Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξαγορά της Shazam από την Apple

0
727

H πρόταση της Apple για την εξαγορά της Shazam έχει μπει στο προσεκτικό μάτι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με τα όσα αναφέρει και σήμερα το Reuters.

To Shazam είναι μια υπηρεσία αναγνώρισης media – μουσικής που επιτρέπει στον χρήστη να αναγνωρίσει ένα τραγούδι μέσα από ένα μικρό δείγμα ή μέσω της χρήσης του μικροφώνου μιας συσκευής.

Η επιτροπή θα κάνει μια μεγάλη έρευνα για αυτή την συμφωνία της Apple. Σκοπός είναι να απορριφθεί πιθανή υπόνοια ότι η κίνηση αυτή της Apple της δίνει ένα πλεονέκτημα αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι σε εταιρείας και υπηρεσίες όπως η Spotify ενώ παράλληλα μειώνει την επιλογή των χρηστών σε streaming υπηρεσίες.

Η έρευνα έχει ξεκινήσει και επίσημα.

“Ο τρόπος με τον οποίο ακούνε μουσική οι άνθρωποι έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια με τους περισσότερους Ευρωπαίους να χρησιμοποιούν streaming υπηρεσίες. Η έρευνα μας θα επιβεβαιώσει ότι οι φίλοι της μουσικής θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν υπηρεσίες τέτοιου τύπου μέσα από κανάλια που δεν δείχνουν σημάδια αθέμιτου ανταγωνισμού στην κατηγορία αυτή”

Μέρος του κειμένου της επιτροπής:

“The proposed transaction would combine two significant and well known players in the digital music industry that are mainly active in complementary business areas. In particular, Apple offers the music streaming service Apple Music, which in the last three years has become the second largest music streaming service provider in Europe. Shazam offers the leading music recognition app for mobile devices in the European Economic Area  and worldwide.”

Με άλλα λόγια η επιτροπή ανησυχεί ότι η Apple και μέσω της εξαγοράς αυτής μπορεί να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα σχετικά με καταναλωτές και άλλων μουσικών υπηρεσιών θεωρώντας έτσι το Shazam ως ένα βασικό εργαλείο για την είσοδο κάποιου σε μια streaming υπηρεσία μουσικής.

Η Apple θέλει να εξαγοράσει το Shazam με μια τιμή γύρω στα $400 εκατομμύρια αλλά ακόμη δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για αυτή την συμφωνία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει το τελικό της πόρισμα στις 4 Σεπτεμβρίου του 2018.