Πριν από την εξαγορά της Xnor.ai από την Apple, η εν λόγω startup δούλευε με τον Αμερικανικό στρατό πάνω στο Project Maven, ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που είχε σχέση με καταγραφή εικόνων από drones. Αυτή η συνεργασία σταμάτησε άμεσα με το που η Apple προχώρησε σε αυτή την εξαγορά.

Η ομάδα Algorithmic Warfare Cross-Functional του Πενταγώνου είναι πίσω από το Project Maven. Σκοπός είναι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την αναγνώριση αντικειμένων και ατόμων σε βίντεο που έχουν γίνει λήψη από drones.

To ΑΙ λογισμικό της start up που πλέον ανήκει στην Apple τρέχει σε mobile συσκευές. Αυτό θα μπορούσε να κάνει ένα στρατιωτικό drone να αναγνωρίσει απευθείας ένα αντικείμενο που βλέπει αντί να πρέπει να κάνει stream το βίντεο που καταγράφει και από εκεί την αναγνώριση αυτή να την κάνει κάποιος άνθρωπος. Αυτό θα ήταν ένα ακόμη βήμα προς τις μηχανές που θα μπορούσαν να μάχονται αυτόνομα.

Η τεχνολογία όμως της Xnor.ai έχει αφαιρεθεί πλέον από το Project Maven σύμφωνα και με το δημοσίευμα του The Information.

Η Apple δεν έχει κανένα συμβόλαιο με το στρατό όλα αυτά τα χρόνια. Η πιο κοντινή της συμμετοχή ήταν ότι είναι μέρος μιας ομάδας εταιρειών που έχουν ενώσεις τις δυνάμεις τους με το Πεντάγωνο για την δημιουργία wearable τεχνολογίας για τον στρατό της Αμερικής.