Ολοκληρώθηκε η εξειδίκευση των μέτρων κατά της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων που ανακοινώθηκαν νωρίτερα στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς και οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία του Kids Wallet που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή.
Το Kids Wallet, το οποίο παρουσιάστηκε αναλυτικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τέθηκε από σήμερα σε εφαρμογή και αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εργαλείο που συνδυάζει τρεις βασικές λειτουργίες: γονικό έλεγχο, επιβεβαίωση ηλικίας και ψηφιακή ταυτότητα για ανηλίκους.
Αναλυτικά:
- Γονικός Έλεγχος: Το Kids Wallet επιτρέπει στους γονείς να ρυθμίζουν τις εφαρμογές και τις ιστοσελίδες στις οποίες έχουν πρόσβαση τα παιδιά τους, καθώς και τον χρόνο που αφιερώνουν σε αυτές.
- Επιβεβαίωση Ηλικίας: Η εφαρμογή παρέχει μια ασφαλή και αξιόπιστη μέθοδο για την επιβεβαίωση της ηλικίας των ανηλίκων στο διαδίκτυο, προστατεύοντάς τους από ακατάλληλο περιεχόμενο και πιθανούς κινδύνους.
- Ψηφιακή Ταυτότητα: Το Kids Wallet λειτουργεί ως ένα ψηφιακό πορτοφόλι στο οποίο το παιδί μπορεί να αποθηκεύσει την ψηφιακή του ταυτότητα, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε υπηρεσίες και εφαρμογές που απαιτούν επιβεβαίωση ηλικίας.
«Με το Kids Wallet, δίνουμε στους γονείς ένα ισχυρό εργαλείο για να προστατεύσουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα ενισχύουμε την ψηφιακή τους ταυτότητα και τους βοηθάμε να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες με ασφάλεια», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου πριν παρουσιάσει τα βήματα για τη χρήση του από τους γονείς.
«Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι τα εξής:
- Εγκατάσταση: Κατεβάστε την εφαρμογή Kids Wallet στο κινητό τηλέφωνο του παιδιού σας από το App Store ή το Google Play Store.
- Δημιουργία Λογαριασμού: Δημιουργήστε έναν λογαριασμό γονέα και έναν λογαριασμό παιδιού, εισάγοντας τα απαραίτητα στοιχεία.
- Ρύθμιση Γονικού Ελέγχου: Ορίστε τις εφαρμογές και τις ιστοσελίδες στις οποίες θα έχουν πρόσβαση τα παιδιά σας, καθώς και τον χρόνο που μπορούν να αφιερώνουν σε αυτές.
- Επιβεβαίωση Ηλικίας: Επιβεβαιώστε την ηλικία του παιδιού σας μέσω της εφαρμογής, χρησιμοποιώντας τα απαραίτητα έγγραφα.
- Ψηφιακή Ταυτότητα: Δημιουργήστε την ψηφιακή ταυτότητα του παιδιού σας, αποθηκεύοντας τα απαραίτητα στοιχεία στο Kids Wallet».
Δ. Παπαστεργίου: «Μην το μετατρέψετε σε εργαλείο κατασκοπείας»
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου κάλεσε τους γονείς να χρησιμοποιήσουν το Kids Wallet με σύνεση και να μην το μετατρέψουν σε ένα εργαλείο κατασκοπείας.
«Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και στην αυτονομία. Ο ρόλος μας ως γονείς είναι να τα καθοδηγήσουμε και να τα προστατεύσουμε, όχι να τα ελέγχουμε απόλυτα. Συζητήστε με το παιδί σας για τους λόγους για τους οποίους θέτετε αυτούς τους περιορισμούς και δώστε του τη δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις του. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το Kids Wallet δεν δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να διαβάζουν τα μηνύματα των παιδιών τους ή να παρακολουθούν τις κινήσεις τους στο διαδίκτυο. Είναι ένα εργαλείο που τους επιτρέπει να θέσουν ορισμένους περιορισμούς και να λάβουν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου».
Ο υπουργός επεσήμανε ότι η Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων αποτελεί ένα δυναμικό σχέδιο που θα εξελίσσεται και θα προσαρμόζεται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινωνίας. Κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς -γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και κυβερνητικούς φορείς- να συνεργαστούν για την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής και τη δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τους νέους.
Β. Αρτινοπούλου: «Το όραμα είναι τα παιδιά να μεγαλώνουν σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από φόβο»
«Αυτή η στρατηγική, εκτός από μια καινοτόμα προσέγγιση που δηλώνει την αλλαγή της οπτικής μας απέναντι στο θέμα, ελπίζουμε να αποτελέσει μία καλή στρατηγική, μία καλή πρακτική για άλλες χώρες δήλωσε η επικεφαλής της ομάδας που τον τελευταίο χρόνο μελέτησε τρόπους αντιμετώπισης της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων, Βάσω Αρτινοπούλου.
«Το όραμα είναι τα παιδιά να μεγαλώνουν σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από φόβο» υπογράμμισε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια Εγκληματολογία προσθέτοντας πως «δεν είναι φυσιολογικό να ζεις με τη βία, η βία δεν πρέπει να είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση» κάνοντας λόγο για αλλαγή οπτικής προκειμένου να έρθει η αντιμετώπιση του φαινομένου. Επιπλέον, όπως είπε, οι προτάσεις της Επιτροπής με αριθμούς αφορούν 29 νέες πολιτικές εκ των οποίων οι πέντε οριζόντιες και 69 νέα μέτρα.
Σ. Ζαχαράκη: Πάνω από 1.256 περιπτώσεις είχαν καταγγελθεί στην πλατφόρμα «Σπάσε την σιωπη»
«Δεν ξεκινάμε από το μηδέν» δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, κατά την παρουσίαση της εξειδίκευσης των μέτρων σημειώνοντας ότι τα εργαλεία υπάρχουν χάρη στη δουλειά των προκατόχων της. Όπως τόνισε, πάνω από 1.256 περιπτώσεις είχαν καταγγελθεί στην πλατφόρμα «Σπάσε την σιωπη». Παράλληλα αναφέρθηκε στο ρόλο των συμβούλων Σχολικής Ζωής και στις διεπιστημονικές Επιτροπές ενώ όπως επισήμανε 4.226 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί έχουν προσβληφθεί και εργάζονται στα σχολεία.
Η κα Ζαχαράκη αναφέρθηκε επίσης στην σημαντική παρέμβαση που είναι η εισαγωγή στο ωρολόγιο πρόγραμμα μέσω του εργαστηρίου δεξιοτήτων μαθημάτων, όπως τα μαθήματα για την κριτική σκέψη και την ενσυναίσθηση, κομμάτια τα οποία βοηθούν την προσαρμοστικότητα, τη δημιουργικότητα, την επικοινωνία, την ομαδικότητα, την συμπερίληψη.
«Η καταπολέμηση της βίας των ανηλίκων είναι κεντρική προτεραιότητα σε μια μάχη κοινή των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών. Είναι σίγουρο ότι τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο. Από ταινίες, από video games, social media τα παιδιά εκτίθενται καθημερινά σε περιεχόμενο που κάνει πολλές φορές τη βία να φαίνεται αποδεκτή. Υπάρχουν πράγματα που ήδη έχουν γίνει. Έχει θεσμοθετηθεί ο σύμβουλος σχολικής ζωής, ενώ έχει πραγματοποιηθεί η εισαγωγή στο ωρολόγιο πρόγραμμα μέσω του εργαστηρίου δεξιοτήτων».
Δ. Μιχαηλίδου: «Κανένα παιδί δεν γεννιέται με φόβο και κανένα παιδί δε γεννιέται βίαιο»
Μιλώντας γα το θέμα της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε ότι «τα παιδιά τις περισσότερες φορές εκλαμβάνουν τις συμπεριφορές αυτές όχι αποκλειστικά, αλλά τις περισσότερες φορές τις εκλαμβάνουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι και μαθαίνουν να ανέχονται τον φόβο. Μαθαίνουν να δέχονται τη βία».
Στη συνέχεια ανέφερε: «Η στρατηγική η οποία ξεκινά από την καρδιά της κοινωνίας, την οικογένεια και απλώνεται σε κάθε χώρο όπου ένα παιδί ζει, μεγαλώνει, αλληλεπιδρά και βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Σχεδίου Δράσης με 29 νέες πολιτικές, με 69 μέτρα, με 23 βελτιωτικές δράσεις. Ως αποτέλεσμα, έχουμε ήδη 3.500 εγγεγραμμένους φορείς, οι οποίοι έχουν γράψει ειδικούς παιδικής προστασίας, υπεύθυνους προστασίας ανηλίκων. Εντός των δομών αυτών, πάνω από 2.000 στελέχη έχουν ήδη επιμορφωθεί από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και πολύ σημαντικά έχουμε 412 αναφορές».
Π. Μαρινάκης: «Υπάρχουν συζητήσεις που ξεπερνούν οποιαδήποτε κομματική πολιτική διαχωριστική γραμμή»
«Είμαστε εδώ για τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές μας τα προηγούμενα χρόνια που μπορεί να έπεσαν θύμα τέτοιων επιθέσεων και κανείς να μη μίλησε ή να μη μιλήσαμε όσο έπρεπε» δήλωσε κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Όπως τόνισε έχει την τιμή να εκπροσωπεί μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που επέλεξε να μην κλείσει τα μάτια σε κανένα από τα δύσκολα ζητήματα, έχοντας καταφέρει η κυβέρνηση αυτή να μιλήσει ανοιχτά για τα μεγάλα προβλήματα και να προωθήσει πολιτικές οι οποίες έχουν αρχίσει και έχουν αποτέλεσμα. «Πρέπει να είμαστε όλες και όλοι στην ίδια σελίδα. Πρέπει να είμαστε όλες και όλοι σύμμαχοι και πριν και πάνω απ όλα οι γονείς» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης
Α. Σκέρτσος: «Η νεανική βία και η παραβατικότητα δεν είναι απλώς ένας αριθμός ή μία στατιστική»
«Είναι μια στρατηγική η οποία έχει την εξής καινοτομία,συνδυάζει τη μελέτη και την αντιμετώπιση της βίας με αυτή της παραβατικότητας, διότι αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία οι συμπεριφορές βίας, οι πράξεις βίας, τα περιστατικά βίας μπορεί να οδηγήσουν και σε παραβατικές συμπεριφορές, οι οποίες από ένα σημείο και μετά καταλήγουν στην αστυνομία και στη Δικαιοσύνη» τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
Μ. Χρυσοχοϊδης: «Έμφαση στη κοινωνική επανένταξη των ανηλίκων δημιουργώντας σχέδια επανένταξης»
«Οι αστυνομικοί ήρθαν σε επαφή με περισσότερα από 194.000 παιδιά, με στόχο την αποτροπή βίαιων ενεργειών. Μέσω των εργαλείων “Save Youth” και “10201”, δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να επικοινωνούν άμεσα με εξειδικευμένο προσωπικό. Στο κέντρο αυτό, η αστυνομία απαντά άμεσα σε κάθε κλήση ή αίτημα» ανέφερε o υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Μάλιστα, όπως δήλωσε, «το 2023 υπήρξαν 1.200 υποθέσεις σε βάρος γονέων για παραμέληση ανηλίκων, ενώ το 2024 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στις 2.163. Κάθε μέρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέα φαινόμενα βίας και τη δράση συμμοριών ανηλίκων. Αυτό που χρειάζεται είναι να εντείνουμε τη δράση μας, αξιοποιώντας το υπάρχον σχέδιο δράσης που προέρχεται από την εθνική στρατηγική»
Μεταξύ άλλων τόνισε: «Προχωράμε στην ανάπτυξη τοπικών δικτύων για την παρακολούθηση της παραβατικότητας, καθώς και στον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης για τους αστυνομικούς. Παράλληλα, εφαρμόζουμε διυπηρεσιακά πρωτόκολλα, βελτιώνουμε τις συνθήκες στις υπάρχουσες δομές και δημιουργούμε νέες δομές για την υποστήριξη ανηλίκων».
Γ. Βρούτσης: «Ο αθλητισμός εντάσσεται ως ένας κρίσιμος, αναγκαίος και σημαντικός κρίκος στην προσπάθεια αυτή»
«Το πιο ισχυρό αντίδοτο στη βία είναι ο αθλητισμός. Είναι κάτι που λίγο πολύ γνωρίζουμε όλοι, αλλά δεν το έχουμε αναδείξει και ως πολιτεία και συνολικά, όσο στον βαθμό που του αξίζει και που του πρέπει» ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτση. Και όπως σημείωσε οι προσπάθειες έχουν μέτρα προληπτικά και κατασταλτικά.
«Το σημαντικό είναι να προλαβαίνουμε τη βία. Να την απομονώνουμε, να την καταργούμε, Να την ακυρώνουμε. Όμως είναι αναγκαία και τα κατασταλτικά, γιατί μέσα από την καταστολή έρχεται η συνείδηση, η κατανόηση και πλέον η συμμόρφωση. Στο Υπουργείο Αθλητισμού, με αυτά τα δύο εργαλεία κινηθήκαμε από την αρχή απέναντι στο φαινόμενο της αθλητικής βίας με τα γνωστά θετικά αποτελέσματα», πρόσθεσε.
Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube.