Screen Shot 2014-08-31 at 3.56.35 PM

Μιας και πλησιάζουμε στην επίσημη παρουσίαση του iPhone 6S σε ξεχωριστά άρθρα θα σας παρουσιάσουμε ένα μοναδικό αφιέρωμα για την ιστορία του iPhone μέχρι και σήμερα.

Ο Steve Jobs επέστρεψε στο WWDC στις 7 Ιουνίου του 2010. Νωρίτερα εκείνη την χρονιά είχε παρουσιάσει το iPad και έτσι ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας νέα για το νέο tablet της Apple καθώς και για το πόσο καλά τα πήγαινε το App Store. Έπειτα έριξε το βάρος στο iPhone και μετά από μια σύνοψη του τι είχε κάνει η Apple μέχρι εκείνη την ημέρα ξεκίνησε να μιλάει για το τι θα βλέπαμε στην συνέχεια. Είχε 100 νέα χαρακτηριστικά, μια νέα κάμερα, μια νέα ανάλυση οθόνης, ήταν μοναδικό. Το όνομα αυτού iPhone 4.

“To iPhone 4 είναι το μεγαλύτερα άλμα που κάναμε από την εποχή του πρώτου iPhone. H δυνατότητα των βίντεο κλήσεων του Facetime θα αποτελέσει νέο στάνταρ στις κινητές επικοινωνίες ενώ η νέα Retina οθόνη μας έχει την υψηλότερη ανάλυση που βρίσκουμε σε κάποιο κινητό με τα κείμενα να μοιάζουν πλέον βγαλμένα από έναν ακριβό εκτυπωτή. Ονειρευόμασταν για δεκαετίες αυτά τα δύο χαρακτηριστικά”

Το iPhone 4 είχε την κωδική ονομασία N90/N92 και τον αριθμό μοντέλου iPhone3,1, προσφέροντας για πρώτη φορά σημαντικές αλλαγές στην ανάλυση της οθόνης. Η Apple χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ISP πάνελ με οπίσθιο φωτισμό LED. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι εικόνες να μοιάζουν απίστευτα καθαρές ενώ βελτιώθηκε σημαντικά και η οπτική γωνία. H Αpple έκανε έτσι ένα τεράστιο βήμα μπροστά σε σχέση με τον ανταγωνισμό στον τομέα αυτό. Η ανάλυση αυξήθηκε από τα 480×320 στα 960×640 ενώ η πυκνότητα των pixel αυξήθηκε από τα 163ppi στα 326ppi. Το μεγάλο επιχείρημα της Apple ήταν πως αυτή η αλλαγή έκανε ουσιαστικά τα pixel να εξαφανιστούν από το μάτι του χρήστη και έτσι για πρώτη φορά είχαμε μια οθόνη με την ονομασία Retina.

Screen Shot 2014-08-31 at 3.58.11 PM

Το παραπάνω ήταν μόνο ένα μέρος του νέου σχεδιασμού της συσκευής. Ο Steve Jobs την αποκάλεσε πανέμορφη και δεν είχε άδικο. Οι επιταγές του Jonathan Ive είχαν πραγματοποιηθεί με την δημιουργία μιας σκληρής επιφάνειας γυαλιού τόσο για το εμπρόσθιο όσο και για το οπίσθιο μέρος της ενώ ανοξείδωτο ατσάλι είχε χρησιμοποιηθεί στις πλευρές περιμετρικά. Επίσης ήτα 24% λεπτότερο από το iPhone 3GS. Θα ερχόταν σε δύο χρώματα, λευκό και μαύρο.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά η Apple εισήγαγε την microSIM. Το Bluetooth παρέμεινε το ίδιο με τον προκάτοχο του ενώ το Wi-Fi radio αναβαθμίστηκε στο 802.11 g/b/n στα 2.4Mhz. Η μεγάλη καινοτομία ήταν πως όλες οι κεραίες βρισκόντουσαν κάτω από το ατσαλένιο περίβλημα με το πάνω μέρος του να έχει τα Bluetooth, Wi-Fi, και aGPS, ενώ το υπόλοιπο τα UMTS/HSPA. Ο Steve Jobs ανέφερε πως κάτι τέτοιο δεν είχε ξαναγίνει. Επίσης είχαμε διπλά μικρόφωνα ενώ η Apple μείωσε τον θόρυβο αισθητά κατά τις κλήσεις.

Στην καρδία της συσκευής συναντήσαμε τον A4 έναν ARM Cortex A8 επεξεργαστή συγχρονισμένο στα 800Mhz, ενώ το τσιπ των γραφικών παρέμεινε το ίδιο και ήταν το PowerVR SGX535. Η επιλογές του αποθηκευτικού χώρου παρέμειναν οι ίδιες και έτσι είχαμε την επιλογή των 16GB και 32GB, ενώ η RAM αυξήθηκε στα 512MB. Αύξηση είχαμε και στην μπαταρία μια και είχαμε 1420mAh, με την Apple παρά το γεγονός της Retina οθόνης να καταφέρνει να μεγαλώνει και την αυτονομία της συσκευής.

Τέλος η οπίσθια κάμερα του iPhone 4 ανέβηκε στα  5 megapixels με δυνατότητα λήψεις 720p video έχοντας και την προσθήκη LED flash. Επιπλέον η εταιρεία πρόσθεσε και μια κάμερα στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευής με ανάλυση VGA δίνοντας της το έναυσμα και το λανσάρισμα της FaceTime υπηρεσίας της.

Η τιμή της συσκευής παρέμεινε ή ίδια δλδ στα $199 και $299 με συμβόλαιο.

Το iPhone 4 έκανε το ντεμπούτο του στις 15 Ιουνίου του 2010. Στο τέλος του χρόνου είχε διαθέσιμο σε 88 χώρες και 185 παρόχους παγκοσμίως. Η Apple λανσάρισε επίσης μαζί με την συσκευή και το iOS 4. Παρά τα αρχικά προβλήματα στην διάθεση της συσκευής η Apple πούλησε 1.7 εκατομμύρια συσκευές το πρώτο Σαββατοκύριακο με τον Steve Jobs να γράφει στο site της Apple:

“Αυτό ήταν το πιο πετυχημένο ντεμπούτο προϊόντος στην ιστορία της Apple. Πάρα αυτά θα θέλαμε να ζητήσουμε συγνώμη σε όλους αυτούς τους καταναλωτές που δεν βρήκαν άμεσα την συσκευή γιατί δεν είχαμε το επιθυμητό στοκ”

Οι πονοκέφαλοι της Apple

Αν και απίστευτα καινοτόμο το iPhone 4 αυτό δεν σήμαινε πως ήταν μια χρόνια με ιδιαίτερα προβλήματα για την Apple προβλήματα που ξεκίνησαν μάλιστα πριν την παρουσίαση της ίδια της συσκευής. Τον Απρίλιο λοιπόν του 2010 αποκαλύφτηκε πως ένα πρωτότυπο iPhone 4 είχε απομακρυνθεί από έναν μηχανικό της  Αpple σε ένα bar στην πόλη Redwood. Η πρωτότυπη συσκευή διέρρευσε τελικά online και έτσι είχαμε μια τεράστια διαρροή και σημαντική για την εταιρεία. Αν και πολλά site έδειξαν φωτογραφίες αυτή το site που κατέληξε η συσκευή ήταν το Gizmodo.

O Steve Jobs είχε γίνει έξω φρενών και έτσι είχαμε ακόμη και ποινικές διώξεις αλλά και αλληλοκατηγορίες μεταξύ Apple και Gizmodo.

Σαν να μην έφτανε το παραπάνω ο άσπρος χρωματισμός της συσκευής ήταν δύσκολος. Το γεγονός πως η μπογιά αφενός δεν θα έπρεπε να χάνει τον χρωματισμό της μετά από κάποιες εβδομάδες χρήσης και αφετέρου πως δεν θα έπρεπε να εισέλθει στο εσωτερικό της συσκευής έκαναν την επιλογή αυτή να καθυστερήσει πολύ για τους καταναλωτές.

“Τα άσπρα μοντέλα του νέου iPhone 4 αποδείχτηκαν ιδιαίτερα δύσκολα στην παρασκευή τους από ότι περιμέναμε. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμα για το δεύτερο μισό του Ιουλίου. Η διαθεσιμότητα του μαύρου μοντέλου δεν θα επηρεαστεί”

Τα προβλήματα δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Η καινοτόμος κεραία του iPhone 4 είχε σημαντικές βελτιώσεις σε περιοχές που υπήρχε καλή κάλυψη σήματος αλλά σε άλλες το σήμα γινότανε πολύ ασθενές. Αν κάποιος έβαζε το δάχτυλο του στο χώρισμα της συσκευή στο αριστερό μέρος της το σήμα εξαφανιζόταν.

Στις 16 Ιουλίου η Apple κάλεσε συνέντευξη τύπου για το συγκεκριμένο θέμα για να δώσει εξηγήσεις ενώ ο Steve Jobs επί σκηνής προσέφερε τελικά δωρεάν bumper σε όλους τους χρήστες που αντιμετώπιζαν αυτό το πρόβλημα. Αργότερα μέσα στον χρόνο η Apple θα ανασχεδίαζε την κεραία της και θα εξαφάνιζε το πρόβλημα για πάντα.

4 χρόνια μετά την είσοδο του πρώτου iPhone είδαμε την BlackBerry και Microsoft αλλά και την Palm να πασχίζουν να κρατηθούν σε επιθυμητά επίπεδα στην αγορά ενώ το Android της Google συνέχιζε την ξέφρενη πορεία του. Το iPhone 3G είχε αποσυρθεί, το iPhone 3GS παρέμεινε ενώ το iPhone 4 συνέχισε να σπάει όλα τα ρεκόρ πωλήσεων σε κάθε οικονομικό τρίμηνο. Τίποτα όμως από αυτά δεν μπορούσε να αποτελέσει ένδειξη για το τι θα επακολουθούσε μετά….

Διαβάστε περισσότερα για την ιστορία του iPhone:

H ιστορία του iPhone: H Αpple επαναπροσδιορίζει το κινητό

H ιστορία του iPhone 3G: Διπλάσια ταχύτητα, μισή τιμή

Η ιστορία του iPhone 3GS: Γρηγορότερο και ισχυρότερο

 

Σχολιασμός στο φόρουμ