20.7 C
Athens
Sunday, April 14, 2024
More

  Η Apple παρουσιάζει την προστασία, ασφάλεια αλλά και τους κινδύνους με τις εναλλακτικές αγορές εφαρμογών

  Η Apple δημοσίευσε σήμερα ένα white paper [PDF] που περιγράφει λεπτομερώς τις προστασίες απορρήτου και ασφάλειας που εφαρμόζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να διατηρεί τους χρήστες όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς, ενώ παράλληλα συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές.

  Ανακεφαλαιώνοντας, με την επερχόμενη ενημέρωση iOS 17.4, οι χρήστες iPhone στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούν να εγκαθιστούν εφαρμογές μέσω εναλλακτικών αγορών εφαρμογών και όχι στο App Store αποκλειστικά. Αρκετές εταιρείες εργάζονται πάνω σε κάτι τέτοιο, με τη Setapp και την Epic Games να επιβεβαιώνουν τα σχέδια να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση στο App Store.

  Οι εφαρμογές που εγκαθίστανται μέσω αυτών των app stores δεν υπόκεινται στην τυπική διαδικασία ελέγχου του App Store της Apple. Σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο κακόβουλου λογισμικού και απάτης, η Apple έχει εφαρμόσει μια διαδικασία “Συμβολαιογραφίας” στην οποία πρέπει να υποβάλλουν οι αγορές εφαρμογών και οι εφαρμογές που πωλούνται μέσω αυτών των αγορών.

  Η συμβολαιογραφική επικύρωση περιλαμβάνει τόσο μια αυτοματοποιημένη σάρωση όσο και έναν ανθρώπινο έλεγχο για να διασφαλιστεί ότι οι εφαρμογές δεν περιέχουν κακόβουλο λογισμικό, δεν λειτουργούν όπως διαφημίζεται και δεν εμπλέκονται σε απόπειρες “κατάφωρης απάτης”.

  Μια εφαρμογή δεν μπορεί να εγκατασταθεί σε ένα iPhone με χρήση sideloading, παράπλευρα δηλαδή εκτός αν έχει υπογραφεί από την Apple μέσω συμβολαιογραφικής επικύρωσης και η Apple απαιτεί από τους προγραμματιστές να έχουν λογαριασμό προγραμματιστή και να παρέχουν νόμιμες λεπτομέρειες, όπως όνομα, διεύθυνση και αριθμό τηλεφώνου.

  Οι εφαρμογές θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί χρειάζονται πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα όπως το μικρόφωνο, την κάμερα, το Face ID, τα δεδομένα υγείας και άλλα, ενώ θα απαιτείται επίσης η συναίνεση του χρήστη για να λειτουργήσουν αυτές οι λειτουργίες μετά την εγκατάσταση μιας εφαρμογής.

  Αυτό που δεν θα κάνει αυτή η μέθοδος διασφάλισης από την Apple είναι να κοιτάξει το περιεχόμενο των εφαρμογών. Οι εφαρμογές που εγκαθίστανται μέσω εναλλακτικών αγορών μπορούν να έχουν περιεχόμενο για ενηλίκους, περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, περιεχόμενο που σχετίζεται με ναρκωτικά και άλλες λειτουργίες που δεν θα επιτρέπονται στο App Store‌.

  Η Apple θα προσπαθήσει να σταματήσει τις εφαρμογές που πλαστοπροσωπούν άλλες εφαρμογές ή που έχουν μη τεκμηριωμένες λειτουργίες, αλλά η εταιρεία προειδοποιεί ότι οι εφαρμογές που φορτώνονται πλευρικά δεν θα είναι τόσο ασφαλείς όσο εκείνες που είναι εγκατεστημένες μέσω του App Store.

  Οι εναλλακτικές αγορές εφαρμογών πρέπει να συμμορφώνονται με τα βασικά κριτήρια που τους απαιτούν να δεσμεύονται για την παρακολούθηση και την κατάργηση κακόβουλων εφαρμογών και την παροχή υποστήριξης στους χρήστες. Οι επιστροφές χρημάτων, για παράδειγμα, θα πρέπει να παρέχονται από την αγορά εφαρμογών, επειδή οι αγορές χρησιμοποιούν εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής αντί για αγορές εντός εφαρμογής.

  Εναλλακτικοί τρόποι πληρωμής γίνονται επίσης αποδεκτοί και σε εφαρμογές ‌App Store‌ βάσει του DMA. Οι Ευρωπαίοι χρήστες που εγκαθιστούν μια εφαρμογή εκτός του App Store θα εμφανιστούν με ένα φύλλο εγκατάστασης εφαρμογής που παρέχει το όνομα της εφαρμογής, το όνομα προγραμματιστή, την περιγραφή της εφαρμογής, τα στιγμιότυπα οθόνης και τις αξιολογήσεις. Τα φύλλα μπορούν να απενεργοποιηθούν για μια αγορά στην εφαρμογή Ρυθμίσεις και εξαφανίζονται επίσης εάν ένα marketplace οριστεί ως το προεπιλεγμένο κατάστημα.

  Παρόμοιες αποκαλύψεις παρέχονται επίσης για εφαρμογές που χρησιμοποιούν εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής. Η Apple παρέχει προειδοποιήσεις ότι λειτουργίες όπως η εύκολη ακύρωση συνδρομής και το Ask to Buy δεν είναι διαθέσιμες και ότι δεν υπάρχει προστασία από την επιθετική τιμολόγηση.

  Η Apple λέει ότι έχει λάβει πολλά email από ευρωπαίους χρήστες και κυβερνητικούς φορείς που ανησυχούν για τους κινδύνους των εναλλακτικών αγορών εφαρμογών και η Apple υπόσχεται να «εργάζεται ακούραστα» για να προστατεύει τους χρήστες «στο μέτρο του δυνατού βάσει του νόμου».

  Δεν υπάρχει τρόπος για τους χρήστες να εξαιρεθούν από τις αλλαγές DMA και η Apple προτείνει ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές εφαρμογές παρά τη θέλησή τους. Οι εργοδότες και τα σχολεία μπορεί να απαιτούν μια εφαρμογή που είναι διαθέσιμη μόνο μέσω μιας αγοράς, για παράδειγμα.

  Μεγάλο μέρος της δημοσίευσης αυτής της Apple περιγράφει τους κινδύνους που θα μπορεί να αντιμετωπίσουν οι χρήστες του iPhone και τη δουλειά που θα πρέπει να κάνουν οι χειριστές εναλλακτικών αγορών εφαρμογών για να διατηρούν τους χρήστες ασφαλείς. Συγκεκριμένα, η Apple λέει ότι οι αλλαγές που κάνει έχουν συζητηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν έχουν εκφραστεί ανησυχίες. Το DMA αναγνωρίζει τους κινδύνους απορρήτου που σχετίζονται με τις εναλλακτικές αγορές εφαρμογών και η Apple λέει ότι σκοπεύει να κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει και να εκπαιδεύσει τους χρήστες σύμφωνα με τις νέες οδηγίες.

  Οι κάτοχοι iPhone στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν πρόσθετες ανησυχίες σχετικά με τις εναλλακτικές αγορές εφαρμογών μπορούν να διαβάσουν το πλήρες PDF της Apple για να αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα της ασφάλειας και της ασφάλειας που έχει θέσει σε εφαρμογή η Apple και τους κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχουν.

  Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

  Dimitrios Georgoulas
  Dimitrios Georgoulas
  Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.