Ένα από τα βέλη με τα οποία αρέσει στους ανθρώπους να χτυπούν την Apple είναι, λοιπόν, η ίδια η Apple: συγκεκριμένα, η εποχή του Steve Jobs.
Συνήθως χρησιμοποιείται ως “Η παλιά Apple δεν θα το έκανε ποτέ αυτό!”, αλλά μερικές φορές πηγαίνει πιο πίσω: “Είναι όπως η Apple πριν επιστρέψει ο Steve Jobs!”
Το θέμα είναι, όμως, ότι όσοι ασκούν αυτή την κριτική μερικές φορές έχουν ένα νόημα. Και σίγουρα το κάνουν με την τρέχουσα σειρά iPad, γιατί είναι ένα χάος και προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο αντικειμενικοί είμαστε.
Αυτό το χάλι που, αν το είχε κληρονομήσει, θα έκανε τον Steve Jobs έξαλλο. Και μπορεί να είναι μέρος του λόγου για τον οποίο οι πωλήσεις iPad μειώθηκαν: οι πωλήσεις iPad μειώθηκαν κατά 10% στα πιο πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα της Apple.
Ένα από τα πράγματα που έφερε ο Steve Jobs στην Apple για να την βγάλει από τη λήθαργο ήταν η απλότητα: σχεδίασε περίφημα ένα πλέγμα με δύο κατηγορίες, επιτραπέζιους και φορητούς, και δύο ακροατήρια, Consumer και Pro. Ο Jobs ήθελε η Apple να φτιάχνει ένα προϊόν για κάθε τέταρτο για αυτό το πλέγμα – όχι τα δώδεκα διαφορετικά μοντέλα υπολογιστών και φορητών υπολογιστών Mac που πουλούσε η Apple όταν επέστρεψε στην εταιρεία στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Φυσικά, η Apple δεν έφτιαχνε τότε το iPod, ούτε το iPhone, ούτε το iPad, ούτε το HomePod, ούτε το Apple Watch, ούτε το Apple TV, ούτε το… καταλαβαίνετε. Αλλά η βασική αρχή, ότι θα μπορούσατε να καλύψετε κάθε βάση με έναν σχετικά μικρό αριθμό προϊόντων, εξακολουθεί να ισχύει.
Και σίγουρα δεν εφαρμόζεται στο iPad.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξι διαφορετικά iPad. Υπάρχει το τυπικό iPad, το οποίο είναι διαθέσιμο σε εκδόσεις 9ης και 10ης γενιάς 10,2 ιντσών και 10,9 ιντσών αντίστοιχα, με το τελευταίο να μετακινεί την μπροστινή κάμερα σε οριζόντιο προσανατολισμό που δεν μοιάζει με κανένα άλλο iPad.
Υπάρχει το iPad Air, το οποίο είναι το γλυκό σημείο στη σειρά για τους περισσότερους ανθρώπους.
Υπάρχει το iPad mini, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα μικρότερο iPad Air.
Και υπάρχει το iPad Pro στα δύο διαφορετικά μεγέθη του και με δύο διαφορετικές τεχνολογίες οθόνης: LED στις 11 ιντσών και mini-LED στα μοντέλα 12,9 ιντσών.
Για να γίνει αυτό πιο περίπλοκο, υπάρχουν πέντε διαφορετικοί επεξεργαστές από δύο διαφορετικές οικογένειες επεξεργαστών σε αυτό το μείγμα.
Οπότε στα φθηνότερα iPad, έχετε τα A13 και A14 Bionic, στο iPad mini έχεις το A15 Bionic, στο iPad Air έχεις το M1, και στο iPad Pro, έχετε το τσιπ M2.
Μετά είναι το Apple Pencil. Υπάρχουν τρία από αυτά τώρα, με το καθένα να λειτουργεί με διαφορετικά iPad. Έτσι η Apple πουλάει το iPad 9ης γενιάς, το οποίο λειτουργεί μόνο με το Apple Pencil 1ης γενιάς, το iPad 10ης γενιάς, που λειτουργεί με 1ης γενιάς και το USB-C Apple Pencil μέσω προσαρμογέα και τα Air, Mini και Pro, τα οποία λειτουργούν με το Apple Pencil 2ης γενιάς και το Apple Pencil USB-C.
Αναμένουμε ότι η Apple θα ανανεώσει όλα τα μοντέλα iPad το 2024, μερικά από αυτά το Μάρτιο. Και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η ευκαιρία να βελτιώσετε τη γκάμα των μοντέλων και τα αξεσουάρ.
Αλλά ο εξορθολογισμός της γκάμας θα ήταν πιο αποτελεσματικός τόσο όσον αφορά την κατασκευή όσο και το μάρκετινγκ.
Ας ξεκινήσουμε με τα φθηνότερα iPad. Αντί για δύο διαφορετικές γενιές του ίδιου προϊόντος, όπως έχει τώρα η Apple, η Apple θα μπορούσε και θα έπρεπε να το εξορθολογίσει σε μία.
Η απαλλαγή από το iPad 9ης γενιάς θα αφαιρούσε επίσης και τις τελευταίες υποδοχές Lightning από τη σειρά του iPad, οπότε το Apple Pencil πρώτης γενιάς θα μπορούσε επίσης να βγει εκτός.
Θα σήμαινε επίσης το τέλος του Retina και όχι του Liquid Retina iPad. Αυτό θα άφηνε τέσσερα iPad αντί για πέντε.
Η Apple θα μπορούσε να τους μεταφέρει όλους σε επεξεργαστές της σειράς M, κάτι που θα εξορθολογίσει και θα απλοποιήσει ξανά τα πράγματα: M1 για το iPad, M2 για το Air και M3 για τους επαγγελματίες.
Αλλά για το βασικό iPad, ένα A15 bionic μπορεί να είναι η φθηνότερη επιλογή. Είναι το τσιπ που τροφοδοτεί το iPhone 14, επομένως είναι ακόμα στην παραγωγή. Αντίθετα, μπορεί να δούμε τέσσερις επεξεργαστές στα τέσσερα iPad: A15 Bionic για το βασικό iPad, M1 για το mini, M2 για το Air και M3 για τα Pro.
Θα το κάνει η Apple; Βάζω στοίχημα ναι.
Η ανανέωση θα ταίριαζε ευχαρίστως στο σκεπτικό του Steve Jobs: M1 για αγοραστές με προϋπολογισμό, M2 για καταναλωτές, M3 για επαγγελματίες και M3 Pro/Max για τους πελάτες που πιέζουν την απόδοση.
Ο ίδιος εξορθολογισμός θα λειτουργούσε εξίσου καλά με το iPad: M1 ή A15 για το βασικό επίπεδο, M2 για το Air και M3 για τους επαγγελματίες.
Αυτός είναι ένας τομέας όπου ελπίζω ότι αντί για το Think Different, η Apple Think Logical.
Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube