Ιδιαίτερα ευάλωτη αποδεικνύεται η παγκόσμια αγορά ημιαγωγών, γνωστών ως μικροτσίπ, που χρησιμοποιούνται σχεδόν σε κάθε συσκευή τεχνολογίας. Αφενός η πανδημία προκάλεσε ισχυρούς κραδασμούς στην παγκόσμια παραγωγή και τροφοδοσία μικροτσίπ, βυθίζοντας σε δυσχέρεια ολόκληρους κλάδους, όπως, για παράδειγμα, η αυτοκινητοβιομηχανία, σύμφωνα και με δημοσίευμα του SEPE.
Αφετέρου, η πολεμική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έρχεται να διαταράξει περαιτέρω την ήδη κλυδωνιζόμενη από τον COVID αγορά των ημιαγωγών, που πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη και με το έλλειμμα κρίσιμων πρώτων υλών, όπως το αέριο του νέον. Οι κατασκευαστές μικροτσίπ, παγκοσμίως, βρίσκονται με το βλέμμα στραμμένο στην Ουκρανία, η οποία καλύπτει σήμερα περίπου το ήμισυ των αναγκών του πλανήτη σε νέον, ενός αερίου κομβικού στην παραγωγική διαδικασία των μικροτσίπ.
Οι δύο ουκρανικές εταιρείες, Ingas και Cryoin, είναι οι βασικοί προμηθευτές των μεγαλύτερων κατασκευαστών ημιαγωγών του κόσμου σε Ταϊβάν, Κορέα, Κίνα, ΗΠΑ και Γερμανία, σε αέριο νέον.
Το γεγονός ότι και οι δύο μονάδες έχουν σταματήσει την παραγωγή τους, αναζωπυρώνει τους φόβους για νέες ελλείψεις στην αγορά μικροτσίπ. Οι παράπλευρες απώλειες του πολέμου έρχονται να διαταράξουν εκ νέου την παγκόσμια παραγωγή μικροτσίπ, η οποία βρίσκεται σε στενωπό από το ξέσπασμα της πανδημίας.
Αρχικά η πανδημία και στη συνέχεια ο πόλεμος έχουν εκτοξεύσει τις τιμές του νέον στα ύψη: έχουν αυξηθεί κατά 500% από τον Δεκέμβριο του 2021. Οι τιμές του νέον είχαν αυξηθεί κατά 600% το 2014, ενόψει της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας, σύμφωνα με την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ.
Αντοχές
Αν και τα υφιστάμενα αποθέματα σε νέον φαίνεται να επαρκούν για την ομαλή παραγωγή ημιαγωγών, η διάρκεια του πολέμου μπορεί να ανατρέψει αυτή την εικόνα. “Εάν τα αποθέματα εξαντληθούν μέχρι τον Απρίλιο και οι κατασκευαστές τσιπ δεν έχουν παραγγελίες κλειδωμένες σε άλλες περιοχές του κόσμου, αυτό σημαίνει περαιτέρω περιορισμούς για την ευρύτερη αλυσίδα εφοδιασμού και αδυναμία παραγωγής του τελικού προϊόντος για πολλούς βασικούς πελάτες”, σχολιάζουν διεθνείς αναλυτές.
Όπως εξηγούν, οι εδραιωμένοι κατασκευαστές μικροτσίπ, όπως η Intel, η Samsung και η TSMC, έχουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη και πρόσβαση σε αποθέματα, που μπορεί να τους καλύπτουν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, άλλοι, μικρότεροι, κατασκευαστές δεν έχουν την ίδια ευχέρεια.
Οι νέες αρρυθμίες στην παραγωγή μικροτσίπ έρχονται σε μια χρονική στιγμή, που στην παγκόσμια παραγωγική σκακιέρα γίνονται σημαντικές ανακατατάξεις. Η Ευρώπη, στην προσπάθειά της να απεξαρτηθεί από τον διεθνή ανταγωνισμό για την επάρκεια της σε ημιαγωγούς, μπαίνει σφήνα στις προερχόμενες από τις ΗΠΑ και την Ασία επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Απεξάρτηση για την Ευρώπη
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Intel αποκάλυψε τα σχέδια της για κατασκευή μονάδων παραγωγής ημιαγωγών, αξίας €17 δισ. ($18,7 δισ.), στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας. Το πλάνο της Intel ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της Ε.Ε. να απεξαρτηθεί από την Ασία για την κάλυψη των αναγκών της στα πολύτιμα μικροτσίπ.
Η επένδυση της Intel, που θα φτάσει τα €80 δισ. σε βάθος δεκαετίας, για την παραγωγή μικροτσίπ, διευκολύνει το στρατηγικό σχέδιο της Ε.Ε. να εξελιχθεί σε ισχυρό παίκτη της παγκόσμιας αγοράς ημιαγωγών. Δεν είναι τυχαία η θερμή υποδοχή που επιφύλαξε στην ανακοίνωση της επένδυσης η Πρόεδρος της Επιτροπής, κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Θυμίζουμε ότι η Ε.Ε. έχει γνωστοποιήσει την πρόθεση της να διεκδικήσει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, από το 10% που παράγει σήμερα.
Η Ευρώπη, όπως και οι ΗΠΑ, ρίχνονται αυτήν την περίοδο σε έναν παγκόσμιο παραγωγικό πόλεμο πολλών δισεκατομμυρίων στην αγορά των μικροτσίπ, σε μια προσπάθεια να απαντήσουν στο αντίστοιχο μπαράζ επενδύσεων από Κίνα, Νότιο Κορέα και Ταϊβάν. Χώρες, οι οποίες επίσης διεκδικούν πρωταγωνιστικό της ρόλο στην παγκόσμια βιομηχανία ημιαγωγών.
Ανταγωνισμός από Ασία
Ειδικά η Ταϊβάν αποτελεί παγκόσμια υπερδύναμη με βασικό πρεσβευτή την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, γνωστή ως TSMC, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών και αποτελεί βασικό προμηθευτή της Apple.
Και οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, επιθυμούν να δώσουν τη δική τους απάντηση στην Ασία, σε μια προσπάθεια να χτίσουν εκ νέου μερίδιο στη διεθνή αγορά. Σήμερα αυτό το μερίδιο έχει διολισθήσει στο 15% από περίπου 40% τη δεκαετία του ’90, με τη χώρα να προγραμματίζει επενδύσεις άνω των $50 δισ., για να ανατρέψει αυτήν την παραγωγική υστέρηση.
Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube