Saturday, September 28, 2024

Τα AirPods Studio φημολογείται ότι θα έρθουν με το U1 Chip, με την Ultra-Wideband τεχνολογία να είναι σημαντική για το οικοσύστημα της Apple

O αξιόπιστος leaker με την ονομασία “L0vetodream” σήμερα κοινοποίησε μια σειρά από πληροφορίες σχετικά με το ultra wideband U1 chip της Apple που αναμένεται να ενσωματωθεί τόσο στα επερχόμενα AirTags όσο και στα AirPods Studio της Apple.

Τα πρώτα tweets που έκανε σήμερα ανέφεραν πως τα AirPods Studio θα ενσωματώνουν το U1 chip της Apple. Φαίνεται πως το chip αυτό θα χρησιμοποιηθεί έτσι ώστε τα AirPods Studio να δίνουν στίγμα της θέσης τους για την Find My εφαρμογή της Apple ενώ μπορεί να εξυπηρετεί και άλλους σκοπούς.

Η Apple αναφέρει πως το U1 chip “θα ενεργοποιεί μικρών αποστάσεων ασύρματο εντοπισμό για την υποστήριξη νέων εμπειριών όπως η επόμενη γενιά ψηφιακών κλειδιών αυτοκινήτων”. Βέβαια μέχρι στιγμή η χρήση του σε ευρεία κλίμακα δεν έχει γίνει και τα πλάνα της Apple δεν είναι πολύ ξεκάθαρα για αυτό.

Η απόσταση μεταξύ δύο συσκευών που υποστηρίζουν ultra-wideband τεχνολογία μπορεί να υπολογιστεί με μεγάλη ακρίβεια υπολογίζοντας τον χρόνο που χρειάζεται για ένα κύμα να περάσει μεταξύ των δύο συσκευών και προσφέρει μακράν καλύτερα αποτελέσματα πάνω σε αυτό από το Bluetooth και το Wi-Fi. Ο leaker ανέφερε πως το “The Internet of Everything starts with U1”.

Το U1 chip έκανε την εμφάνιση του μόνο στο iPhone 11 και στο iPhone 11 Pro. Η μη ενσωμάτωση του στο 2020 iPad Pro και το iPhone SE 2020 έφερε πολλές αμφιβολίες για το μέλλον του μέχρι που έκανε την επανεμφάνιση του στο Apple Watch Series 6.

O leaker πιστεύει πως η παρουσία αυτού του U1 chip στο Apple Watch Series 6 δείχνει πως η Apple έχει μεγάλα πλάνα για αυτή την τεχνολογία ενώ παράλληλα θα έρθει αργά η γρήγορα στο σύνολο του οικοσυστήματος της Apple.

Το U1 chip επίσης θα μπορεί να φέρνει αυτόματη αναγνώριση της θέση των ακουστικών κάτι το οποίο σημαίνει πως δεν θα έχει σημασία με ποιο τρόπο οι χρήστες τα φοράνε. Δεν θα υπάρχει πλέον δεξί και αριστερό ακουστικό μιας και ο χρήστης απλά θα τα φοράει και τα κανάλια ήχου θα προσαρμόζονται ανάλογα χωρίς την παρέμβαση του χρήστη.

Η Apple ήδη με το spatial audio χαρακτηριστικό των AirPods Pro και τις αναβαθμίσεις του AirDrop για το iPhone 11 με την iOS 13 δείχνει πως δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον στην τεχνολογία θέσης και κατεύθυνσης.

Επίσης σε ένα από τα τελευταία του tweet ο leaker αναφέρει πως τα επερχόμενα AirTags θα έχουν έναν πιο σημαντικό ρόλο από το να είναι μόνο συσκευές εντοπισμού.

“Το Tag θα μπορεί να έχει τον ρόλο ενός node που συνδέει τα πάντα. Θα μπορεί να λειτουργεί ως γέφυρα που ενώνει διάφορες συσκευές. Το U1 chip είναι η βάση για αυτή την γέφυρα. Η νέες λειτουργίες ιδιωτικότητας της iOS 14 έχουν δημιουργηθεί έτσι ώστε τα tags αυτά θα γίνονται με καλύτερη χρήση σε προσωπικά περιβάλλοντα.”

Το γεγονός πως τα AirTags θα έχουν έναν μεγαλύτερο ρόλο σε ένα U1 δίκτυο και θα αποτελούν την γέφυρα για διαφορετικές συσκευές, προσφέροντας και ασφάλεια στην ιδιωτικότητα, τα κάνει σίγουρα διαφορετικά από οποιουσδήποτε άλλους trackers της αγοράς και ίσως και για αυτό χρειάζεται τόσο χρόνο η Apple για να τα παρουσιάσει.

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.