πως αρκετοί χρήστες λάτρεψαν την λειτουργία των ομαδικών συζητήσεων στην εφαρμογή μηνυμάτων του Yosemite.
Τέλος, να αναφέρουμε πως ήταν μια από τις μεγαλύτερες αναβαθμίσεις που έχουν γίνει στο νέο λογισμικό.
Γενική Επισκόπηση
Κλείνοντας, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως το Yosemite αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες αναβαθμίσεις στο χώρο λογισμικού για υπολογιστές Mac. Παρόλο που το χρησιμοποιήσαμε ακόμα και από τις beta εκδόσεις του, μπορούμε να πούμε πως κάθε μέρα μας εκπλήσει ακόμα και πιο πολύ, έστω και σχεδόν ένα χρόνο μετά την πρώτη δοκιμαστική κυκλοφορία του. Φυσικά υπάρχουν κάποια bugs τα οποία θέλουν άμεσα διόρθωση αλλά πιστεύουμε πως η μαμά Apple δεν θα το αφήσει έτσι και θα προβεί στην άμεση αναβάθμισή και διόρθωση τους, για να μην ‘κρεμάσει’ όλους εκείνους που εμπιστεύτηκαν και αγάπησαν το νέο λογισμικό. Επίσης, είδαμε αρκετές νέες εφαρμογές στο App Store από νέους developers οι οποίες εκμεταλευόταν στο έπακρο κάθε πόρο του νέου λογισμικού.
Τέλος, να σημειώσουμε πως σίγουρα περιμένουμε πολλά περισσότερα από το νέο λογισμικό μέσα στο 2015 και πολλές περισσότερες νέες εφαρμογές από τους developers των Mac, καθώς μέχρι και το Mavericks το App Store των Mac είχε δείξει αρκετά μεγάλη πτώση λόγω της έλλειψης σοβαρών εφαρμογών ή και λόγω της μη αναβάθμισης ήδη αξιόλογων εφαρμογών.
Ίδωμεν λοιπόν…