18.2 C
Athens
Wednesday, October 4, 2023
More

  5 σημαντικά χαρακτηριστικά ασφαλείας του iPhone που πρέπει να γνωρίζετε

  Ενώ το iOS 16 βρίσκεται μπροστά σε μια εντυπωσιακή επανασχεδιασμένη οθόνη κλειδώματος, από κάτω, το πιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημα φιλοξενεί μια σειρά από νέες δυνατότητες ασφάλειας και απορρήτου που έχουν δημιουργηθεί για να βοηθήσουν στην προστασία εσάς και των δεδομένων σας. Ακολουθούν πέντε νέες δυνατότητες για την καλύτερη προστασία του iPhone σας από τους χάκερ και για μεγαλύτερη ηρεμία στην καθημερινότητα σας.

  Αποκρίσεις ασφαλείας και αρχεία συστήματος

  Το iOS, καθώς και το macOS και το iPadOS, επιτρέπουν πλέον αυτόματες «γρήγορες αποκρίσεις ασφαλείας». Αυτό επιτρέπει στην Apple να επιδιορθώνει γρήγορα το λογισμικό (δηλαδή, zero-days ή άλλες κρίσιμες ευπάθειες) και να το αποστέλλει σε εκατομμύρια συσκευές χωρίς να απαιτείται επανεκκίνηση ή οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με τον τελικό χρήστη.

  Αυτό είναι διαθέσιμο στις Ρυθμίσεις > Γενικά > Ενημερώσεις λογισμικού > Αυτόματες ενημερώσεις

  Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμη και με απενεργοποιημένη αυτή τη δυνατότητα, η Apple λέει ότι “ορισμένα αρχεία συστήματος” μπορούν να ενημερώνονται αυτόματα στο παρασκήνιο.

  Lockdown Mode – Λειτουργία Απομόνωσης

  Ένα χαρακτηριστικό που δημιουργήθηκε αρχικά ως απάντηση σε λογισμικό κατασκοπείας όπως το Pegasus της NSO, το Lockdown Mode προσφέρει ένα ακραίο επίπεδο πρόσθετης προστασίας στους κατόχους συσκευών που ενδέχεται να κινδυνεύουν από εξαιρετικά εξελιγμένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο – όπως δημοσιογράφους, πολιτικούς, ακτιβιστές και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Λειτουργεί περιορίζοντας τις λειτουργίες της συσκευής με τις περισσότερες καταχρήσεις, όπως τα Μηνύματα και την περιήγηση στον ιστό, ώστε να είναι πολύ πιο δύσκολη η πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από το κακόβουλο λογισμικό.

  Ή, όπως εξηγεί η Apple, το Lockdown Mode χρησιμοποιείται «για τη μείωση της επιφάνειας επίθεσης που ενδεχομένως θα μπορούσε να προέρχεται από υψηλά στοχευμένα μισθοφορικά spyware, ορισμένες εφαρμογές, ιστότοποι και λειτουργίες είναι αυστηρά περιορισμένες για ασφάλεια…».

  Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα γίνουν ποτέ στόχοι επιθέσεων αυτού του είδους, αλλά αν θέλετε να το δοκιμάσετε: Ρυθμίσεις > Απόρρητο και ασφάλεια > Λειτουργία Απομόνωσης.

  Passkeys

  Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι, το Passkeys είναι μια νέα μέθοδος ελέγχου ταυτότητας που εφαρμόζεται με το iOS 16 για να αντικαταστήσει την ανάγκη για κωδικούς πρόσβασης. Η δυνατότητα έρχεται σε συνεργασία με την Apple, την Google και τη Microsoft – με βάση το πρότυπο FIDO.

  Η ρύθμιση είναι αρκετά απλή. Οι χρήστες που θέλουν να εγγραφούν μέσω ιστότοπου ή εφαρμογής που χρησιμοποιεί κωδικούς πρόσβασης θα ζητηθεί να εγγράψουν έναν λογαριασμό ως συνήθως (αυτή η διαδικασία δεν έχει αλλάξει). Στη συνέχεια, θα εμφανιστεί ένα παράθυρο που θα σας ζητά να αποθηκεύσετε έναν κωδικό πρόσβασης. Όταν ο χρήστης επιστρέψει σε αυτόν τον ιστότοπο ή την εφαρμογή για να συνδεθεί, μπορεί να επιλέξει τον κωδικό πρόσβασής του και να επικυρώσει χρησιμοποιώντας το Face ID ή το Touch ID. Δεν απαιτείται όνομα χρήστη, κωδικός πρόσβασης ή άλλος έλεγχος ταυτότητας.

  Οι κωδικοί πρόσβασης λειτουργούν σε όλες τις συσκευές Apple με iOS 16, iPadOS 16 και macOS Ventura. Οποιαδήποτε κλειδιά δημιουργούνται σε ένα λειτουργικό σύστημα συγχρονίζονται μεταξύ συσκευών του ίδιου χρήστη μέσω του iCloud Keychain. Επιπλέον, τόσο τα τοπικά κλειδιά πρόσβασης όσο και αυτά που ανταλλάσσονται με το iCloud είναι κρυπτογραφημένα από άκρο σε άκρο, επομένως δεν είναι αναγνώσιμα.

  Αν και αυτή η δυνατότητα εξακολουθεί να είναι περιορισμένη ως προς τη διαθεσιμότητά της, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που καθιστά πιο δύσκολο για τους εισβολείς να παραβιάσουν λογαριασμούς.

  Ασφαλίστε και κρυπτογραφήστε τις σημειώσεις

  Αν και η δυνατότητα κλειδώματος ή “ασφάλισης” σημειώσεων που δημιουργούνται στην εφαρμογή Σημειώσεις δεν είναι και τόσο νέο, αξίζει να σημειωθεί ότι η δυνατότητα υπάρχει. Οι ασφαλείς σημειώσεις είναι κρυπτογραφημένες από άκρο σε άκρο και μπορούν να προβληθούν χρησιμοποιώντας μια φράση πρόσβασης που παρέχεται από το χρήστη ή απλώς με έλεγχο ταυτότητας με Face ID ή Touch ID.

  Υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να ασφαλίσετε μια σημείωση, αλλά ο πιο γρήγορος τρόπος είναι να την κρατήσετε πατημένο μέσα από έναν φάκελο, να πατήσετε Lock Note και είστε έτοιμοι.

  Έλεγχος Ασφαλείας

  Ένα άλλο σημαντικό νέο χαρακτηριστικό ασφαλείας με το iOS 16 είναι ο Έλεγχος ασφαλείας. Αυτό το νέο εργαλείο έχει σχεδιαστεί για άτομα που βιώνουν ή διατρέχουν κίνδυνο ενδοοικογενειακής κακοποίησης και επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν με ποιον μοιράζονται πληροφορίες, να περιορίζουν τυχόν μηνύματα και FaceTime, να επαναφέρουν τα δικαιώματα απορρήτου του συστήματος, να αλλάζουν τυχόν κωδικούς πρόσβασης που σχετίζονται με το iPhone ή το Apple ID τους και πολλά άλλα.

  “Εάν η προσωπική σας ασφάλεια κινδυνεύει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Έλεγχο ασφαλείας στο iPhone (με iOS 16 ή νεότερη έκδοση) για να σταματήσετε γρήγορα την κοινή χρήση των πληροφοριών σας ή να ελέγξετε και να ενημερώσετε την κοινή χρήση με μεμονωμένα άτομα και εφαρμογές.”

  Τελικά, αυτή η δυνατότητα μπορεί να λειτουργήσει σχεδόν σαν ένα κουμπί πανικού εάν βρεθείτε σε μια κατάσταση όπου θέλετε να διακόψετε εντελώς την πρόσβαση. Μπορείτε να το βρείτε μεταβαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο και ασφάλεια > Έλεγχος ασφαλείας

  Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

  Dimitrios Georgoulas
  Dimitrios Georgoulas
  Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.