Το back to school είναι προ των πυλών, με την επιστροφή στις σχολικές τάξεις κάθε άλλο παρά σε μια κανονικότητα να παραπέμπει. Και μπορεί οι μαθητές να επιστρέψουν, όπως όλα δείχνουν, στις αίθουσες, ωστόσο, τα διαδικτυακά εργαλεία θα παραμείνουν κάτι παραπάνω από ενεργά κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.
Το 66% των Ελλήνων χρηστών απαντά ότι θα χρησιμοποιήσει την εφαρμογή του Viber σύμφωνα με δημοσίευμα του SEPE, για να μένει σε επαφή και με τις τρεις ομάδες ανθρώπων που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία, δηλαδή καθηγητές, μαθητές και γονείς. Παγκοσμίως, το 70% των χρηστών απαντά ότι θα εμπλέξει φέτος, με κάποιο τρόπο, το Viber κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.
Τα παραπάνω στοιχεία δημοσιοποίησε η Rakuten Viber, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την εφαρμογή για δωρεάν και εύκολη επικοινωνία. Τα στοιχεία προκύπτουν από παγκόσμια ψηφοφορία της, στην οποία ψήφισαν περίπου 185.000 άνθρωποι. Η ψηφοφορία, που έλαβε χώρα online σε 24 χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, δείχνει ότι όσοι απάντησαν χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, από κοινού με τα εξειδικευμένα εργαλεία τηλεεκπαίδευσης, για να διευκολύνουν την επικοινωνία τους.
“Σε πολλές χώρες, οι μαθητές θα επιστρέψουν κανονικά στις τάξεις, τηρώντας διαδικασίες κοινωνικής απομάκρυνσης. Άλλες χώρες θα υιοθετήσουν ένα υβριδικό μοντέλο, ή θα ξεκινήσουν με τηλε-εκπαίδευση, μια επιλογή, που αποδεικνύεται αρκετά δημοφιλής. Όλες οι μορφές εκπαίδευσης, ωστόσο, θα χρειαστούν νέες μεθόδους για να διατηρήσουν την κανονικότητα, αλλά και να εξασφαλίσουν ότι οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση στα υλικά που θα χρειαστούν”, αναφέρει η έρευνα.
Φορητές συσκευές
Κατά μέσο όρο, το 22% όσων απάντησαν τόνισε ότι θα χρησιμοποιήσει το Viber τόσο σε υπολογιστή, όσο και στην κινητή τους συσκευή, ως βασικό εργαλείο εκπαίδευσης. Το ποσοστό στην Ουγγαρία και την Ουκρανία είναι ακόμη υψηλότερο (27% και 24% αντίστοιχα, απάντησε ότι θα χρησιμοποιήσει και τις δύο εκδόσεις του Viber για εκπαίδευση).
Άλλες χώρες, που συμμετείχαν στην παγκόσμια ψηφοφορία ήταν, μεταξύ άλλων, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία από τη Δυτική Ευρώπη, αλλά και χώρες από την περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότεροι απ’ όσους ψήφισαν, είπαν ότι θα χρησιμοποιήσουν το Viber την επόμενη σχολική χρονιά ως μέσο επικοινωνίας όχι μόνο με καθηγητές και μαθητές, αλλά και με τους γονείς.
“Πριν από ένα χρόνο, αν λέγαμε ότι το 100% της εκπαίδευσης θα γινόταν από μακριά, θα έμοιαζε με μια μη ρεαλιστική πρόβλεψη για το μέλλον. Ωστόσο, λόγω της κρίσης του COVID, το είδαμε να συμβαίνει μέσα σε μερικές εβδομάδες”, αναφέρει η Rakuten Viber.