Galaxy S9 vs. iPhone: Πως τα πήγε φέτος η Samsung απέναντι στο iPhone

0
3155

H S8 σειρά της Samsung με την edge-to-edge display και με χαρακτηριστικά όπως την αναγνώριση της ίριδας του ματιού είχε προσφέρει για πολλούς χρήστες μια πολύ καλή εναλλακτική απέναντι στο ίδιου σχεδιασμού iPhone το 2017. Πλέον το Galaxy S9 είναι εδώ αλλά τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά…

Το iPhone δεν μπορεί πλέον να το πει μια βαρετή συσκευή ακόμη για την σειρά 8 πόσο μάλλον για το iPhone X. Η Apple έφερε την δική της edge-to-edge οθόνη, έναν νέο βιομετρικό σύστημα το Face ID, dual κάμερα και φυσικά τον φανταστικό από άποψη επιδόσεων και όχι μόνο A11 Bionic επεξεργαστή.

Το Galaxy S9 λοιπόν έχει ότι χρειάζεται για να κερδίσει το iPhone X αλλά και τον διάδοχο του που η Apple θα μας αποκαλύψει σε 6 μήνες από τώρα;

Galaxy S9 vs. iPhone: Specifications

Galaxy S9 vs. iPhone X

 

Galaxy S9 vs. iPhone: Λογισμικό

Το λογισμικό σίγουρα είναι κάτι που θα απασχολήσει κάποιον αγοραστή. Αν το λογισμικό δεν είναι καλό τότε όσο άριστο και αν είναι το hardware σίγουρα η συσκευή δεν θα έχει τις επιθυμητές αποδόσεις.

Αντικειμένικα τόσο το Android όσο και το iOS για το 2018 είναι άριστες επιλογές με την κάθε μια να έχει τις ιδιαιτερότητες της.

Κάποιοι μπορεί να πουν ότι το iOS έχει αρκετά bugs αυτή την περίοδο και δεν θα έχει και άδικο. Από την άλλη η έκδοση του Android της Samsung δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Η Samsung εμπειρία – μιας και δεν έχουμε μια καθαρή Anrdoid έκδοση – συνεχίζει να έχει blootware που αν και έχει μειωθεί με την πάροδο των χρόνων πάρα αυτά συνεχίζει να δηλώνει παρών και να παίζει με τα νεύρα πολλών χρηστών.

Να τονίσουμε επίσης πως η Samsung έχει ένα πολύ άσχημο ιστορικό αναβαθμίσεων των συσκευών της. Την στιγμή που οι iPhone χρήστες περιμένουν μια μεγάλη αναβάθμιση στο λογισμικό κάθε χρόνο οι χρήστες Galaxy μπορεί να περιμένουν για πάντα για την τελευταία έκδοση της αναβάθμισης του Android στην συσκευή τους.

Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι S8 χρήστες ακόμη έχουν την Android 7.0 Nougat παρά το γεγονός πως η Android 8.0 Oreo έχει κυκλοφορήσει εδώ και 6 μήνες. Το S9 μάλιστα θα κυκλοφορήσει με την έκδοση Oreo αλλά όχι την νεότερη…

Galaxy S9 vs. iPhone: Σχεδιασμός

Αντικειμενικά και όπως και ο προκάτοχος του το Galaxy S9 είναι μια πάρα πολύ όμορφη συσκευή. Έχει εύκαμπτο γυαλί το οποίο το συγκρατεί ένα περίβλημα από αλουμίνιο – παρόμοιο δέσιμο έχουμε και στα iPhone 8 και 8 Plus με το iPhone X να κάνει την διαφορά μιας και το περίβλημα είναι από ανοξείδωτο ατσάλι.

Φυσικά αυτό που κάνει το Galaxy S9 και το iPhone X να ξεχωρίζουν είναι οι edge-to-edge oθόνες τους αλλά κάθε εταιρεία έχει ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο. Η Samsung λοιπόν αποφάσισε να έχει μεγαλύτερα πλαίσια πάνω και κάτω από την οθόνη την ίδια στιγμή που η Apple πρακτικά τα εξαφάνισε αλλά για να το κάνει αυτό εισήγαγε το notch στο πάνω μέρος της οθόνης.

Οι χρήστες του Galaxy S9 λοιπόν δεν έχουν να ανησυχούν για το notch και για το πόσο θα τους επηρεάσει την θέαση μιας ταινίας για παράδειγμα αλλά από την άλλη δεν έχουν την φανταστική True Tone τεχνολογία οθόνης της Apple.

Στα κοινά στοιχεία συναντούμε την αντοχή των συσκευών στο υγρό στοιχείο και στην σκόνη, στην ασύρματη φόρτιση και στα στερεοφωνικά ηχεία.

Το Galaxy S9 ακόμη επίσης έχει ενσωματωμένη μια 3.5 mm θύρα ακουστικών.

Galaxy S9 vs. iPhone: Αποδόσεις 

Τα Galaxy S9 και Galaxy S9+ είναι από τις πρώτες συσκευές που έχουν των νέο επεξεργαστή της Qualcomm, Snapdragon 845. Είναι γρηγορότερος από τον περσινό Snapdragon 835, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσο καλά θα τα πάει απέναντι σε ένα πραγματικό θηρίο που ακούει στο όνομα A11 Bionic και που χτυπάει στην καρδιά των τελευταίων iPhones.

Είναι η αλήθεια πως η Qualcomm τα έχει βρει πολύ σκούρα στον συναγωνισμό με την A σειρά επεξεργαστών της Apple. Παρά το γεγονός πως οι Snapdragon επεξεργαστές έχουν περισσότερους πυρήνες και γρηγορότερες τιμές στο ρολόι του πάρα αυτά τα iPhone βγαίνουν πάντα νικητές μέχρι και σήμερα και μάλιστα πολλές φορές και με διαφορά.

Γνωρίζουμε ότι το Galaxy S9 έχει περισσότερη μνήμη RAM από οποιοδήποτε iPhone – την διπλάσια μάλιστα από τα περισσότερα. Αυτό αυτόματα σημαίνει καλύτερο multitasking αλλά γνωρίζουμε πως στο κομμάτι της διαχείρισης της RAM το iOS τα πάει καλύτερα από το Android. Και εδώ η Apple φαίνεται να κάνει πολλά περισσότερα με λιγότερα…

Galaxy S9 vs. iPhone: Κάμερα

Εδώ τα πράγματα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Γνωρίζουμε το διπλό σύστημα φακών των iPhone 8 Plus και iPhone X. Χάρη στον δεύτερο telephoto φακό μπορεί ο χρήστης να απολαύσει χαρακτηριστικά όπως τα Portrait Mode, οπτικό ζουμ, καλύτερες λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και πολλά ακόμη.

H Samsung έχει πάρει μια διαφορετική κατεύθυνση με το Galaxy S9 μιας και είναι το πρώτο της smartphone με μηχανικά μεταβλητό aperture. Σε φυσιολογικές συνθήκες μπορεί να κάνει λήψεις βίντεο και φωτό στα f/2.4 — αλλά όταν είναι σκοτεινά ο αισθητήρας ανοίγει μέχρι και το f/1.5.

Galaxy S9 vs. iPhone: Ασφάλεια

Σε ότι αφορά το ξεκλείδωμα της συσκευής η Samsung προσφέρει τα πάντα. Τα Galaxy S9 έχουν αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων σε μια καλύτερη θέση πίσω καθώς και αναγνώριση προσώπου αλλά και αναγνώριση της ίριδας του ματιού.

Από την άλλη η Apple διατήρησε το πάντα αξιόπιστο και εργονομικό Touch ID στα iPhone 8 και iPhone 8 Plus ενώ έφερε το Face ID ως μόνη επιλογή στο iPhone X.

Αντικειμενικά το Face ID έχει την καλύτερη αναγνώριση προσώπου μέχρι και σήμερα και είναι το ίδιο αξιόπιστο με το Touch ID στον τομέα της ασφάλειας. Από την άλλη η Samsung στο τομέα της αναγνώρισης προσώπου δεν τα έχει καταφέρει μέχρι και σήμερα το ίδιο καλά ειδικά και μετά το γεγονός πως το S8 μπορούσε να ξεκλειδώσει απλά και με μια φωτογραφία.

Η Apple oδηγεί την κούρσα της βιομετρικής ασφάλειας και αυτό δεν νομίζουμε πως θα αλλάξει φέτος σε καμία περίπτωση.