7 τρόποι που θα σας οδηγήσουν στην τρέλα δουλεύοντας σε ένα εργοστάσιο iPhone

0
1583

foxconn_083011-thumb-640xauto-4014

O ΝΥU φοιτητής Dejian Zeng “τράβηξε την κουρτίνα” πίσω από τα εργοστάσια που παρασκευάζονται iPhones μιας και για 6 μήνες δούλεψε κρυφά στην παραγωγική αλυσίδα των iPhones στην Κίνα.

Όπως σας αναφέραμε και με δημοσίευμα μας χθες η συνέντευξη του ήταν καταπέλτης για τις συνθήκες εργασίας για ακόμη μια φορά.

Παρακάτω σας έχουμε τα highlights αυτής:

Το φαγητό είναι άθλιο 

“Πρέπει να πληρώνουμε για αυτό και η τιμή του φαγητού εξαρτάται από το τι θα διαλέξει κάποιος – Η ποιότητα δε είναι από τις χειρότερες. Για παράδειγμα το κοτόπουλο που έπαιρνα δεν είχε ποτέ μπούτι ή στήθος πάντα ήταν ο λαιμός ή κάποια άλλα σημεία που δεν μπορούσα να αναγνωρίσω. Δεν έχεις όμως άλλες επιλογές και χρειάζεσαι την ενέργεια του φαγητού για να συνεχίσεις”

“Όταν η παραγωγική γραμμή ασχολείται με μια συσκευή που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ αυστηρά. Υπάρχουν ανιχνευτές μετάλλου παντού. Σκεφτείτε οι γυναίνες που έχουν στο στηθόδεσμο τους μέταλλο δεν μπορούσαν να περάσουν έτσι την ασφάλεια και έπρεπε να αλλάξουν ρούχα.”
Οι εστίες είναι ασφυχτικά γεμάτες 
“Κάθε δωμάτιο έχει 8 ανθρώπους. Τα δωμάτια είναι εσωτερικά του campus του εργοστασίου έτσι ώστε να μην απέχει πολύ το ίδιο το εργοστάσιο. Η μεταβίβαση γινότανε με ένα μικρό λεωφορείο.”

Η δουλειά είναι απίστευτα μονότονη 

“Αυτό που έκανα ήταν να βάζω το ηχείο στο σασί και να βιδώνω μια βίδα. Μετά από λίγο καιρό μπορείς πραγματικά να το κάνεις αυτό με κλειστά μάτια. Μετά όμως από αυτή την ενέργεια δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο και απλά πρέπει να περιμένεις χωρίς να μιλάς. Αυτό εκνευρίζει απίστευτα τους εργαζομένους”

“Δεν μπορείς να φύγεις εύκολα. Αν τους ρωτήσεις σου λένε απλά όχι. Δεν μπορείς επίσης να ζητήσεις να μην κάνεις υπερωρίες δεν έχεις επιλογές οι υπερωρίες είναι υποχρεωτικές”

Το να έχει Wi-Fi κάποιος είναι πονοκέφαλος

“Οι εστίες έχουν πρόσβαση σε WiFi αλλά η πρόσβαση δεν είναι απλή. Θα πρέπει υποχρεωτικά να κατεβάσεις κάποιες εφαρμογές ή να κάνεις μια σειρά από κλικ ή σχολιασμού κάπου έτσι ώστε να αποκτήσεις ψηφιακά νομίσματα τα οποία κατόπιν θα χρησιμοποιήσεις για αυτό τον σκοπό. Για 24 ώρες χρειάζεσαι 20 νομίσματα. Επίσης αν θέλεις μπορείς να αγοράσεις νομίσματα με πραγματικά χρήματα “

Μας πιέζουν για τα σχόλια που κάνουμε ως κριτική 

“Μας έδωσαν ένα χαρτί για να κάνουμε κριτική. Απαιτούν να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι θα γράψουμε. Στο ερώτημα για παράδειγμα για το πως αισθανόμαστε για την εκπαίδευση μας έπρεπε να βάλουμε μια βαθμολογία από 1-5. Μας είπαν πως πρέπει να βάλουμε από 4.5 ως 5 και όχι κάτι άλλο”