Η Apple έχει προσελκύσει δεκάδες εμπειρογνώμονες τεχνητής νοημοσύνης από την Google και δημιούργησε ένα «μυστικό ευρωπαϊκό εργαστήριο» στη Ζυρίχη για να στεγάσει μια νέα ομάδα προσωπικού επιφορτισμένη με την κατασκευή νέων μοντέλων και προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με έκθεση των Financial Times.
Με βάση μια ανάλυση των προφίλ του LinkedIn που διεξήχθη από την FT, η Apple έχει προσλάβει τουλάχιστον 36 ειδικούς από την Google από το 2018, όταν επέλεξε τον John Giannandrea να είναι το κορυφαίο στέλεχος της AI.
Η κύρια ομάδα τεχνητής νοημοσύνης της Apple εργάζεται από την Καλιφόρνια και το Σιάτλ, αλλά η εταιρεία έχει πρόσφατα επεκτείνει τα γραφεία της αφιερωμένα στην εργασία της τεχνητής νοημοσύνης στη Ζυρίχη της Ελβετίας.
Η εξαγορά από την Apple των τοπικών startups AI FaceShift (VR) και Fashwell (αναγνώριση εικόνας) πιστεύεται ότι επηρέασε την απόφασή της να δημιουργήσει ένα μυστικό ερευνητικό εργαστήριο γνωστό ως «Vision Lab» στην πόλη.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι υπάλληλοι που εδρεύουν στο εργαστήριο συμμετείχαν στην έρευνα της Apple για την υποκείμενη τεχνολογία που τροφοδοτεί το ChatGPT του OpenAI και παρόμοια προϊόντα που βασίζονται σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM).
Η εστίαση ήταν στον σχεδιασμό πιο προηγμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνουν κείμενο και οπτικές εισόδους για την παραγωγή απαντήσεων σε ερωτήματα. Η έκθεση υποδηλώνει ότι η πρόσφατη δουλειά της Apple για τα LLMs είναι μια φυσική εξέλιξη της δουλειάς της εταιρείας στην Siri την τελευταία δεκαετία:
Η εταιρεία γνώριζε εδώ και καιρό τις δυνατότητες των «νευρωνικών δικτύων» — μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης που εμπνέεται από τον τρόπο που οι νευρώνες αλληλεπιδρούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο και μια τεχνολογία που στηρίζει καινοτόμα προϊόντα όπως το ChatGPT. Ο Chuck Wooters, ειδικός στη συνομιλία AI και LLM που εντάχθηκε στην Apple τον Δεκέμβριο του 2013 και εργάστηκε στη Siri για σχεδόν δύο χρόνια, είπε: «Κατά τη διάρκεια που ήμουν εκεί, μια από τις πιέσεις που συνέβαιναν στην ομάδα Siri ήταν να μετακινηθώ. σε μια νευρωνική αρχιτεκτονική για την αναγνώριση ομιλίας, ακόμη και τότε, πριν απογειωθούν τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, ήταν τεράστιοι υποστηρικτές των νευρωνικών δικτύων».
Επί του παρόντος, ο κορυφαίος όμιλος τεχνητής νοημοσύνης της Apple περιλαμβάνει τον αξιόλογο πρώην Google τον Giannandrea, πρώην επικεφαλή του Google Brain, το οποίο τώρα ανήκει στο DeepMind.
Ο Samy Bengio, τώρα ανώτερος διευθυντής έρευνας AI και ML στην Apple, ήταν επίσης στο παρελθόν κορυφαίος επιστήμονας AI στην Google. Το ίδιο ισχύει και για τον Ruoming Pang, ο οποίος διευθύνει την ομάδα «Foundation Models» της Apple που εστιάζει σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα. Ο Pang ήταν επικεφαλής της έρευνας για την αναγνώριση ομιλίας AI στην Google.
Το 2016, η Apple εξαγόρασε την Perceptual Machines, μια εταιρεία που εργαζόταν στη δημιουργία ανίχνευσης εικόνων με τροφοδοσία τεχνητής νοημοσύνης, που ιδρύθηκε από τον Ruslan Salakhutdinov από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon. Ο Salakhutdinov λέγεται ότι είναι ένα βασικό πρόσωπο στην ιστορία των νευρωνικών δικτύων και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο υπό τον «νονό» της τεχνολογίας, Geoffrey Hinton, ο οποίος έφυγε από την Google πέρυσι επικαλούμενος ανησυχίες για τους κινδύνους της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Salakhutdinov είπε στους FT ότι ένας λόγος για την αργή διάθεση της τεχνητής νοημοσύνης της Apple ήταν η τάση των μοντέλων γλώσσας να παρέχουν λανθασμένες ή προβληματικές απαντήσεις: «Νομίζω ότι είναι λίγο πιο προσεκτικοί επειδή δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν κάτι που δεν μπορούν να ελέγξουν πλήρως. ” είπε.
► Κέρασε το AppleWorldHellas ένα καφέ: https://crowdfundly.com/appleworldhellas
Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube