Λίγο πριν την 10η επέτειο του App Store του iOS το App Annie συνέλεξε μια σειρά από δεδομένα για αυτή την δεκαετία των εφαρμογών και τίτλων που υπάρχουν σε αυτό.

Ξεκινώνοντας λοιπόν να αναφέρουμε πως το App Store έχει πλέον πάνω από 2 εκατομμύρια εφαρμογές που έχουν γίνει λήψη πάνω από 170 δισεκατομμύρια φορές ενώ 10.000 από αυτές έχουν φέρει έσοδα στους προγραμματιστές τους της τάξης του $1 εκατομμυρίου

Ας δούμε τώρα κάποια σημεία με μεγάλο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι 10 πιο δημοφιλής εφαρμογές από το 2010 vs 2018 (εξαιρούνται οι τίτλοι παιχνιδιών). 8 χρόνια πριν λοιπόν η εφαρμογή Talking Tom Cat ήταν πρώτη στην λίστα ενώ σήμερα βρίσκουμε την εφαρμογή, Tik Tok – μια εφαρμογή social media στην Κίνα που βρίσκεται στην 1η θέση λίγο πάνω από αυτή του YouTube.

Πίσω το 2010 εφαρμογές που είχαν να κάνουν με την παραγωγικότητα, την εκπαίδευση και την καθοδήγηση στους δρόμους κατείχαν τις πρώτες θέσεις ενώ εν έτη 2018 βρίσκουμε εφαρμογές που έχουν να κάνουν με την διασκέδαση και τα social media – κοινωνικά δίκτυα όπως οι Netflix, Pandora Music, YouTube, και Tinder.

Σε ότι έχει να κάνει με τους τίτλους παιχνιδιών εδώ δεν έχουμε πολλές εκπλήξεις. Στην κορυφή συναντάμε τίτλους όπως τα Candy Crush, Clash of Clans, Angry Birds, και άλλα.

Σε ότι αφορά σε κέρδη που επέφεραν αυτές οι εφαρμογές στους προγραμματιστές τους βλέπουμε πως το Clash of Clans βρίσκεται στην κορυφή ενώ εντύπωση δημιουργεί πως το Pokémon GO κατάφερε να βρεθεί στην 10η θέση.

Ένα άλλο στοιχείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως τα κέρδη από τους τίτλους παιχνιδιών αναλογούν στο 75% του App Store παρά το γεγονός πως έχουν το 31% των λήψεων αυτού.

Σε ότι αφορά ιστορικά τις εφαρμογές εκείνες με τις περισσότερες λήψεις εκεί βλέπουμε αυτές των Facebook, Google, και Tencent να είναι στην κορυφή.

Πάρα αυτά σε ότι αφορά εκείνες τις εφαρμογές με τα μεγαλύτερα κέρδη βλέπουμε πως το Netflix βρίσκεται στην κορυφή και ακολουθούν τα Spotify, Pandora, και Tencent Video.

Η αγορά της Αμερικής παραμένει η κορυφαία ως προς τις λήψεις εφαρμογών που αγγίζουν τα 10 αυτά χρόνια τις 40.1 δις έχοντας δώσει κέρδη ύψους $36 εκατομμυρίων με την κίνα να ακολουθεί.

Την πλήρη ανάλυση για αυτά τα 10 χρόνια του App Store θα την βρείτε στο App Annie εδω.