Μετά από την αναγκαστική ακύρωση των αυξήσεων που είχαν προγραμματίσει, εξέλιξη που επιβλήθηκε από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), οι μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες μελετούν ξανά την τιμολογιακή τους πολιτική, έχοντας ως δεδομένο ότι δεν μπορούν να μεταβάλουν τους όρους στα εν ισχύ συμβόλαια.
Αυξήσεις τιμολογίων είχε προγραμματίσει για τις 15/01/2018 για τους νέους και υφιστάμενους συνδρομητές της η Cosmote, το ίδιο και η Vodafone από τις 20/3/2018. Η Wind είχε εξαγγείλει αυξήσεις στα τιμολόγιά της τον Σεπτέμβριο και τις εφάρμοσε τον Νοέμβριο, πριν δηλαδή τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός Γενικών Αδειών της ΕΕΤΤ (6/12/17 δημοσίευση σε ΦΕΚ) βάσει του οποίου: «Για τις περιπτώσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ανεξαρτήτως του εάν υπάρχει επιδότηση συσκευής ή έκπτωση παγίου, δεν δύναται εντός του ορισμένου χρόνου της σύμβασης να πραγματοποιηθεί αύξηση του παγίου ή μείωση οποιασδήποτε υπηρεσίας του πακέτου υπηρεσιών (όπως λεπτά χρόνου ομιλίας, αριθμός SMS/MMS και όγκος δεδομένων) το οποίο περιλαμβάνεται στο πάγιο.»
Η παρέμβαση της ΕΕΤΤ, προκειμένου να ακυρώσουν οι πάροχοι τις αυξήσεις που έχουν ανακοινώσει, μέσω της ιστοσελίδας τους (χωρίς να προλάβουν να τις εφαρμόσουν) έγινε μέσω σχετικής επιστολής του προέδρου της Δημήτρη Τσαμάκη προς όλες τις εταιρείες στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Είχαν προηγηθεί σχετικές καταγγελίες καταναλωτών. Η Cosmote έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της την ανακοίνωση ακύρωσης και το ίδιο εκτιμάται ότι θα πράξει και η Vodafone.
Στην ίδια επιστολή ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ (για τον οποίο αναμένεται γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής – απάντηση στο ερώτημα, αν έχει ολοκληρωθεί η θητεία του ή όχι) επισημαίνει στις 5 εταιρείες ΟΤΕ, Vodafone, Wind, Forthnet και Cyta, ότι δεν μπορούν να μεταβάλλουν σε ηλεκτρονικό (μέσω διαδικτυακής εφαρμογής ή μέσω αποστολής στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του συνδρομητή) τον έντυπο τρόπο αποστολής των πληροφοριών λογαριασμού και της αναλυτικής χρέωσης των υφιστάμενων συνδρομητών τους,χωρίς να υπάρχει ειδική ρητή αίτησή τους.
Η μεταβολή του τρόπου αποστολής των πληροφοριών λογαριασμού και της αναλυτικής χρέωσης από έντυπο σε ηλεκτρονικό με εφαρμογή από τους παρόχους διαδικασίας opt-out (δηλαδή αλλαγής σε ηλεκτρονικό του έντυπου τρόπου αποστολής για όλους τους συνδρομητές και επιστροφή στον έντυπο τρόπο μόνο για όσους συνδρομητές το ζητήσουν) αποτελεί παράβαση του Κανονισμού Γενικών Αδειών.
Η μόνη περίπτωση που ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος έχει δικαίωμα να επιλέξει τον ηλεκτρονικό τρόπο αποστολής είναι για τον συνδρομητή που συνάπτει νέο συμβόλαιο και λαμβάνει υπηρεσία τηλεφωνίας σε συνδυασμό με υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο ή η υπηρεσία παρέχεται σε εταιρικό ΑΦΜ με περισσότερες από 4 συνδέσεις, και ο συνδρομητής δεν δηλώσει ότι επιθυμεί να λαμβάνει τον λογαριασμό του έντυπα ή ηλεκτρονικά.
Σε κάθε περίπτωση ο συνδρομητής έχει δικαίωμα να ζητήσει οποιαδήποτε στιγμή την αλλαγή του τρόπου αποστολής του λογαριασμού του.