Ο προμηθευτής της Apple, Foxconn, υστερεί στις προσπάθειές του για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace, με τον συνεργάτη της αλυσίδας εφοδιασμού να παράγει το υψηλότερο επίπεδο εκπομπών από τις εταιρείες τελικής συναρμολόγησης.
Η Apple από πλευρά της έχει δεσμευτεί να επιτύχει πλήρη ουδετερότητα άνθρακα σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς έως το 2030, η οποία περιλαμβάνει τα πάντα, από τις πωλήσεις και τη χρήση συσκευών όπως τα iPhone μέχρι την αρχική παραγωγή.
Στην έκθεση της Greenpeace που κυκλοφόρησε την Τρίτη, φαίνεται ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει στην αλυσίδα εφοδιασμού. Η έκθεση της Greenpeace για την Αλλαγή Προμηθειών για το 2023 αξιολόγησε τις προσπάθειες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές 11 μεγάλων προμηθευτών που συνεργάζονται με μεγάλες μάρκες, όπως η Apple. Για ορισμένους, συμπεριλαμβανομένης της Samsung και του συνεργάτη συναρμολόγησης των iPhone, Foxconn, τονίζει ότι «έχουν λάβει ανεπαρκή μέτρα για να μειώσουν τις εκπομπές τους». «Οι εταιρείες τεχνολογίας καυχιούνται πολλά για το ότι γίνονται πράσινες, αλλά όταν κοιτάξετε τη μεγαλύτερη εικόνα, βλέπετε ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τους είναι εξαιρετικά βρώμικες», δήλωσε ο ακτιβιστής για το κλίμα και την ενέργεια Xueying Wu. “Η δράση για το κλίμα από τη Samsung Electronics και τη Foxconn ήταν εξαιρετικά αδύναμη”
Στην κατάταξη, η Foxconn ήταν η δεύτερη με τις χειρότερες επιδόσεις των εταιρειών που κρίθηκε ότι είχαν με βαθμολογία D+ το 2022 που ισοδυναμούσε με αυτή του 2021. Ήταν καλύτερη από την Goertek που σημείωσε F και τα δύο χρόνια, αλλά τα πήγε χειρότερα από την Pegatron που είδε μια βελτίωση από D- σε C και αλλαγή της Luxshare από D+ σε C+.
Η Foxconn «επέδειξε μικρή πρόοδο στη μείωση των εκπομπών και την υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σύγκριση με τον αντίπαλό της, Luxshare», αναφέρει η έκθεση. Υποστηρίζεται ότι το ποσοστό χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της Foxconn το 2022 ήταν μόλις 8%. Μόνο τέσσερις από τους προμηθευτές της λίστας υποσχέθηκαν να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές σε όλες τις αλυσίδες έως το 2050, με τις Foxconn, Luxshare και TSMC σε αυτόν τον όμιλο.
Ωστόσο, η Greenpeace πιστεύει ότι «δεν έχουν στόχους για μείωση των εκπομπών κατά περισσότερο από 50% έως το 2030, πράγμα που σημαίνει ότι οι στόχοι μείωσης των εκπομπών του 2030 δεν συνάδουν με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού 1,5 C».
Τον Απρίλιο, η Foxconn ανακοίνωσε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και στόχο να μειώσει τις εκπομπές το 2025 κατά 21% των επιπέδων που παρατηρήθηκαν το 2020. Πολλοί προμηθευτές βρέθηκαν να βασίζονται «σε μεγάλο βαθμό» σε μηχανισμούς προμηθειών χαμηλού αντίκτυπου όπως οι REC για να βελτιώσουν την αναλογία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Η Luxshare, η Pegatron και η Foxconn προμηθεύονταν τουλάχιστον το 70% χρησιμοποιώντας τέτοιες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της επιτόπιας παραγωγής, των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και των συμφωνιών αγοράς ενέργειας.
Ενώ η Foxconn δεν βαθμολογήθηκε ιδιαίτερα στις περισσότερες κατηγορίες, κατάφερε να πάρει ένα Α+ στη Διαφάνεια, με την αποκάλυψη «πλήρως περιβαλλοντικών δεδομένων», συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ενέργειας, της ηλεκτρικής ενέργειας και των εκπομπών. Ακόμα κι έτσι, βαθμολογήθηκε με F για την υπεράσπιση, επειδή δεν υπήρχαν δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες ή άμεσες αποκαλύψεις για το έργο της σχετικά με την “υπερασπίαση της πολιτικής που σχετίζεται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ανταλλαγή πληροφοριών από ομοτίμους”.
Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube