6 πράγματα τα οποία θα έβρισκαν αντίθετο τον Steve Jobs στην σημερινή Apple

0
240

jobs_creative

Πολλά πλέον έχουν αλλάξει από την στιγμή που ο Steve Jobs πέθανε. Αν και οι περισσότερες αλλαγές ήταν σωστές κινήσεις που οδήγησαν την Apple σε μια από τις πιο επιτυχημένες χρονιές πέρυσι, σίγουρα υπάρχουν και κάποια για τα οποία ο Steve Jobs σίγουρα θα ήταν αντίθετος.

Η πρόσφατη κατοχύρωση πατέντας της Apple για ένα iOS stylus – ένα αξεσουάρ το οποίο ο Steve δεν θα ήθελε ούτε να το δει ζωγραφιστό, μας έκανε να σκεφτούμε ποιες άλλες κινήσεις της Apple που είδαμε να γίνονται την χρονιά που μας πέρασε θα τον εκνεύριζαν το λιγότερο.

Η εικόνα και η πολίτική της Apple προς τα έξω

Tim-Cook-and-5c-Bloomberg-Buisinessweek-640x426

Ο Steve Jobs ήταν πολλά πράγματα, το να είναι ευγενικός δεν ήταν ένα από αυτά. Δημιουργώντας την Apple με βάση την ίδια του την εικόνα η εταιρεία όσο αυτός είχε τα ηνία είχε πολλά μυστικά, ήταν εκδικητική και δεν δίσταζε να κάνει δηλώσεις “θερμοπυρηνικού” πολέμου για τα smartphone στην Google.

Με τον Tim Cook η Apple έγινε πολύ πιο φιλική. Η εταιρεία πλέον δείχνει ένα πιο ήρεμο πρόσωπο, κάνει φιλανθρωπίες και υποστηρίζει ανοιχτά διάφορους σκοπούς. Επίσης είναι πιο ανοιχτή με τους προγραμματιστές της αλλά ακόμη και με τον τύπο. Επίσης ο “θερμοπυρηνικός” πόλεμος με την Google έχει γίνει μια οργανωμένη συζήτηση έτσι ώστε να επέλθει μια συμφωνία χωρίς απώλειες για καμία από τις δύο εταιρείες.

Βέβαια δεν λέμε πως η νέα στάση της Apple είναι άσχημη απλά σίγουρα δεν είναι ο τρόπος που θα διαχειριζόταν καταστάσεις ο Steve Jobs.

To iPhone 6 Plus 

iphone-6-plus-rear

Σίγουρα για πολλούς το iPhone 6 Plus ήταν ένας διακαής πόθος. Βέβαια λόγω μεγέθους δεν μπορεί κάποιος να το χειριστεί με το ένα χέρι. Ο Steve Jobs ήταν περήφανος για χρόνια που η Apple είχε βρει το τέλειο μέγεθος με την μέγιστη χρηστικότητα στα iPhones με τις 3.5 ίντσες.

Αν και ίσως ο ίδιος θα συνηγορούσε στο iPhone 6 σίγουρα το μέγεθος του iPhone 6 Plus θα τον ξένιζε το λιγότερο μιας και ο παράγοντας, χρήση με ένα χέρι, θα είχε εξαφανιστεί. Επίσης δεν νομίζουμε να έδινε το πράσινο φως για ένα iPhone που η οπίσθια κάμερα του προεξέχει έστω και λίγο ή που οι πλαστικές γραμμές των κεραιών είναι τόσο εμφανής στο πίσω μέρος της συσκευής.

Αγορά καινοτομίας αντί για δημιουργία αυτής 

Eddy Cue, Jimmy Iovine, Apple, Beats Music, Code Conference

Στον Jobs δεν του άρεσαν οι μεγάλες εξαγορές. Ήθελε η ίδια του η εταιρεία να έχει την ικανότητα να καινοτομεί αγοράζοντας ιδέες από άλλες εταιρείες. Ο Cook σκέφτεται τελείως διαφορετικά σε αυτό το θέμα. “Ψάχνουμε εταιρείες που έχουν υπέροχους ανθρώπους και τεχνολογία και που ταιριάζουν στην κουλτούρα της Apple χωρίς να σκεφτόμαστε τα χρήματα” είχε τονίσει χαρακτηριστικά σε πρόσφατη του συνέντευξη. Οι περισσότερες εξαγορές της Apple ήταν μικρές εταιρείες με ταλέντο και σε κάτι τέτοιο σίγουρα ο Jobs δεν θα ήταν πολύ αντίθετος. Δεν νομίζουμε όμως πότε να έδινε $3 δις για την εξαγορά της Beats.

H ύπαρξη πολλών δυνατών προσωπικοτήτων

i.1.ive-newson-apple-red-auction

Ως μια εταιρεία που τραβάει την προσοχή των μεγαλύτερων και πιο λαμπερών ταλέντων, η Apple πάντα είχε πολύ δυνατές προσωπικότητες με μεγάλους εγωισμούς. Αλλά όλοι ήταν υπό τον έλεγχο του Steve Jobs. Σήμερα έχουμε άτομα όπως ο Dr. Dre, Jimmy Iovine, Marc Newson ακόμη και τον ίδιο τον Jony Ive που έχουν αποκτήσει και τραβήξει πολλά από τα φώτα της δημοσιότητας κάτι που παλαιότερα ήταν αποκλειστικότητα του CEO της Apple και μόνο.

Siri

siri-640x360

Τεχνικά το Siri έκανε την εμφάνιση του όταν ακόμη ο Jobs ήταν στην Apple. Το iPhone 4S ανακοινώθηκε μια μέρα πριν πεθάνει και ο Jobs είχε την ευκαιρία να δουλέψει με την εν λόγω τεχνολογία πριν δώσει τα ηνία της εταιρείας στον Cook. Η Siri παραμένει σήμερα ένα υπέροχο concept αλλά σαν υλοποίηση έχει χάσει αρκετά μεγάλο έδαφος από το Google Now και την Cortana της Microsoft.

Αν αναλογιστούμε τον εγωισμό του Steve σίγουρα το γεγονός πως η Siri έρχεται τρίτη θα τον δυσαρεστούσε αφάνταστα και θα τον έκανε να πιέσει καταστάσεις για την κατάληψη της πρώτης θέσης.

Η αναβάθμιση του iOS 8 που δημιούργησε προβλήματα στα iPhone 6

fix-cell-service-touch-id-after-installing-ios-8-0-1-iphone-update.w654

Παρά το γεγονός πως ο Steve έκανε την Apple τον γίγαντα που γνωρίζουμε σήμερα σίγουρα έκανε και μια σειρά και από λάθη ο ίδιος. Έτσι σίγουρα το φαινόμενο για παράδειγμα του Bendgate δεν θα τον συγκινούσε και θα το προσπερνούσε.

Πάρα αυτά είναι πολύ δύσκολο να θυμηθούμε κάποια τεχνική δυσλειτουργία επί εποχής του στον βαθμό της καταστροφικής iOS 8.0.1 αναβάθμισης. Μια αναβάθμιση που με μιας αχρήστευσε τα νέα iPhone 6 και 6 Plus και που η εταιρεία απέσυρε με μιας με το που αντιλήφθηκε το βαθμό της ζημιάς που έκανε στις νέες συσκευές της και δημιουργώντας άμεσα μια νέα αναβάθμιση που ουσιαστικά διόρθωσε την προηγούμενη. Το “απλά δουλεύει” σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρχε και σίγουρα αν ο Jobs ήταν στο τιμόνι θα είχε γίνει έξαλλος με την ομάδα του.

Σχολιασμός στο φόρουμ