Καθώς το έπος της απαγόρευσης του Apple Watch στις ΗΠΑ συνεχίζεται, μαθαίνουμε περισσότερα για το τι ακριβώς οδήγησε την εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας Masimo να καταθέσει μήνυση κατά της Apple πριν από χρόνια. Μια νέα αναφορά του Bloomberg την Τετάρτη αποκάλυψε πώς ο Marcelo Lamego, ένας από τους βασικούς μηχανικούς της Masimo, προσλήφθηκε από την Apple μετά από email στον Tim Cook.
Ο Lamego, Βραζιλιάνος διδάκτωρ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από το Στάνφορντ, εντάχθηκε στη Masimo το 2003 ως ερευνητής. Το 2006, έγινε επικεφαλής τεχνολογίας στην Cercacor, «μια spinoff της Masimo».
Εργάστηκε εκεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2014, όταν έφυγε από την εταιρεία για να ενταχθεί στην Apple. Αλλά η ιστορία πίσω από το πώς προσλήφθηκε από την Apple και ο ρόλος του εκεί είναι αρκετά ενδιαφέρουσα – και τώρα μέρος των νομικών εγγράφων στη διαμάχη μεταξύ Apple και Masimo.
Η Apple προσέγγισε τον Lamego σχετικά με μια πιθανή πρόσληψη στις αρχές του 2013, όταν στελέχη και από τις δύο εταιρείες είχαν συναντηθεί για να καταλήξουν σε συμφωνία. Ο μηχανικός απέρριψε αρχικά την προσφορά, αλλά άλλαξε γνώμη αφού ο Διευθύνων Σύμβουλος της Masimo αρνήθηκε να του προσφέρει μια καλύτερη θέση στην εταιρεία.
Όταν συνέβη αυτό, ο Lamego έστειλε email στον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, Tim Cook, ζητώντας δουλειά. «Έχω αναπτύξει αρκετές ιατρικές συσκευές τα τελευταία 10 χρόνια και είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσα να προσθέσω σημαντική αξία στην ομάδα της Apple, αν μου δινόταν η ευκαιρία να γίνω μέρος της», έγραψε ο μηχανικός. «Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να αναπτύξουμε το νέο κύμα τεχνολογίας που θα κάνει την Apple το Νο. 1 εμπορικό σήμα στην αγορά ιατρικής, φυσικής κατάστασης και ευεξίας», είπε στον Cook.
Η Masimo και η Apple δεν κατέληξαν ποτέ σε συμφωνία για κοινή χρήση τεχνολογιών, αλλά η Apple ανέπτυξε ήδη το Apple Watch και αποφάσισε να προσλάβει τον Lamego για να βοηθήσει στο έργο.
Εκτός από τον Lamego, περίπου 20 άλλοι υπάλληλοι της Masimo προσλήφθηκαν από την Apple εκείνη την εποχή. Ο Lamego εντάχθηκε επίσημα στην ομάδα Ε&Α της Apple τον Ιανουάριο του 2014, αλλά εργάστηκε στην εταιρεία μόνο για επτά μήνες. Ο επί μακρόν στέλεχος της Apple, Steve Hotelling, ο οποίος τώρα συνταξιοδοτείται, είπε στην έκθεση ότι ο Lamego «δεν ταίριαζε στην εταιρεία» καθώς «συγκρούστηκε με τους διευθυντές, απαιτούσε προϋπολογισμούς πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και ήθελε την ικανότητα να προσλαμβάνει δικούς του μηχανικούς χωρίς έγκριση.”
Σύμφωνα με τους δικηγόρους της Masimo, ο μηχανικός δεν είχε πραγματική γνώση για το πώς να αναπτύξει τη λειτουργία οξυγόνου αίματος για την οποία ενδιαφερόταν η Apple, ωστόσο μοιράστηκε όσα ήξερε από την Cercacor και την Masimo.
Το Apple Watch ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, αλλά μόνο με βασικές δυνατότητες παρακολούθησης καρδιακών παλμών. Ο αισθητήρας επιπέδου οξυγόνου στο αίμα έγινε πραγματικότητα μόλις το 2020 με το Apple Watch Series 6.
Στο μεταξύ, ο Lamego ξεκίνησε τη δική του εταιρεία, True Wearables, και κυκλοφόρησε μια συσκευή που ονομάζεται Oxxiom για συνεχή παρακολούθηση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα. Η Masimo έκανε επίθεση στην startup και κατάφερε να σταματήσει την εταιρεία από το να πουλήσει το προϊόν. Μετά από αυτό, με τις φήμες ότι η Apple αναπτύσσει ένα νέο μοντέλο Apple Watch με αισθητήρα οξυγόνου αίματος, η Masimo κατηγόρησε την Apple ότι έκλεψε την τεχνολογία της προσλαμβάνοντας βασικούς μηχανικούς της.
Η εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας ήθελε αρχικά η Apple να πληρώσει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση. Η Apple φέρεται να εργάζεται για τρόπους παράκαμψης της απαγόρευσης του Apple Watch στις ΗΠΑ με νόμιμα μέσα και επίσης με ενημέρωση λογισμικού.
Και οι δύο εταιρείες αναμένεται να επιστρέψουν στα δικαστήρια στα τέλη Οκτωβρίου εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τότε.
Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube