Ενώ άλλες εταιρείες τεχνολογίας σπεύδουν να κυριαρχήσουν στην τεχνητή νοημοσύνη με τολμηρές υποσχέσεις και άνισα αποτελέσματα, η Apple κατασκευάζει κάτι πιο αργό, πιο ήσυχο και πιο ανθεκτικό.
Από περιέργεια δοκίμασα την Apple Intelligence χρησιμοποιώντας τη νέα ενέργεια Shortcuts στο iOS 26. Η Apple ανέφερε αυτήν τη λειτουργία στο WWDC 2025, αλλά δεν έλαβε μεγάλη προσοχή κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας.

Η ενέργεια Shortcuts δίνει στους χρήστες άμεση πρόσβαση στο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο της Apple. Μπορείτε να επιλέξετε τη μικρότερη έκδοση στη συσκευή ή το πιο ικανό μοντέλο cloud που εκτελείται στο ιδιωτικό υπολογιστικό περιβάλλον της Apple.
Με άλλα λόγια, σας επιτρέπει να μιλάτε με την τεχνητή νοημοσύνη της Apple όπως θα κάνατε με το ChatGPT ή το Claude. Ο Craig Federighi, ανώτερος αντιπρόεδρος της Apple για τη Μηχανική Λογισμικού, και ο Greg Joswiak, ανώτερος αντιπρόεδρος του Worldwide Marketing, δήλωσαν ότι η Apple δεν προσπαθεί να κατασκευάσει ένα chatbot. Αλλά η νέα ενέργεια μοντέλου στο Shortcuts λειτουργεί σαν ένα, τουλάχιστον μερικές φορές. Σας δίνει άμεση πρόσβαση στο γλωσσικό μοντέλο χωρίς να περάσετε από την Siri. Ανάλογα με την προτροπή, συμπεριφέρεται σαν ένα απλό, απλοποιημένο chatbot.
Στις δοκιμές μου, η Apple Intelligence τα πήγε καλά στη βασική ευθυγράμμιση. Η ευθυγράμμιση αναφέρεται στην ικανότητα ενός συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης να ακολουθεί τους ανθρώπινους ηθικούς κανόνες και τις οδηγίες ασφαλείας. Αυτό περιλαμβάνει πράγματα όπως η άρνηση επιβλαβών, παραπλανητικών ή παράνομων αιτημάτων.
Σε ένα παράδειγμα, αρνήθηκε να δημιουργήσει ένα ψεύτικο ιατρικό σημείωμα. Αλλά έδωσε μια απάντηση όταν το τύλιξα σε ένα φανταστικό σενάριο. Ωστόσο, αυτό το είδος αντίδρασης σε απάτη δεν περιορίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη της Apple. Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα δεν λειτουργούν όπως το παραδοσιακό λογισμικό. Δεν ανακτούν γνωστές απαντήσεις από μια βάση δεδομένων.
Οι εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης τις τροφοδοτούν με ανθρώπινα δεδομένα και τα LLM δημιουργούν εύλογες απαντήσεις με βάση μοτίβα εκπαίδευσης.
Μπορούν να είναι πειστικά και λανθασμένα ταυτόχρονα. Η Apple δεν μπορεί να αποφύγει αυτό το πρόβλημα επειδή είναι μια παρενέργεια της τεχνολογίας. Αλλά η εταιρεία μπορεί να ελέγξει τον τρόπο χρήσης του συστήματος, πού εκτελείται και τι είδους λάθη είναι πιο πιθανό να δουν οι χρήστες.
Γιατί η Apple κινείται αργά
Οι εταιρείες και οι μέτοχοι διεκδικούν με αγωνία ένα κομμάτι της παραγωγικής δράσης της Τεχνητής Νοημοσύνης. Πρέπει να αποδείξουν στη Wall Street ότι εξακολουθούν να κάνουν τους αριθμούς να ανεβαίνουν. Υποψιάζομαι ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Apple ανακοίνωσε τις λειτουργίες της Τεχνητής Νοημοσύνης πριν καν είναι πραγματικά έτοιμες. Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα σχετικά με το τι πήγε στραβά, αλλά η τελική απάντηση είναι «όλοι οι άλλοι το κάνουν».

Δοκιμή της Apple Intelligence σε Συντομεύσεις
Η Siri δεν προοριζόταν ποτέ να είναι μια τεχνητή νοημοσύνη. Ήταν μια φωνητική διεπαφή για ένα σύστημα βασισμένο σε κανόνες. Αν δεν μπορούσε να αναλύσει το αίτημά σας, θα σας έστελνε στο Safari. Αυτό το εφεδρικό σύστημα έδωσε στην Apple κάλυψη. Αν τα αποτελέσματα ήταν κακά, έφταιγε το διαδίκτυο και όχι η Siri.
Αυτό το μοντέλο λειτούργησε όταν οι προσδοκίες ήταν χαμηλότερες. Η Apple Intelligence είναι ένα βήμα προς κάτι πολύ πιο απρόβλεπτο. Αντί για προγραμμένες απαντήσεις, το νέο σύστημα χρησιμοποιεί ένα γενετικό μοντέλο εκπαιδευμένο σε τεράστιες ποσότητες κειμένου.
Αυτό του δίνει ευελιξία και ρίσκο. Είναι πιο δύσκολο να γίνει sandbox, πιο δύσκολο να δοκιμαστεί και σχεδόν αδύνατο να εγγυηθεί συνεπείς απαντήσεις. Για μια εταιρεία όπως η Apple, η οποία δίνει έμφαση στον έλεγχο και την προβλεψιμότητα, αυτό είναι ένα μεγάλο φιλοσοφικό άλμα.
