13.6 C
Athens
Monday, February 26, 2024
More

  Νεότερες απολύσεις στο Spotify: 1.500 εργαζόμενοι ενόψει διακοπών, σε «στρατηγικό αναπροσανατολισμό» η εταιρεία

  Ο τρίτος γύρος απολύσεων στο Spotify φέτος θα οδηγήσει περίπου 1.500 υπαλλήλους να χάσουν τη δουλειά τους ενόψει των εορτών. Αυτό ακολουθεί την απώλεια 600 θέσεων εργασίας στην αρχή του έτους και αρκετές εκατοντάδες ακόμη το καλοκαίρι. Ο διευθύνων σύμβουλος του Spotify, Daniel Ek, περιέγραψε την κίνηση ως «στρατηγικό αναπροσανατολισμό», αλλά το θεμελιώδες πρόβλημα της εταιρείας παραμένει αμετάβλητο…

  Ο Ek εξήγησε το σκεπτικό του σε ένα email σε όλους τους υπαλλήλους, το οποίο στη συνέχεια κοινοποιήθηκε ως ανάρτηση ιστολογίου.

  Για να ευθυγραμμίσω το Spotify με τους μελλοντικούς μας στόχους και να διασφαλίσουμε ότι έχουμε το κατάλληλο μέγεθος για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, πήρα τη δύσκολη απόφαση να μειώσω τον συνολικό αριθμό εργαζομένων μας κατά περίπου 17% σε ολόκληρη την εταιρεία. Αναγνωρίζω ότι αυτό θα επηρεάσει ορισμένα άτομα που έχουν κάνει πολύτιμες συνεισφορές. Για να είμαστε ειλικρινείς, πολλοί έξυπνοι, ταλαντούχοι και σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι θα μας εγκαταλείψουν […] Λαμβάνοντας υπόψη το χάσμα μεταξύ της κατάστασης του χρηματοοικονομικού στόχου μας και του τρέχοντος λειτουργικού μας κόστους, αποφάσισα ότι μια ουσιαστική ενέργεια για την εξισορρόπηση του κόστους μας ήταν η καλύτερη επιλογή για την επίτευξη των στόχων μας. Αν και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή είναι η σωστή ενέργεια για την εταιρεία μας, καταλαβαίνω επίσης ότι θα είναι απίστευτα επώδυνο για την ομάδα μας.

  Είπε ότι η εταιρεία έχει γίνει «πιο παραγωγική αλλά λιγότερο αποτελεσματική» και πρότεινε ότι η εταιρεία έχει πάρα πολύ προσωπικό σε μη βασικούς ρόλους.

  Αν και έχουμε κάνει κάποια δουλειά για να μετριαστεί αυτή η πρόκληση και να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί το 2023, έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε για να είμαστε και παραγωγικοί και αποδοτικοί. Σήμερα, εξακολουθούμε να έχουμε πάρα πολλούς ανθρώπους αφοσιωμένους στο να υποστηρίζουν την εργασία και ακόμη και να κάνουν δουλειά γύρω από την εργασία αντί να συνεισφέρουν σε ευκαιρίες με πραγματικό αντίκτυπο.

  Ο Ek ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν ήταν σημάδι αποτυχίας.

  Αυτό δεν είναι ένα βήμα πίσω. είναι στρατηγικός αναπροσανατολισμός. Εξακολουθούμε να δεσμευόμαστε να επενδύουμε και να κάνουμε τολμηρά στοιχήματα, αλλά τώρα, με μια πιο εστιασμένη προσέγγιση, διασφαλίζουμε τη συνεχή κερδοφορία και την ικανότητα του Spotify να καινοτομεί. Λιτός δεν σημαίνει μικρές φιλοδοξίες. σημαίνει πιο έξυπνα, πιο αποτελεσματικά μονοπάτια για την επίτευξή τους.

  Ενώ ο Ek είναι εύλογα απρόθυμος να παραδεχτεί ότι η εταιρεία δυσκολεύεται, η πραγματικότητα είναι ότι έχει ένα πολύ αδύναμο επιχειρηματικό μοντέλο. Σε οποιαδήποτε επιχείρηση ροής μουσικής, η συντριπτική πλειονότητα των εσόδων –τουλάχιστον το 75%– πηγαίνει κατευθείαν στις εταιρείες μουσικής και μοιράζεται μεταξύ του καλλιτέχνη και των τραγουδοποιών. Η προσπάθεια εξαγωγής κέρδους μετά την πληρωμή όλων των επιχειρηματικών δαπανών από το υπόλοιπο είναι μια δύσκολη εξίσωση.

  Αυτό δεν είναι πρόβλημα για ανταγωνιστές όπως η Apple Music, η Amazon και το YouTube, μιας και καμία από αυτές τις εταιρείες δεν χρειάζεται να είναι σε θέση να αποκομίσει κέρδος από ένα μικρό μέρος της συνολικής επιχείρησής της.

  Στην περίπτωση της Apple, το Apple Music είναι απλώς ένας τρόπος για να προσελκύσετε περισσότερο τους ανθρώπους στο οικοσύστημα. Ο συνιδρυτής των Beats, Jimmy Iovine, ανέφερε αυτό ακριβώς αυτό το σημείο το 2017.

  «Οι υπηρεσίες ροής έχουν κακή κατάσταση, δεν υπάρχουν περιθώρια, δεν βγάζουν χρήματα», είπε. «Η Amazon πουλάει την Prime. Η Apple πουλά τηλέφωνα και iPad. Στο Spotify, θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να κάνουν αυτό το κοινό να αγοράσει κάτι άλλο.»

  Η μετάβαση του Spotify στο podcasting οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι – εκτός από μερικές αποκλειστικότητες υψηλού προφίλ – το περιεχόμενο δεν κοστίζει τίποτα στην εταιρεία.

  Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

  Dimitrios Georgoulas
  Dimitrios Georgoulas
  Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.