H Washington Post ανακάλυψε πως 5,400 trackers εφαρμογών στέλνουν δεδομένα από ένα iPhone

0
2227

Ένα λογισμικό καταγραφής που χρησιμοποίησε η The Washington Post σε ένα συνηθισμένο iPhone αποκάλυψε πως περί τους 5.400 trackers εφαρμογών έστελναν δεδομένα από την συσκευή – σε κάποιες περιπτώσεις και ευαίσθητα δεδομένα όπως η τοποθεσία και ο ίδιος ο τηλεφωνικός αριθμός.

“Είναι 3 τα ξημερώματα και γνωρίζετε τι κάνει το iPhone σας; Το δικό μου είναι απίστευτα απασχολημένο. Αν και η οθόνη είναι κλειστή και εγώ είμαι δίπλα του και ροχαλίζω, εφαρμογές στέλνουν πολλές πληροφορίες για εμένα σε εταιρείες που δεν έχω ακούσει ποτέ στην ζωή μου. Το iPhone σας κατά πάσα πιθανότητα κάνει το ίδιο και η Apple θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο.

Σε μια τυπική Δευτέρα βράδυ μια σειρά από marketing εταιρείες και εταιρείες αναλύσεων λάβανε αναφορές από την συσκευή. Στις 23.43 μια εταιρεία με την ονομασία Amplitude έμαθε τον τηλεφωνικό μου αριθμό, το email μου και την τοποθεσία μου.”

Φυσικά η αναφορά του δημοσιεύματος δεν τελειώνει στο παραπάνω αλλά μπορείτε να καταλάβετε που κυμαίνεται.

Αρχικά όμως να αναφέρουμε πως πολλοί προγραμματιστές χρησιμοποιούν υπηρεσίες αναλύσεων για τις εφαρμογές τους που παρέχονται από trackers σαν αυτούς που αναφέρονται στο δημοσίευμα έτσι ώστε να μαθαίνουν πράγματα όπως ποια χαρακτηριστικά της εφαρμογής οι χρήστες χρησιμοποιούν περισσότερο και άλα.

Δεύτερο η εφαρμογή Privacy Pro που χρησιμοποιήσει η The Washington Post για αυτή την καταγραφή έρχεται από μια εταιρεία που θέλει να πουλήσει μέσω in app αγορών μεθόδους για να μπλοκάρει κάποιος αυτά τα δεδομένα και έτσι όπως είναι φυσιολογικό παρουσιάζει την κατάσταση πιο δραματική από ότι είναι.

Να υπενθυμίσουμε πως κάποιες εφαρμογές χρειάζεται να στέλνουν tracking δεδομένα για να λειτουργήσουν. Επίσης πολλές εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου και πιστωτικών καρτών χρησιμοποιούν μια σειρά από trackers έτσι ώστε να εντοπίζουν ψευδείς συναλλαγές και φαινόμενα υποκλοπών στοιχείων μιας πιστωτικής κάρτας.

Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως όσο καλύτερα ένας προγραμματιστής μπορεί να μάθει για τον τρόπο χρήσης της εφαρμογής του από πραγματικούς χρήστες σε πραγματικό χρόνο τόσο καλύτερη μπορεί να την κάνει σε μελλοντικές αναβαθμίσεις.

Για να είμαστε όμως αντικειμενικοί στο δημοσίευμα αυτό υπάρχουν και δύο σοβαρά ζητήματα για συζήτηση.

“Αν δεν γνωρίζουμε που πηγαίνουν τα δεδομένα μας πως τότε θα ελπίζουμε πως κάποια στιγμή αυτά θα παραμείνουν ιδιωτικά;”

Φυσικά έχοντας χιλιάδες trackers να στέλνουν δεδομένα σίγουρα δεν είναι πρακτικό για τον καθένα να ελέγχει αυτή την κυκλοφορία και να ξεκαθαρίζει ποιοι παραλήπτες είναι νόμιμοι και ποιοι όχι.

Το δεύτερον έχει να κάνει με πολιτικές προστασίας των δεδομένων του καταναλωτή.

Όποιος τρίτος συλλέγει και διατηρεί δεδομένα ενός χρήστη είναι ύποπτος εκτός αν έχει μια πολιτική ασφαλείας που κρατάει αυτά τα δεδομένα για παράδειγμα ανώνυμα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα προσωπικά αρχεία όσο υπάρχουν σε περισσότερο μέρη τόσο δυσκολότερο είναι για κάποιον να κατηγορήσει μια συγκεκριμένη εταιρεία για μη ορθή χρήση αυτών ή για μια υποτιθέμενη υποκλοπή αυτών.