Η Apple στοιχηματίζει σε ένα άλογο
Αυτή τη στιγμή, η Apple Intelligence ξαναγράφει email, συνοψίζει ειδοποιήσεις, αντλεί περιεχόμενο από έγγραφα και συνδέεται με εφαρμογές όπως το Ημερολόγιο, το Safari και οι Σημειώσεις. Αυτές δεν είναι λειτουργίες που κλέβουν την παράσταση. Αλλά είναι χρήσιμες. Και ταιριάζουν στο ευρύτερο μοτίβο της Apple να κυκλοφορεί τεχνολογία μόνο όταν βελτιώνει τις καθημερινές εργασίες. Η Apple Intelligence δεν προορίζεται να είναι φανταχτερή, προορίζεται να ξεθωριάζει στο παρασκήνιο μέχρι να τη χρειαστείτε.
Η Apple παραλείπει εντελώς την πρώτη γενιά τεχνητής νοημοσύνης για καταναλωτές. Τα chatbots είναι η «Τεχνητή Νοημοσύνη 1.0».
Πρόκειται για μοντέλα που αντιμιλάνε, ακούγονται έξυπνα και προσπαθούν να απαντήσουν σε οτιδήποτε. Αλλά αυτή η μορφή τεχνητής νοημοσύνης είναι ακατάστατη, δύσκολο να την εμπιστευτεί κανείς και ακριβή στη λειτουργία της.
Η Apple στοιχηματίζει ότι οι χρήστες δεν θέλουν στην πραγματικότητα ένα chatbot.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (Agentic AI), ή «AI 2.0», είναι ο επόμενος στόχος στον χώρο της γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι πράκτορες (agents) είναι εργαλεία που αναλαμβάνουν δράση αντί να διεξάγουν μια συζήτηση.
Αυτή ακριβώς την «επίδειξη» έκανε η Apple στο WWDC 2024. Τότε είναι που η Τεχνητή Νοημοσύνη αρχίζει να λειτουργεί περισσότερο σαν χαρακτηριστικό παρά σαν προϊόν. Η Apple έχει επίσης δύο στρατηγικά πλεονεκτήματα που λίγοι αντίπαλοι μπορούν να συγκρίνουν.
Πρώτον, έχει πιστότητα στο εμπορικό σήμα που αγγίζει τα όρια της κουλτούρας. Εκατομμύρια χρήστες εμπιστεύονται την Apple ότι θα κάνει τα πράγματα σωστά τελικά, και αυτό δίνει στην εταιρεία χώρο να κινηθεί αργά. Δεύτερον, έχει αρκετά μεγάλα ταμειακά αποθέματα για να περιμένει οποιονδήποτε κύκλο διαφημιστικής εκστρατείας. Η Apple δεν χρειάζεται να κερδίσει τον πρώτο γύρο μιας νέας τεχνολογικής κούρσας. Απλώς πρέπει να είναι όρθια όταν η σκόνη καταλαγιάσει.
Η ψευδαίσθηση μιας ακμάζουσας αγοράς Τεχνητής Νοημοσύνης
Μερικοί αναλυτές επιμένουν ότι η Apple υστερεί στην Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά πίσω από τι ακριβώς; Μια κούρσα για την κυκλοφορία ημιτελών chatbot χωρίς επιχειρηματικό μοντέλο; Η Apple δεν κυνηγάει μετρήσεις αλληλεπίδρασης ή διαφημιστικές επιδείξεις. Κατασκευάζει εργαλεία που οι άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν πραγματικά.
Αν αυτό φαίνεται αργό απ’ έξω, πιθανότατα σημαίνει ότι η Apple δίνει προσοχή. Η Apple πάντα αργεί. Το iPhone δεν ήταν το πρώτο smartphone. Το iPad δεν ήταν το πρώτο tablet. Το Apple Watch εισήλθε στην αγορά των wearables πολύ μετά το Fitbit.
Αλλά σε κάθε περίπτωση, η Apple περίμενε, παρακολουθούσε και κατασκεύασε ένα προϊόν που είχε πραγματικά νόημα. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει πραγματική αγορά για την Τεχνητή Νοημοσύνη, μόνο επενδύσεις.
Η OpenAI, η Microsoft, η Google, η Amazon και η Anthropic ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε υποδομές εκπαίδευσης και συμπερασμάτων. Έχουν κυκλοφορήσει εργαλεία που μπορούν να δημιουργήσουν κείμενο, εικόνες, ήχο και κώδικα. Αλλά αυτά τα εργαλεία δεν έχουν γίνει κερδοφόρα προϊόντα.
Το ChatGPT της OpenAI σημείωσε ραγδαία ανάπτυξη το 2023 και πρόσφατα δεδομένα δείχνουν πάνω από 400 εκατομμύρια εβδομαδιαίους χρήστες. Αυτό συμβαίνει κυρίως μέσω ενσωματώσεων της Microsoft ή μοντέλων freemium.
Το υψηλό ενδιαφέρον δεν ισοδυναμεί με υψηλά έσοδα. Η OpenAI ευχαρίστως άδραξε την ευκαιρία να συνδεθεί με την Apple Intelligence δωρεάν. Μερικές φορές η έκθεση αποδίδει, τουλάχιστον αν ανακατέψεις τους αριθμούς.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι απίθανο να εξαφανιστεί, αλλά η Apple δεν έχει αποτύχει. Δεν είναι αργά για το παιχνίδι επειδή δεν υπάρχει παιχνίδι. Κάποιοι άνθρωποι απλώς πίστεψαν τις ανοησίες που διαδίδουν οι αναλυτές μετοχών και οι διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης για να ενθουσιάσουν τους μετόχους και τους επενδυτές.
Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube.