Wednesday, June 3, 2020

H Apple ιδρύθηκε πριν 44 χρόνια την 1η Απριλίου του 1976

Σήμερα έχουμε το τρίτο κεφάλαιο της ιστορίας της Apple. Πίσω το 1970 είχαμε το πρώτο γεμάτο ενθουσιασμό κεφάλαιο που ακολούθησε ένα δεύτερο την δεκαετία του 90 γεμάτο εντάσεις και προβλήματα και τελικά κατέληξε να γίνει μια ακόμη ιστορία τεράστιας επιτυχίας στον τεχνολογικό κόσμο – μια εταιρεία δισεκατομμυρίων που ξεκίνησε από ένα γκαράζ.

Το να ξεκινήσει η σύσταση της εταιρείας δεν ήταν το βασικό πλάνο. Στα μέσα της δεκαετίας του 70 ο Steve Wozniak είχε σχέδια που αργότερα οδήγησαν στην δημιουργία του Apple I υπολογιστή και ο φίλος του ο Steve Jobs είχε πλάνο να τα πουλήσει.

Και οι δύο πρώτο προσπάθησαν να πουλήσουν τις ιδέες τους σε υπάρχουσες εταιρείες που είχαν δουλέψει για αυτές. Ο Woz ήταν μηχανικός στην Hewlett-Packard εκείνη την περίοδο και κατάφερε να δουν τα σχέδια του υψηλόβαθμοι μηχανικοί της εταιρεία με σκοπό η HP να τα αγοράσει.

Οι μηχανικοί της HP αποφάνθηκαν πως όντως τα σχέδια αυτά θα οδηγούσαν σε μια συσκευή που θα λειτουργούσε και επίσης πως θα ήταν σχετικά φτηνή η κατασκευή της. Πάρα αυτά δεν προχώρησαν σε κάποια άλλη ενέργεια. Οι ιδέες του Woz στην αρχιτεκτονική δεν ταίριαζαν με το πως ένας HP υπολογιστής θα ήταν εκείνη την περίοδο.

Το ίδιο έγινε με την Atari όταν ο Jobs προσπάθησε να τους πουλήσει τα σχέδια για αυτό το μηχάνημα που αργότερα έγινε ο Apple II υπολογιστής. Η διαφορά ήταν πως ο πρόεδρος της Atari Al Alcorn έφερε σε επαφή τον Jobs με επενδυτές και έτσι ο δρόμος για την ίδρυση της Apple είχε ξεκινήσει.

Όταν η εταιρεία επίσημα ιδρύθηκε υπήρχε και η συμμετοχή ενός μηχανικού της Atari του Ron Wayne. Ήταν αυτός που σχεδίασε και το πρώτο λογότυπο της εταιρείας και ο οποίος όμως αποχώρησε πριν η Apple ξεκινήσει να έχει την τεράστια της επιτυχία κατά την πρώτη περίοδο.

Ο Jobs, o Wozniak και ο Wayne επίσημα ίδρυσαν την Apple την 1η Απριλίου του 1976 με τον Wayne να αποχωρεί 12 μέρες μετά. Του προσφέρθηκε ένα 10% της εταιρείας αλλά ο ίδιος αποφάσισε να πουλήσει αυτό το ποσοστό προς $800 στον Steve Jobs.

O πιο δραστήριος επιχειρηματίας και πάνω από όλα έμπειρος Mark Markkula εντάχθηκε στην Apple ως μέτοχος το 1977.

It was eight years before Apple brought out the Mac.

Ο Markkula τελικά αποχώρησε και αυτός λίγο πριν η Apple καταφέρει την πρώτη της τεράστια επιτυχία. Η Apple κατασκεύασε 50 Apple II υπολογιστές χωρίς να έχει κάποια χρήματα και τους πούλησε μια μέρα πριν λήξει η προθεσμία πληρωμής των προμηθευτών της.

Ο Jobs μάθαινε τα πρώτα διδάγματα για το τι σημαίνει παραγωγική αλυσίδα και το πως μεταφράζεται η 30 ημερών net πληρωμή – ουσιαστικό το ανώτατο όριο που έχεις για να πληρώσεις τους προμηθευτές σου πριν δημιουργηθούν προβλήματα.

Ο Jobs παρουσίασε τον Apple II υπολογιστή στον Paul Terell που είχε ένα επιτυχημένο κατάστημα με την ονομασία Byte Shop. Αν και ο Jobs ήθελε να πουλήσει μητρικές πλακέτες και κιτς σε χομπίστες που θα δημιουργούσαν δικούς τους υπολογιστές ο Terell ήθελε ολοκληρωμένα μηχανήματα και έτσι τα έλαβε.

Αν η Apple έμαθε τότε για οικονομικά και παραγωγικές αλυσίδες, έμαθε το επιχειρηματικό μοντέλο το 1977 όπου ο Markkula που ήταν πριν στην Intel εντάχθηκε στην εταιρεία. Αυτός αναδιοργάνωσε το επιχειρηματικό μοντέλο της Apple και έκανε κάτι ακόμη που αποτελεί ακόμη και σήμερα μέρος της Apple, 40 χρόνια μετά. Ήταν αυτός που οριοθέτησε και ξεκαθάρισε την φιλοσοφία της εταιρείας.

This was Apple in 1977 - and it's still Apple today.

Το παραπάνω ήταν η ταυτότητα της Apple το 1977 – και παραμένει ακόμη και σήμερα.

Ο Steve Jobs εξήγησε χρόνια μετά στο βιογράφο του Walter Isaacson πως ο Markkula ήθελε να τονίσει του ότι να βγάλεις πολλά λεφτά δεν πρέπει να αποτελεί στόχο. Σίγουρα χρειάζεται να το κάνεις και σίγουρα το θέλεις αλλά αν τα χρήματα είναι η πρώτη σου σκέψη τότε η εταιρεία θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες. Αν όμως εστιάσεις σε κάτι που πιστεύεις ενώ παράλληλα προσπαθείς για αυτό τότε η εταιρεία θα κρατήσει και τα χρήματα αργά ή γρήγορα θα έρθουν.

Η φιλοσοφία της Apple που ενέπνευσε ο Markkula είναι τόσο ξεκάθαρη γιατί είναι πάρα πολύ απλή. Το μιας σελίδα κείμενο που γράφτηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1977 και που μπορείτε να διαβάσετε παραπάνω τα λέει όλα και είναι αυτό που καθόρισε την Apple τότε και συνεχίζει να την καθορίζει και σήμερα.

Στέφανος Κολοβός
O Στέφανος είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και έχει ένα πραγματικό έρωτα με την Apple. Ασχολείται με την τεχνολογία από μικρό παιδί. Αγαπημένη του συσκευή είναι το Apple Watch του που δεν το αποχωρίζεται ποτέ, ενώ λατρεύει το ποδόσφαιρο και το σινεμά.

20% λιγότερα smartphones πουλήθηκαν, παγκοσμίως, το 1ο τρίμηνο του 2020

Ένα από τα πιο μελανά κεφάλαια στην ιστορία της, έγραψε η παγκόσμια αγορά smartphones κατά το 1ο τρίμηνο του 2020. Με τους...

Αναφορά: Η iOS 14 θα υποστηρίζει όλα τα iPhones που ήταν συμβατά με την...

Καθώς όλοι μας περιμένουμε την iOS 14 - την επόμενη μεγάλη αναβάθμιση του λογισμικού - στο WWDC αργότερα αυτό το μήνα, το...

Φωτογραφίες που διέρρευσαν υποτιθέμενα δείχνουν dummy iPhone 12 μοντέλα

Μια νέα αναφορά από το Macotakara σήμερα δίνει μια εικόνα κάποιων dummy συσκευών που υποτιθέμενα αφορούν τα επερχόμενα iPhone 12 μοντέλα. Η...

H Apple επιβεβαιώνει πως η iOS 13.5.1 αναβάθμιση κλείνει το κενό ασφαλείας που χρησιμοποιούνταν...

Η Apple κυκλοφόρησε χθες την iOS 13.5.1 στο ευρύ κοινό με σημαντικές αναβαθμίσεις ασφαλείας όπως ανέφερε η ίδια η εταιρεία. Η Apple...

Η Apple έκανε διαθέσιμες τις iOS 13.5.1 και watchOS 6.2.6 με σημαντικές αναβαθμίσεις ασφαλείας

Η Apple κυκλοφόρησε την iOS 13.5.1 στο ευρύ κοινό χθες μετά την κυκλοφορία της 13.5 έκδοσης που είχε δοθεί τον περασμένο μήνα....

10.5 ιντσών iPad Pro χρήστες κάνουν έντονα παράπονα για ένα reboot bug στην iOS...

Αρκετοί είναι εκείνοι οι χρήστες πλέον που αναφέρουν και εκφράζουν έντονα παράπονα για ένα reboot bug που επηρεάζει τα 10.5 ιντσών iPad...
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!