Μετά το πρώτο συγκριτικό του Appleinsider ανάμεσα στα iPhone X και Samsung Galaxy S9+ που αφορούσε τα benchmarks και που έδειξε νικητή την ναυαρχίδα της Apple σήμερα είχαμε μια σειρά από δοκιμές με βάση την βιομετρική τεχνολογία των συσκευών αυτών.

Στο iPhone X η Apple επενδύει αποκλειστικά στο Face ID και την αναγνώριση προσώπου ενώ στο Galaxy S9+ έχουμε έναν συνδυασμό αναγνώρισης προσώπου και ίριδας των ματιών.

Με το που ξεκινάει η διαδικασία καταγραφής των βιομετρικών στοιχείων στο Galaxy S9+, η Samsung προειδοποιεί το χρήστη με μήνυμα ότι η σάρωση της ίριδας μπορεί να βλάψει την όραση των βρεφών και να προκαλέσει προβλήματα σε ενήλικες. Μια σημείωση όχι και τόσο ευχάριστη για μια συσκευή που θα χρησιμοποιεί κάποιος σε καθημερινή βάση, η οποία φαίνεται να έχει μια δόση αλήθειας μιας και στο διαδίκτυο υπάρχουν αναρτημένα παράπονα χρηστών για καταπόνηση των ματιών τους μετά τη χρήση της συγκεκριμένης λειτουργίας.

Ξεκινώντας με το πόσο γρήγορα ο χρήστης φτάνει στην κεντρική οθόνη, το S9+ είναι πιο γρήγορο μιας και στο iPhone X χρειάζεται να κάνουμε μια επιπλέον χειρονομία, αυτής του να  να σύρουμε προς τα πάνω την οθόνη μετά τη λειτουργία του Face ID, ενώ η Samsung μέσω του Intelligent scan μας επιτρέπει να μεταβούμε κατευθείαν στη home screen του S9+.

Η επόμενη δοκιμή περιλαμβάνει το ξεκλείδωμα των συσκευών ενώ τα έχουμε στο χέρι μας σε απόσταση με εκτεταμένο το χέρι μας. Σε αυτήν την περίπτωση το iPhone X ξεκλείδωσε όσες προσπάθειες και να έγιναν ενώ στο S9+ υπήρξαν φορές που υπήρχε η προτροπή να φέρει ο κάτοχος τη συσκευή πιο κοντά στο πρόσωπό του. Το ίδιο συνέβει και όταν οι δύο συσκευές ήταν τοποθετημένες σε τραπέζι και το πρόσωπο ήταν σε θέση υπό γωνία, όπου το iPhone X ξεκλείδωσε αμέσως ενώ το S9+ προέτρεπε στο να τοποθετηθεί σε ορθή θέση για να πραγματοποιηθεί το ξεκλείδωμα.

Επίσης, έγινε προσπάθεια να ξεκλειδωθούν οι συσκευές μέσω selfie φωτογραφίας κάτι το οποίο δε λειτούργησε, ενώ στην περίπτωση που ο χρήστης φορούσε γυαλιά οράσεως, το Galaxy S9+ ξεκλείδωσε υπο προϋποθέσεις, αφού ζητήθηκε να τοποθετηθεί η συσκευή στο ύψος των ματιών για να ξεκλειδώσει. Στον αντίποδα, το iPhone X ξεκλείδωνε χωρίς να ζητηθεί κάτι επιπλέον.

Στην τελευταία δοκιμή που έγινε, με σβηστά τα φώτα αυτή τη φορά και χαμηλωμένη τη φωτεινότητα της οθόνης στο ελάχιστο, το iPhone X ξεκλείδωνε κάθε φορά χωρίς πρόβλημα την ώρα που το S9+ ήθελε συγκεκριμένη γωνία θέασης και αύξανε σταδιακά τη φωτεινότητά του αυτόματα πριν πραγματοποιηθεί το ξεκλείδωμα.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δε μπορεί να γίνουν αγορές μέσω του Samsung Pay χρησιμοποιώντας το συνδιασμό αναγνώρισης προσώπου και ανάγνωσης της ίριδας (Intelligent Scan), δείχνοντας πως η Samsung πιθανόν να μην εμπιστεύεται ακόμα την ασφάλεια που παρέχει η ίδια, έτσι ώστε να πραγματοιούνται αγορές μέσω της συγκεκριμένης δικλίδας ασφαλείας. Στην Apple, το Face ID χαίρει άκρας εμπιστοσύνης μιας και με αυτό μπορεί κάποιος να ξεκλειδώσει τη συσκευή του και να κάνει αγορές με το Apple Pay, να κατεβάσει ταινίες και μουσική μέσω του iTunes αλλά και τις αγαπημένες του εφαρμογές μέσω του App Store.