Screen Shot 2013-12-03 at 1.44.17 AM

H αγορά ενός νέου Mac είναι μια εμπειρία από μόνη της αλλά πολλές φορές μπορεί να καταλήξει και πονοκέφαλος μιας και η Apple δίνει μια σειρά επιλογών το σύστημα σας. Μπορείτε να επιλέξετε ένα γρηγορότερο και πιο ικανό CPU ή να έχετε περισσότερη RAM ή ακόμη να αναβαθμίσετε την χωρητικότητα του.

Το παραπάνω με βάση το γεγονός ότι μετά την αγορά ελάχιστα από αυτά θα μπορείτε να αναβαθμίσετε εκ νέου τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργήσει μια σειρά από ερωτήματα σε όλη την γκάμα των υποψήφιων αγοραστών.

Dual-core versus quad-core

Κάθε Mac μοντέλο που θα βρείτε έχουν μια βασική προδιαγραφή τόσο για τον τύπο της CPU όσο και για την ταχύτητα. MacBook Air, MacBook Pro και Mac Mini όλα έχουν και ξεκινάνε με έναν dual-core Intel Core i5 processor. Οι iMacs χρησιμοποιούν quad-core i5 επεξεργαστές ενώ το Mac Pro ξεκινάει με έναν quad-core Xeon E5 επεξεργαστή.

Η Apple θα σας επιστέψει να αλλάξετε την CPU. Για παράδειγμα το MacBook Air μπορεί να αναβαθμιστεί στα 1.7 GHz dual-core i7 processor. Οι “φτηνοί” Retina MacBook Pros μπορούν να πάρουν γρηγορότερους  i5 ή dual-core i7 processors; ενώ τα ακριβότερα μοντέλα μπορούν να αναβαθμιστούν και με quad-core i7 επεξεργαστές. Οι iMac και οι Mac Pro μπορούν και αυτοί να αναβαθμιστούν με ταχύτερους επεξεργαστές όπως επιλογές υπάρχουν ακόμη και για το Mac Mini.

H ερώτηση λοιπόν που ταλαιπωρεί αρκετούς είναι η διαφορά μεταξύ dual-core και quad-core επεξεργαστές. Το πόσους πυρήνες έχει ένας επεξεργαστής καθορίζει το πόσες οδηγίες μπορεί να τρέξει και διαβάσει παράλληλα. Οι quad-core μπορούν λοιπόν να κάνουν αυτό σε διπλάσιο αριθμό από ότι ένας dual-core επεξεργαστής. Αν χρησιμοποιείτε εφαρμογές που χρειάζονται πολλούς πυρήνες η διαφορά αυτή γίνεται αυτόματα αισθητή. Για παράδειγμα η επεξεργασία βίντεο γίνεται ταχύτερα με περισσότερους πυρήνες το ίδιο και τα 3D γραφικά.

Με βάση το παραπάνω επιλέγοντας έναν quad-core επεξεργαστή έχει λογική. Τα χαρακτηριστικά του Mac Mini αυτή την στιγμή είναι σχεδόν ίδια με ένα μη Retina MacBook Pro. Αν όμως το αναβαθμίσετε με έναν quad-core επεξεργαστή μπορείτε να έχετε ακόμη και ένα απίστευτα οικονομικό server σύστημα που θα μπορεί να χειριστεί πολλαπλές και παράλληλες διεργασίες.

Αν τώρα προτιμήσετε να αναβαθμίσετε με έναν dual-core επεξεργαστή, έναν ταχύτερο i7 θα έχετε πλεονεκτήματα στην ταχύτητα. Για παράδειγμα το MacBook Air δίνει την δυνατότητα να έχετε έναν 1.7 GHz dual-core επεξεργαστή το οποίο θα σας δώσει μια αύξηση της ταχύτητας του ρολογιού κατά 30% σε σχέση με το βασικό μοντέλο. Μια διαφορά που θα είναι αισθητή.

Το σημαντικό που πρέπει να καταλάβουμε εδώ είναι πως ότι επεξεργαστή επιλέξετε αυτός θα παραμείνει και για την υπόλοιπη ζωή του μηχανήματος σας.

RAM

Η RAM στο Mac σας καθορίζει το πόσες εφαρμογές και πόσα δεδομένα μπορεί να παρακολουθεί το Mac σας χωρίς να χρειαστεί να τα διαβάσει ή να τα γράψει από τον αποθηκευτικό χώρο. Για παράδειγμα εφαρμογές με γραφικά, βίντεο ή μουσική μπορούν να χρησιμοποιόσουν αρκετή μνήμη, RAM. To OS X Mavericks κάνει πολύ καλύτερη διαχείριση της μνήμης από οποιοδήποτε άλλο OS X αλλά καλό είναι πάντα να έχετε λίγη περισσότερη RAM στο μηχάνημα σας από ότι πραγματικά χρειάζεστε.

Παλαιότερα αν αγοράζατε ένα Mac με λίγη μνήμη, RAM, αυτό δεν αποτελούσε πρόβλημα. Αν βλέπατε το μηχάνημα σας να ζορίζεται τότε μπορούσατε πολύ εύκολα να την αναβαθμίσετε. Σήμερα όμως ακόμη και σε αυτό το κομμάτι τα πράγματα έχουν αλλάξει και έχουν γίνει πιο δύσκολα. Τα MacBook Airs και τα Retina MacBook Pros έχουν την μνήμη κολλημένη στην μητρική πλακέτα και έτσι δεν μπορείτε να την αναβαθμίσετε. Επίσης το ίδιο ισχύει πάνω κάτω και για τον 21 ιντσών iMac μιας και μπορεί να μην είναι κολλημένες αλλά η πρόσβαση τους απαιτεί προσεκτική δουλειά και σίγουρα είναι κάτι που δεν μπορεί να κάνει ο απλός χρήστης. Διαφορά αποτελεί ο 27 ιντσών iMac που εκεί η αλλαγή της RAM παραμένει παιχνιδάκι. Ευκολία συναντάμε και στο Mac Mini και στην περίπτωση του θα σας συνιστούσαμε να αγοράσετε πρώτα το μοντέλο που θέλετε και μετά να του αναβαθμίσετε την μνήμη μιας και η Apple πολλές φορές χρεώνει υπερβολικά ποσά αν προτιμήσετε μια RAM της εταιρείας. Τα νέα Mac Pro δεν θα έχουν πρόβλημα στην αναβάθμιση επίσης.

Τα 4GB RAM είναι το ελάχιστο που μπορείτε να έχετε. Το OS X Mavericks χρειάζεται απαραίτητα 2GB RAM αλλά μετά δεν θα έχετε μεγάλη άνεση στις εφαρμογές σας. Τα 4GB λοιπόν είναι καλά αυτή την στιγμή για τον απλό καθημερινό χρήστη αλλά σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να πάτε στα 8GB.

Αν τώρα ασχολείστε με μουσική ή βίντεο καλό είναι να πάτε ένα βήμα παραπέρα και κάνετε την αναβάθμιση στα 16GB.

Κατά γενική ομολογία όσο περισσότερη RAM έχετε στο σύστημα σας τόσο το καλύτερο και ας σας είναι και αρχικά αχρείαστη.

SSD, Fusion drive, ή μεγάλο hard drive

Solid state drives (SSDs) και flash storage έχουν ξεκινήσει να γίνονται στάνταρ στα περισσότερα Mac που υπάρχουν σήμερα στην αγορά. MacBook Air και Retina MacBook Pro έχουν όλα πλέον SSD. Δεν είναι δύσκολο να σκεφτούμε το γιατί μιας και το flash storage είναι γρήγορο, αξιόπιστο και εργονομικό σε σχέση με τους παλαιούς σκληρούς δίσκους.

Η επιλογή flash παραμένει ακόμη ακριβότερη σε σχέση με τους συμβατικούς σκληρούς δίσκους, hard drives. Για αυτό το λόγο τα MacBook Airs και τα Retina MacBook Pros έρχονται στην βασική έκδοση μόνο με 128 GB flash storage. Σε αντίθεση τα MacBook Pro μη Retina έχουν ακόμη ένα 500 GB σκληρό δίσκο.

Σίγουρα σαν αποθηκευτικό χώρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και cloud επιλογές. Δεν είναι όμως σε καμιά περίπτωση αξιόπιστες μιας και θα πρέπει να έχετε πρόσβαση σε ένα WiFi δίκτυο. Θα πρέπει πολύ σοβαρά να σκεφτείτε πόσο αποθηκευτικό χώρο θα χρειαστείτε στο Mac σας σε κάθε περίπτωση και να προσθέσετε σε αυτό λίγο παραπάνω.

Παρά το γεγονός πως το νέο Mac Pro είναι εξ ολοκλήρου βασισμένο σε SSD τα υπόλοιπα desktop Mac έρχονται με την επιλογή που ονόμασε η Apple Fusion Drive, o συνδυασμός δηλαδή 1TB ή περισσότερου με έναν 128GB flash drive. Και οι δύο συσκευές ρυθμίζονται στον ίδιο τόμο με τα αρχεία που ο χρήστης χρησιμοποιεί συχνά να γράφονται στον SSD ενώ τα υπόλοιπα να περνάνε στον άλλο δίσκο.

Στην περίπτωση αυτή έχετε το καλύτερο δυνατό και από τις δύο τεχνολογίες. Είναι μια πολύ καλή επιλογή και την συνιστούμε σε όλους εσάς χωρίς δεύτερη σκέψη. Έχετε βέβαια και την δυνατότητα να πάτε στην επιλογή του SSD αποκλειστικά τόσο στους iMacs όσο και στα Mac Mini αλλά το κόστος είναι πολύ μεγάλο.

Η τεχνολογία SSD θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να γνωρίζετε πως θα κάνει το Mac σας γρηγορότερο από κάθε άποψη. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως αναβαθμίσετε ένα παλαιότερο Mac με έναν SSD θα παρατηρήσετε μια βελτίωση στην ταχύτητα του που πολλές φορές και ανάλογα με το μοντέλο μπορεί να είναι και 4πλασια της αρχικής που είχε όταν ήταν καινούργιο.

 Σχολιασμός στο φόρουμ