Το Worldwide Developer Conference (WWDC) 2022 της Apple ήρθε και παρήλθε. Με αυτό, πήραμε μια ματιά σε όλο το νέο λογισμικό που πρόκειται να έρθει αργότερα μέσα στο έτος για όλες τις συσκευές Apple : iPhone, iPad, Mac, Apple Watch και Apple TV. Επίσης, η λίστα ανακοινώσεων περιελάμβανε ακόμη και ένα ολοκαίνουργιο MacBook Air με M2 που έρχεται σε περίπου ένα μήνα και, για κάποιο λόγο, ένα MacBook Pro 13 ιντσών με M2 επίσης.
Αλλά μια από τις μεγαλύτερες διαμάχες που προέκυψαν από το WWDC22 έχει τη μορφή του iPadOS 16 και του Stage Manager. Από τότε που το iPad Pro (2021) κυκλοφόρησε με ένα τσιπ M1, πολλοί (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου) έχουν ρωτήσει, “Γιατί;” Τα τελευταία χρόνια, το iPad παρεμποδίζεται από το δικό του λογισμικό, το iPadOS, και όταν κυκλοφόρησε το M1 iPad Pro, δεν υπήρχε τίποτα που να εκμεταλλευόταν το τσιπ M1 που το τροφοδοτούσε.
Όλα άλλαξαν μετά την ανακοίνωση του iPadOS 16. Στην πραγματικότητα, ένα από τα μεγαλύτερα νέα χαρακτηριστικά του νέου λογισμικού, το Stage Manager, περιορίζεται αποκλειστικά σε μοντέλα iPad με τσιπ M1 μέσα. Αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή, τα μόνα μοντέλα iPad που μπορούν να κάνουν χρήση του Stage Manager στο iPadOS 16 είναι το iPad Pro (2021) και το iPad Air πέμπτης γενιάς.
Όσο υπέροχο και αν φαίνεται το Stage Manager, δεν ήταν αυτό που είχαν στο μυαλό τους οι περισσότεροι χρήστες όταν ήθελαν η Apple να “χρησιμοποιήσει” το τσιπ M1 του iPad.
Η βασική προϋπόθεση του Stage Manager δεν είναι μια εντελώς νέα ιδέα — είναι απλώς η διαχείριση παραθύρων, κάτι που υπάρχει στους υπολογιστές εδώ και χρόνια. Το Stage Manager είναι η δυνατότητα αλλαγής μεγέθους των εφαρμογών iPad σας, ώστε να επικαλύπτονται μεταξύ τους, φέρνοντας την καλύτερη εμπειρία iPad πιο κοντά, ξέρετε, σε έναν πραγματικό υπολογιστή. Ενώ περιορίζεστε σε τέσσερις εφαρμογές στο ίδιο το iPad, μπορείτε να φέρετε μια εξωτερική οθόνη (με ανάλυση έως και 6K) για άλλες τέσσερις εφαρμογές. Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των εφαρμογών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με το Stage Manager είναι οκτώ.
Το πρόβλημα με το Stage Manager είναι το γεγονός ότι περιορίζεται στα iPad M1, άρα μόνο τα iPad Pro 2021 και το iPad Air 5. Το σκεπτικό της Apple για αυτό υποτίθεται ότι οφείλεται στην εναλλαγή εικονικής μνήμης. Προς το παρόν, η Apple ισχυρίζεται ότι μπορείτε να έχετε εξαιρετικά γρήγορη εναλλαγή εικονικής μνήμης μόνο με το M1 λόγω της υψηλής χωρητικότητας DRAM που συνδυάζεται με τη μνήμη flash NAND πολύ υψηλής χωρητικότητας και υψηλής απόδοσης. Το αποτέλεσμα είναι ότι το Stage Manager ανταποκρίνεται άμεσα, ενώ αυτό δεν θα ήταν δυνατό με iPad χωρίς έναν επεξεργαστή M1.
Αλλά πραγματικά, το multitasking με πολλά παράθυρα ταυτόχρονα υπήρχε πολύ πριν από τους επεξεργαστές της Apple – από τότε που άρχισα να χρησιμοποιώ για πρώτη φορά έναν υπολογιστή, μπορούσα να έχω πολλά παράθυρα και εφαρμογές να τρέχουν το ένα δίπλα στο άλλο. Επομένως, το να απαιτεί η Apple M1 για ένα τόσο βασικό χαρακτηριστικό ενός υπολογιστή, είναι λίγο ανόητο.
Τώρα, πριν από ένα χρόνο, όλοι συζητούσαμε ότι η τοποθέτηση ενός τσιπ M1 σε ένα iPad ήταν χωρίς ουσία στο iPadOS 15 που δεν εκμεταλλεύτηκε τις δυνατότητες αυτού του επεξεργαστή. Αλλά τώρα έχουμε το iPadOS 16 και το Stage Manager είναι η κύρια λειτουργία που προφανώς χρησιμοποιεί το M1. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν ζήτησε πραγματικά η διαχείριση παραθύρων να είναι το μεγάλο χαρακτηριστικό ενός που θα επένδυε σε ένα M1 iPad.
Νομίζω ότι η μεγαλύτερη επιθυμία για πολλούς ανθρώπους όσον αφορά τα iPad M1 δεν ήταν ποτέ κάτι σαν το Stage Manager. Αντίθετα, πιστεύω ότι αυτό που θέλουν οι περισσότεροι είναι η δυνατότητα εκτέλεσης επαγγελματικών εφαρμογών σε επίπεδο επιφάνειας εργασίας όπως το Final Cut Pro, το Xcode, το Logic Pro, το πλήρες Photoshop, το Blender, το Cinema 4D και πολλά άλλα.
Αυτές οι εφαρμογές επαγγελματικού επιπέδου είναι αυτό που οι άνθρωποι ήθελαν να μπορούν να τρέξουν σε ένα iPad εδώ και χρόνια, και ακόμα δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο συχνά η Apple διαφημίζει το iPad ως “αντικατάσταση φορητού υπολογιστή”, είναι ανόητο το ότι το iPad εξακολουθεί να μην έχει αυτές τις επαγγελματικές εφαρμογές που θέλουν οι άνθρωποι, ειδικά κάτι σαν το Xcode. Πολλοί προγραμματιστές επιθυμούν να μπορούν να κωδικοποιούν και να προσομοιώνουν τις εφαρμογές τους ενώ χρησιμοποιούν iPad, αντί να χρειάζεται να φέρουν μαζί τους ένα MacBook όταν είναι έξω. Σε τελική ανάλυση, γιατί λέγεται το iPad “Pro” αν δεν μπορείς να κάνεις καν δουλειά επαγγελματικού επιπέδου;
Αλλά είναι ενοχλητικό το γεγονός ότι η Apple δεν ενδιαφέρεται να κάνει κάποιους συμβιβασμούς και επίσης δεν θα δώσει στο iPad μια πραγματική περίπτωση χρήσης “pro” εκτός από το Stage Manager. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα αλλάξει στο μέλλον, αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει.
Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube