16.8 C
Athens
Thursday, April 25, 2024
More

    3 τρόποι που χρειάζεται η Apple να βελτιώσει το iPad – από υλικό σε λογισμικό

    Υπήρξαν πολλές σημαντικές αλλαγές από τότε που έκανε το ντεμπούτο του το iPad το 2010, από το μεγαλύτερο iPad Pro με το Apple Pencil το 2015, έως την υποστήριξη εξωτερικού χώρου αποθήκευσης με το iPadOS 13 το 2019. Ωστόσο, εξακολουθεί να φαίνεται σαν να έχει μπερδευτεί ολόκληρη η σειρά, με αξεσουάρ που λειτουργούν μόνο με ορισμένα μοντέλα και δυνατότητες που υπάρχουν μόνο σε άλλα, όπως η σειρά πλήκτρων λειτουργιών στο Magic Folio Keyboard του iPad.

    Ως έχει, πριν δούμε το iPadOS 17 στο WWDC τον Ιούνιο, το multitasking είναι απογοητευτικό, ολόκληρη η σειρά iPad προκαλεί σύγχυση και ένα τσιπ M2 στο μεγαλύτερο iPad Pro δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι στιγμής στο iPadOS.

    Ενώ ορισμένοι αναμένουν ότι τα γραφικά στοιχεία οθόνης κλειδώματος θα φτάσουν στο iPadOS 17, θα ήταν υπέροχο να δούμε την Apple να προχωρά περισσότερο εδώ. Υπάρχουν τόσος χώρος σε ένα iPad για δημιουργία, οπότε ας δούμε μια επιστροφή της ώρας και της ημερομηνίας στα αριστερά με μεγαλύτερα γραφικά στοιχεία οθόνης κλειδώματος που είναι εμπνευσμένα από το iOS 16 τοποθετημένα κάτω από αυτό.

    Στα δεξιά της οθόνης, οι ειδοποιήσεις και ένα μεγαλύτερο widget Live Activities θα μπορούν να τοποθετηθούν εκεί. Οι ταπετσαρίες θα μπορούσαν επίσης να είναι κινούμενες, αλλά θα ήταν διαθέσιμες για προγραμματιστές – έτσι η εφαρμογή καιρού, CARROT, θα μπορούσε να έχει ταπετσαρίες που δείχνουν τον καιρό στην περιοχή σας, από τη βροχή μέχρι τον ήλιο για παράδειγμα.

    Η οθόνη κλειδώματος δίνει την πρώτη εντύπωση σε πολλούς, οπότε το να τη δούμε ως κάτι περισσότερο από μια μεγαλύτερη έκδοση του iOS θα ήταν μια αναζωογονητική αλλαγή για το iPad αν η Apple φέρει αλλαγές σαν τις παραπάνω.

    Φανταστείτε τώρα το εξής – σκέφτεστε να αγοράσετε ένα iPad για έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας και ξέρετε περίπου για ποιο σκοπό χρησιμοποιούν το iPhone τους, αλλά από πού να ξεκινήσετε για αυτό το tablet;

    Έχετε πέντε επιλογές, όλες με διαφορετικές επιλογές cellular και αποθήκευσης, μαζί με μερικές επιλογές χρωμάτων για μερικά μοντέλα:

    • iPad mini
    • iPad (8th Generation)
    • iPad (8th Generation)
    • iPad Air
    • iPad Pro

    Πρώτα απ ‘όλα, όλα εκτελούν την πιο πρόσφατη έκδοση του iPadOS, ώστε να έχετε υποστήριξη εξωτερικού χώρου αποθήκευσης, γραφικά στοιχεία αρχικής οθόνης, βελτιωμένες εφαρμογές της Apple όπως το Mail και νέες όπως το Freeform και η εφαρμογή Καιρός.

    Εάν επιλέξετε το φθηνότερο, iPad (8ης γενιάς), δεν θα λάβετε τη δυνατότητα ProMotion που προσφέρει η σειρά iPad Pro, ούτε θα λάβετε USB-C, τη μοντέρνα σχεδίαση και μόνο 4G εάν επιλέξετε το μοντέλο Cellular.

    Αλλά αν αποφασίζετε μεταξύ του πιο πρόσφατου iPad (10ης γενιάς) και του iPad Air, είναι μια πολύ πιο δύσκολη επιλογή.

    Θα μπορούσα να συνεχίσω, αλλά θα μπορούσατε εύκολα να περάσετε ένα βράδυ ή και περισσότερα προσπαθώντας να αποφασίσετε μεταξύ ενός iPad mini, ενός Air και ενός iPad Pro 11 ιντσών.

    Είχαμε προσπαθήσει και εδώ να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο κάπως:

    Και μετά είναι τα αξεσουάρ. Το Magic Keyboard Folio είναι αναμφισβήτητα καλύτερο από αυτό που προσφέρει το Magic Keyboard για το iPad Air και το iPad Pro, κάτι που προκαλεί σύγχυση. Έχετε καλύτερες γωνίες και ένα πλήκτρο σειράς λειτουργιών, ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε τον οπίσθιο φωτισμό για τα πλήκτρα, παράλληλα με τις συντομεύσεις για να ενεργοποιήσετε την εκτέλεση πολλαπλών εργασιών και πολλά άλλα. Είναι ένα χάος αν πάτε να κάνετε σύγκριση και εδώ.

    Μετά από 12 χρόνια, το λογισμικό είναι επίσης μπερδεμένο. Αν και είναι το ίδιο σε όλη τη σειρά, εκτός από το Stage Manager που είναι διαθέσιμο στο iPad Air και το iPad Pro 12,9 ιντσών, το μεγαλύτερο μέρος του εξακολουθεί να μοιάζει με μεγαλύτερη έκδοση του iOS, ακόμη και με την αλλαγή του ονόματος σε iPadOS το 2019.

    Αναδύεται επίσης ένα μοτίβο όπου υστερεί σε σχέση με άλλα προϊόντα σε χαρακτηριστικά – το iOS 14 έφερε γραφικά στοιχεία το 2020, ενώ το iPadOS 15 έφερε τα ίδια και μεγαλύτερα γραφικά στοιχεία, τον επόμενο χρόνο.

    Το ίδιο ισχύει επί του παρόντος για τα γραφικά στοιχεία οθόνης κλειδώματος – μπορείτε να προσθέσετε ένα σωρό στην οθόνη κλειδώματος του iPhone σας από τότε που το iOS 16 έκανε την πρώτη του εμφάνιση τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά δεν έχετε τύχη με το iPadOS 16.

    Και αυτό πριν συζητηθεί το Stage Manager. Από την εμπειρία μου, από τη δοκιμή του με την πρώτη δημόσια έκδοση beta του iPadOS 16 τον Ιούλιο του 2022 έως το iPadOS 16.4, είναι ένα χάος. Καταρρέει, οι εφαρμογές κουμπώνουν σε ένα αόρατο πλέγμα, ώστε να μην αισθάνεστε ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο. Το μόνο πλεονέκτημα είναι όταν συνδέετε το iPad σε μια εξωτερική οθόνη, αλλά και πάλι, είναι επιρρεπές σε σφάλματα.

    Αντίθετα, ας δούμε ένα εντελώς νέο λειτουργικό σύστημα για το iPad, αλλά ορισμένες λειτουργίες, όπως ο επανασχεδιασμός του Stage Manager, μεγαλύτερα widget και άλλα, περιορίζονται έως ότου το iPad συνδεθεί σε ένα πληκτρολόγιο. Όταν είναι συνδεμένο με ένα τέτοιο αξεσουάρ, η αρχική οθόνη μοιάζει με επιφάνεια εργασίας macOS, με μια γραμμή μενού στην κορυφή. Με αυτόν τον τρόπο, ξεκαθαρίζει τη σύγχυση ως προς το σε τι θέλετε να χρησιμοποιήσετε το iPad, ενώ το έχετε έτοιμο για τις πιο ισχυρές λειτουργίες για άλλους χρήστες.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο σχεδιασμός του iPad είναι το καλύτερο χαρακτηριστικό του, αλλά είναι οτιδήποτε άλλο το απογοητεύει. Τα μπερδεμένα αξεσουάρ, τα πολλά μεγέθη και μοντέλα χωρίς να γνωρίζουμε τι αξεσουάρ λειτουργούν με κάθε iPad και πολλά πολλά ακόμη.

    Θα πρέπει να επιστρέψει στα βασικά. Όταν έφτασε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2010, ήταν ένα μοντέλο με διαφορετικά μεγέθη αποθήκευσης και όταν ήρθε το 2012, έφτασε το iPad mini. Ήταν μια πιο απλή εποχή, αλλά θα έπρεπε να επιστρέψει σε αυτό η Apple. Επιλέξτε το μέγεθος, επιλέξτε το χώρο αποθήκευσης και πολλά άλλα, χωρίς να ανησυχείτε για το αν έχετε αγοράσει το σωστό iPad για εσάς.

    Έτσι, ενώ το WWDC 2023 θα μπορούσε να επιφέρει κάποιες απαραίτητες βελτιώσεις στο iPadOS, είναι μόνο η μισή μάχη για το γιατί το iPad αισθάνεται σαν πονοκέφαλος, και η Apple ελπίζουμε να το γνωρίζει αυτό και θα δούμε κάποιες αλλαγές σύντομα.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.