Σαν σήμερα και συγκριμένα στις 2 Ιουλίου του 2010 η Apple άνοιξε τα χαρτιά της για το  “Antennagate,” που αφορούσε το iPhone 4 για πρώτη φορά δημόσια.

Το iPhone 4 ήταν μια υπέροχη συσκευή. Όταν λανσαρίστηκε στην αγορά τον Ιούνιο του 2010 έγινε άμεσα ανάρπαστη σημειώνοντας ρεκόρ προ παραγγελιών αλλά και πωλήσεων.

Το πρόβλημα του “Antennagate” ξεκίνησε όταν κάποιοι καταναλωτές ξεκίνησαν να κάνουν παράπονα για χαμένες κλήσεις. Το πρόβλημα παρατηρούνταν όταν ο χρήστης κρατούσε το iPhone 4 με το δεξί του χέρι με την παλάμη του να καλύπτει πλήρως το μικρό χώρισμα της κεραίας στο σασί της συσκευής.

Η απόφαση του Ive να αφαιρέσει την πλαστική κεραία που υπήρχε στα προηγούμενα μοντέλα iPhones ήταν η βασική αιτία για αυτό. Η Apple βέβαια σε γράμμα προς τους καταναλωτές της έδειξε ως πρόβλημα το λογισμικό.

“Σύμφωνα με έρευνα που κάναμε πραγματικά μείναμε άφωνοι όταν διαπιστώσαμε πως η μαθηματική φόρμουλα που υπολογίζει τις μπάρες του σήματος της συσκευής ήταν τελείως λάθος. Πολλές φορές λοιπόν κατά λάθος δείχνει δύο περισσότερες μπάρες από ότι θα έπρεπε να δείχνει με βάση την ισχύ του σήματος στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα υπάρχουν στιγμές που δείχνουμε 4 μπάρες ενώ θα έπρεπε να απεικονίζουμε βάση της ισχύς του σήματος το πολύ 2. Οι χρηστές που παρατηρούν πτώση στις μπάρες αυτές όταν κρατάνε την συσκευή τους με συγκεκριμένο τρόπο μάλλον είναι σε περιοχές με αδύνατο σήμα αλλά φυσικά δεν το αντιλαμβάνονται γιατί η υπόδειξη που έχουν στην συσκευή τους είναι λάθος.”

Η Apple ανέφερε πως θα διόρθωνε αυτό το πρόβλημα με μια αναβάθμιση στο λογισμικό.

Για την Apple όμως το πρόβλημα αυτό δεν σταμάτησε εκεί. Μερικές εβδομάδες αργότερα το  Consumer Reports ανέφερε πως εξαιτίας αυτού του θέματος δεν συνιστούσε την αγορά αυτής της συσκευής σε κανέναν καταναλωτή.

Το θέμα πήρε ξανά τόσο μεγάλες διαστάσεις που ο Steve Jobs που ήταν σε διακοπές στην Χαβάη γύρισε άμεσα για μια παρουσίαση στα media έτσι ώστε να αμυνθεί των θέσεων της Apple.

Αξίζει να δείτε την παρουσίαση αυτή παρακάτω:

Στην παρουσίαση του ανέφερε πως θα προσέφερε δωρεάν bumper θήκες στους καταναλωτές έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα αυτό.

Οι μελλοντικές εκδόσεις του iPhone φυσικά δεν παρουσιάσαν το ίδιο πρόβλημα ποτέ ξανά.