Friday, September 25, 2020

Oι μισοί χρήστες δεν ξέρουν πώς να ελέγξουν εάν έχουν παραβιαστεί οι κωδικοί τους

Επισφαλή διαχείριση των κωδικών πρόσβασης του σε διάφορους λογαριασμούς, κάνει σήμερα ένα σημαντικό ποσοστό των χρηστών σύμφωνα με τα όσα αναφέρει και δημοσίευμα του SEPE. Η τελευταία έκθεση της Kaspersky, “Defending digital privacy: taking personal protection to the next level’, διαπιστώνει ότι το 83% των χρηστών επινοεί το ίδιο τους κωδικούς πρόσβασης. Την ίδια στιγμή, το 54% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει πώς να ελέγξει αν κάποιο από τα στοιχεία σύνδεσης του έχει παραβιαστεί. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη αποθήκευσης κωδικών πρόσβασης με μεγαλύτερη ασφάλεια.

1 στους 5 χρήστες διατηρεί τους κωδικούς του σε ένα αρχείο, που είναι αποθηκευμένο στον υπολογιστή του“Οι κωδικοί πρόσβασης είναι η πιο κοινή μέθοδος ταυτοποίησης, αλλά είναι αποτελεσματικοί μόνο εάν είναι δύσκολο να παραβιαστούν και μόνο αν παραμένουν εμπιστευτικοί. Και με τον αυξανόμενο αριθμό εφαρμογών που τους απαιτούν, μπορεί να είναι δύσκολο να βρούμε νέες ιδέες για σύνθετους κωδικούς πρόσβασης και να καταφέρουμε να τους θυμόμαστε όλους – ειδικά όταν ενδέχεται να απαιτείται από τους χρήστες να αλλάζουν τακτικά τους κωδικούς πρόσβασης”, σημειώνει η εταιρεία.

Εκτός από αυτήν την πρόκληση δημιουργικότητας για τους χρήστες, καθίσταται ακόμη πιο ζωτικής σημασίας η αποθήκευση κωδικών πρόσβασης με ασφάλεια και η προσοχή για πιθανές περιπτώσεις κατά τις οποίες ενδέχεται να διαρρεύσουν αυτά τα διαπιστευτήρια.

Σύμφωνα με την έκθεση της Kaspersky, το 55% των χρηστών ισχυρίζεται ότι θυμάται όλους τους κωδικούς πρόσβασης του. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο, εάν πρέπει να ικανοποιηθούν απαιτήσεις ασφάλειας, όπως η πολυπλοκότητα των κωδικών πρόσβασης και η μοναδικότητα. 

Αποθήκευση
Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους πέντε (19%) διατηρεί τους κωδικούς καταγεγραμμένους σε ένα αρχείο ή έγγραφο, που είναι αποθηκευμένο στον υπολογιστή του. Στο μεταξύ, το 18% χρησιμοποιεί τα προγράμματα περιήγησης στους υπολογιστές, τα smartphone ή τα tablet του για να αποθηκεύσει τους κωδικούς πρόσβασης.

“Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να ελέγξετε εάν ο κωδικός πρόσβασής σας έχει διαρρεύσει. Για παράδειγμα, υπηρεσίες όπως το HaveIBeenPwned? διατηρεί μια βάση δεδομένων, όπου οι χρήστες μπορούν να ελέγξουν, εάν οι κωδικοί τους έχουν συμπεριληφθεί σε δημόσιες διαρροές ή παραβιάσεις δεδομένων χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθούν ύποπτα τμήματα του Διαδικτύου”, αναφέρει η εταιρεία. 

Συστάσεις
Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, η Kaspersky συνιστά στους χρήστες:

“Ελαχιστοποιήστε τον αριθμό των ατόμων με τα οποία μοιράζεστε τα στοιχεία σύνδεσης του λογαριασμού σας και μην αφήνετε ποτέ τους κωδικούς πρόσβασής σας εκτεθειμένους σε άλλους – είτε σε χαρτί, είτε σε μια συσκευή.

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία που σας επιτρέπει να ελέγχετε πόσο ισχυρός είναι ο κωδικός πρόσβασής σας και πόσο καιρό θα χρειαστούν οι απατεώνες για να τον παραβιάσουν.

Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, που δημιουργούνται από μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας.

Μάθετε αν έχουν παραβιαστεί κωδικοί πρόσβασης που χρησιμοποιείτε για πρόσβαση σε διαδικτυακούς λογαριασμούς”.

Στέφανος Κολοβός
O Στέφανος είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και έχει ένα πραγματικό έρωτα με την Apple. Ασχολείται με την τεχνολογία από μικρό παιδί. Αγαπημένη του συσκευή είναι το Apple Watch του που δεν το αποχωρίζεται ποτέ, ενώ λατρεύει το ποδόσφαιρο και το σινεμά.

Η εφαρμογή ‘Facer’ προσφέρει μια App Store εμπειρία στο να βρείτε custom Apple Watch...

Ένα από τα μεγάλα χαρακτηριστικά της watchOS 7 είναι η δυνατότητα του εύκολου διαμερισμού προσόψεων. Η νέα αυτή λειτουργία κάνει εύκολη την...

Αυτοκόλλητα από επίσημες θήκες της Apple για τα επερχόμενα iPhone αποκαλύπτουν τις ονομασίες της...

Δύο leakers με καλό ιστορικό διαρροών που επιβεβαιώθηκαν μετέπειτα αποκαλύπτουν τα ονομάτα σήμερα της iPhone 12 σειράς. Η διαρροή έρχεται από αυτοκόλλητα...

Δείτε το unboxing της Apple Mask, με την εμμονή της Apple στις λεπτομέρειες ακόμα...

Το Unbox Therapy κοινοποίησε ένα νέο βίντεο στο YouTube το οποίο αυτή την στιγμή είναι το #1 στα trending. Σε αυτό το...

Η νέα ‘Luna’ cloud gaming υπηρεσία της Amazon θα είναι διαθέσιμη και στους iOS...

Η Amazon χθες παρουσίασε τα νέα Echo προϊόντα της και επίσης μια νέα cloud gaming υπηρεσία με την ονομασία "Luna" η οποία...

Και ο Prosser “επιβεβαιώνει” το iPhone 12 event για τις 13 Οκτωβρίου…

Όπως σας είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμα είχαμε μια διαρροή που ήθελε την Apple να πραγματοποιεί το iPhone 12 event της στις...

Η Apple κυκλοφόρησε την macOS Catalina 10.15.7 με διορθώσεις σε bug για το WiFi...

Η Apple κυκλοφόρησε αρκετές αναβαθμίσεις για το Mac σήμερα μέσα σε αυτές και την macOS 10.15.7 καθώς και νέες εκδόσεις για τα...