17 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

  Η εισβολή στην Ταϊβάν το 2025 κερδίζει αξιοπιστία. Δεν υπάρχει χρόνος για την Apple και άλλους να προετοιμαστούν

  Τον Ιανουάριο, ένας ανώτατος στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ προέβλεψε ότι μια εισβολή στην Ταϊβάν θα συμβεί το 2025, ενώ οι ΗΠΑ αποσπώνται από τις πιθανές συνέπειες από τις προεδρικές εκλογές του 2024. Αυτό το σενάριο κερδίζει αξιοπιστία μεταξύ των εταιρειών στην αλυσίδα εφοδιασμού της Apple – αλλά λένε ότι δεν υπάρχει δυνατός τρόπος να τεθούν σε εφαρμογή τα απαραίτητα σχέδια έκτακτης ανάγκης.

  Η παραγωγή iPhones πιθανότατα θα καταστεί αδύνατη δεδομένης της απόλυτης εξάρτησης της εταιρείας τόσο από την Ταϊβάν όσο και από την Κίνα…

  Πριν από μόλις τέσσερις μήνες, ο επικεφαλής της Διοίκησης Αεροπορικής Κινητικότητας των ΗΠΑ προέβλεψε μια εισβολή στην Ταϊβάν το 2025, που θα οδηγήσει σε πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

  Αν και πάντα φοβόταν αυτό το σενάριο της καταστροφής, θεωρούνταν – μέχρι τον τελευταίο χρόνο περίπου – μάλλον απίθανο σενάριο. Συγκεκριμένα, η Κίνα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό οικονομικά από την παραγωγή τεχνολογίας για δυτικές εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple, και θεωρήθηκε απίθανο να θέλει να θέσει σε κίνδυνο αυτή τη ροή εσόδων. Άλλοι, ωστόσο, είπαν ότι η Κίνα τοποθετεί την πολιτική πάνω από την οικονομία και είναι μόνο η απειλή της αμερικανικής στρατιωτικής δράσης την αποτρέπει.

  Το γεωπολιτικό κλίμα φυσικά άλλαξε δραματικά πέρυσι, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να δείχνει ότι ενώ η Δύση είναι πρόθυμη να απαντήσει με οικονομικές κυρώσεις και στρατιωτική υποστήριξη, δεν είναι διατεθειμένη να διακινδυνεύσει τον πόλεμο.

  Όπως σημειώσαμε τον Μάρτιο του περασμένου έτους, αυτό πιθανότατα ενθάρρυνε την Κίνα. Οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσαν την ίδια προειδοποίηση λίγους μήνες αργότερα.

  Μια ανόητη επίσκεψη στην Ταϊβάν από την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι επιδείνωσε δραματικά την κατάσταση, οδηγώντας στην Κίνα να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις που περιελάμβαναν την εξάσκηση σε πλήρη αποκλεισμό του νησιού.

  Η Κίνα απάντησε με έναν ακόμη πρακτικό αποκλεισμό της Ταϊβάν. Κατά τη διάρκεια τριών ημερών, κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν περισσότερες από εκατό φορές – περίπου 91 από αυτές στη διάρκεια μιας ημέρας.

  Στο σχέδιο αυτού του εφιαλτικού σεναρίου, ο αντίκτυπος στην παραγωγή iPhone θα ήταν η μικρότερη από τις ανησυχίες του κόσμου. Παρόλα αυτά, μια νέα έκθεση της Nikkei Asia παρουσιάζει μια σκληρή εικόνα των πιθανών τεχνολογικών και οικονομικών επιπτώσεων.

  • Σχεδόν τα μισά από τα 1.500 εξαρτήματα σε ένα iPhone και βασίζονται είτε στην Κίνα είτε στην Ταϊβάν
  • Αυτό περιλαμβάνει φυσικά το τσιπ της σειράς Α που κατασκευάζεται από την TSMC
  • Το 95% της συνολικής συναρμολόγησης iPhone πραγματοποιείται στην Κίνα

  «Αν κάποιος χτυπήσει την Ταϊβάν ή υπάρξει σοβαρή αναστάτωση… η βιομηχανία τεχνολογίας και ηλεκτρονικών σε όλο τον κόσμο είναι βασικά υπό διάλυση», δήλωσε ο Hsieh Yong-fen, ιδρυτής του παρόχου δοκιμών τσιπ και υλικού MA-tek.

  Ένα στέλεχος της Unimicron Technology, που κατασκευάζει πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων για την Apple, συμφωνεί.

  «Οι πελάτες μας είπαν στη συνέχεια ότι ήθελαν κάποιες εναλλακτικές λύσεις παραγωγής που βρίσκονται εκτός Κίνας και επίσης εκτός Ταϊβάν λόγω των φόβων ενός πολέμου», είπε το στέλεχος. «Ήμασταν έκπληκτοι και άφωνοι, όπως και πολλοί συνομήλικοί μας. … Πώς μπορεί να μετακινηθεί η αλυσίδα εφοδιασμού από την Κίνα και την Ταϊβάν; Η πλειονότητα των αλυσίδων εφοδιασμού ηλεκτρονικών είναι εδώ».

  Σχέδια έκτακτης ανάγκης υπάρχουν, αλλά θα υπήρχαν μηδενικές πιθανότητες να λύσουν το πρόβλημα εάν συνέβαινε μια εισβολή τόσο σύντομα.

  Ακόμη και ένας αποκλεισμός της Ταϊβάν, χωρίς πραγματική εισβολή, θα ήταν αρκετός για να σκοτώσει την παραγωγή iPhone.

  Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube
  Dimitrios Georgoulas
  Dimitrios Georgoulas
  Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.