Saturday, July 20, 2024

O Tim Cook μιλάει για το Android vs. iOS, τα πιθανά AR προϊόντα κ.α στο ‘Viva Tech’ συνέδριο

Ο Tim Cook σήμερα παραχώρησε μια απομακρυσμένη συνέντευξη ως μέρος του Viva Tech συνεδρίου που διαφημίστηκε ως το μεγαλύτερο startup και τεχνολογικό event στην Ευρώπη.

Κατά την διάρκεια των 30 λεπτών ο Cook μίλησε για μια σειρά από καυτά θέματα.

Για τον COVID-19

Για την πανδημία ο Cook αναφέρθηκε στους διαφορετικούς τρόπους που η Apple προσπάθησε να βοηθήσει σε παγκόσμιο επίπεδο συμπεριλαμβανομένων των δωρεών σε μάσκες και αναπνευστήρες καθώς και στην δημιουργία του API ειδοποιήσεων για έκθεση στον COVID-19. Επίσης τόνισε πως η Apple δουλεύει μέσω του Product (RED) για δωρεά εμβολίων κατά της πανδημίας στην Αφρική.

Για την ιδιωτικότητα

Όπως έχει αναφέρει και άλλες φορές ο Cook επανέλαβε και σήμερα πως πιστεύει πως η GDPR νομοθεσία έχει δημιουργήσει την μια άριστη βάση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

“Το GDPR είναι κάτι πολύ καλό για την Ευρώπη και θα πρέπει να αποτελέσει ένα στάνταρ για όλο τον κόσμο. Το υποστηρίζουμε και θέλουμε να προχωρήσει μιας και υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά στον χώρο της ιδιωτικότητας που πρέπει να γίνει.”

Ο Cook επίσης αναφέρθηκε και στο Digital Markets Act της Ευρώπης τονίζοντας πως αυτό δυστυχώς δεν θα είναι για το καλό των χρηστών. Η νομοθεσία αυτή που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες αλλαγές στο App Store και στις προ εγκατεστημένες εφαρμογές στο iPhone. Σύμφωνα με τον Cook αυτή η νομοθεσία μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή της ασφάλειας που παρέχει το iPhone στους χρήστες του.

Η νομοθεσία αυτή αν ενεργοποιηθεί στην Ευρώπη θα αναγκάσει την Apple να επιτρέπει το λεγόμενο side loading εφαρμογών στο iPhone κάτι το οποίο ο Cook δεν θέλει με τίποτα. Αν γίνει κάτι τέτοιο τότε για παράδειγμα το App Tracking Transparency χαρακτηριστικό που παρουσιάσαμε πρόσφατα και που αγκάλιασαν οι χρήστες θα σταματήσει να υπάρχει τόνισε χαρακτηριστικά.

“Θα έλεγα πως το side loading θα κάνει ζημία τόσο στην ιδιωτικότητα όσο και στην ασφάλεια. Δείτε το malware για παράδειγμα και το γεγονός πως το Android έχει 47x περισσότερο malware από ότι το iOS. Έχουμε σχεδιάσει το iOS με τέτοιο τρόπο που υπάρχει ένα και μόνο App Store που όλες οι εφαρμογές γίνονται review πριν γίνουν διαθέσιμες και έτσι εμποδίζουμε πολύ τα φαινόμενα malware από το οικοσύστημα μας. Οι καταναλωτές μας μας έχουν αναφέρει πολλές φορές πόσο εκτιμούν αυτό το γεγονός.”

Ο Cook τόνισε επίσης πως η Apple δεν είναι κάποιο μονοπώλιο ούτε χρησιμοποιεί τέτοιες πρακτικές με την εταιρεία να εστιάζει στο harware, στο λογισμικό και στις υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον Cook η Apple έχει το 23% της αγοράς smartphones στην Γαλλία με το iPhone.

Για την σκοτεινή πλευρά της τεχνολογίας

“Η τεχνολογία η ίδια δεν θέλει να κάνει καλό” ανέφερε ο Cook. “Την ίδια στιγμή δεν θέλει να κάνει και κάτι κακό επίσης. Έχει μια ουδέτερη στάση. Αν γίνει καλή ή όχι εξαρτάται από τα χέρια του δημιουργού και από το πάθος που θα δείξει ο ίδιος” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Cook ανέφερε πως ο κόσμος στις μέρες μας έχει μεγάλο πρόβλημα με τις λάθος ενημερώσεις και την λάθος πληροφόρηση χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα πως αυτό το γεγονός έχει επηρεάσει αρνητικά τους ρυθμούς εμβολιασμού του κόσμου.

Για τα μελλοντικά προϊόντα

O Cook επίσης ρωτήθηκε σχετικά με μελλοντικά προϊόντα και projects της Apple όπως το Apple Car για παράδειγμα. Όπως αναμενόταν ο Cook απλά ανέφερε “πως πάντα έχουμε κάτι να σας παρουσιάσουμε και κρυφό στο μανίκι μας”. Τόνισε επίσης πως η Apple ξεκινάει να δουλεύει σε πολλά projects τα οποία όμως δεν βλέπουν όλα το φως της αγοράς.

“Έχω αποτυχίες καθημερινά. Στην Apple επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να αποτύχουν σε κάτι. Αυτή την αποτυχία θέλουμε να την έχουμε εσωτερικά στην εταιρεία και όχι εξωτερικά. Δεν θέλουμε να ανακατεύουμε τους καταναλωτές σε τέτοια περιστατικά. Δημιουργούμε πράγματα και κάποια αποφασίζουμε να μην τα παρουσιάσουμε ποτέ. Η αποτυχία είναι μέρος της ζωής και μέρος μιας εταιρείας είτε νέα και startup ή μια που έχει ιστορία στον χώρο. Αν δεν έχεις αποτυχίες τότε δεν δοκιμάζεις αρκετά διαφορετικά πράγματα.”

“Δουλεύουμε στην επαυξημένη πραγματικότητα αρχικά με τα iPhone και iPad και αργότερα θα δούμε και σε άλλες συσκευές. Ενθουσιάζομαι με αυτή την τεχνολογία γιατί βλέπω πως μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα μας.”

Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.