17.4 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Τα προβλήματα της Facebook δημιουργήθηκαν εξαιτίας ενός και μόνου λάθους που είχε όμως τεράστιες επιπτώσεις

    Χθες τα προβλήματα που είχε η Facebook οδήγησαν στα Messenger, Instagram, WhatsApp και φυσικά Facebook να μην λειτουργούν για περισσότερες από 6 ώρες. Αυτό ήταν αποτέλεσμα από ένα λάθος των μηχανικών δικτύου της ίδιας της εταιρείας.

    Από χθες είχα φανεί πως το πρόβλημα είχε να κάνει με το DNS τους domain name servers δηλαδή που δείχνουν σε μια συσκευή ποια IP διεύθυνση θα χρησιμοποιηθεί για να έχει κάποιος πρόσβαση. Μέχρι και πριν από λίγο υπήρχαν πολλές εικασίες για τι έγινε από hack εξωτερικό μέχρι ένα καταστροφικό λάθος.

    Η Facebook πλέον έχει αναφέρει σε ποστ της πως τελικά η πηγή του κακού ήταν ένα λάθος.

    “Οι ομάδες των μηχανικών μας έμαθαν πως οι αλλαγές παραμέτρων που έγιναν στα βασικά μας routers – δρομολογητές που συντονίζουν το δίκτυο των δεδομένων στους servers μας οδήγησαν σε σφάλμα επικοινωνίας. Αυτή η προβληματική επικοινωνία επηρέασε τον τρόπο επικοινωνίας των server μας κάνοντας όλες μας τις υπηρεσίες μη προσβάσιμες.”

    Χρειάστηκε πολύ χρόνο για να λυθεί το σφάλμα αυτό γιατί τα συστήματα που δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση οι μηχανικοί της Facebook συμπεριελάμβαναν online εργαλεία και servers που συνήθως χρειάζονται για τέτοιες επιλύσεις. Μάλιστα υπήρχαν αναφορές που ακόμη και εργαζόμενοι της Facebook δεν μπορούσαν καν να μπουν στα δωμάτια με τους servers εξαιτίας αυτών των προβλημάτων με τις πόρτες να παραμένουν ερμητικά κλειστές σε οποιαδήποτε πρόσβαση τοπικά σε κάποιο χώρο.

    Σίγουρα δεν θα μάθουμε ποτέ ακριβώς τι έγινε αλλά φαίνεται πως το πρόβλημα ήταν μια μίξη των DNS με τις ρυθμίσεις του BGP πρωτόκολλου επικοινωνίας.

    Για να το καταλάβετε καλύτερα ας το παραλληλίσουμε με ένα κέντρο ελέγχου στα αεροπλάνα.

    “Η συσκευή σας θέλει να πετάξει στο facebook.com. Το αεροπλάνο λοιπόν πρέπει πρώτα να γνωρίζει τις GPS συντεταγμένες από το αεροδρόμιο που θα προσγειωθεί – αυτή είναι η IP διεύθυνση που πρέπει να συνδεθεί. Την παίρνει αυτή την πληροφορία από ένα DNS που αναφέρει για παράδειγμα πως έλαβα το αίτημα σου και η facebook.com βρίσκεται στην 66.220.144.0. Έχοντας τον τελικό προορισμό ο sever μπορεί να εκτελέσει αυτό που θέλετε βασισμένος στο σύστημα ελέγχου των δεδομένων και του όγκου αυτών που είναι το BGP. Το BGP αναφέρει στην συσκευή σας ποια διαδρομή να ακολουθήσει μέσα από διαφορετικούς servers μέχρι τον τελικό προορισμό.”

    Η Facebook λοιπόν φαίνεται πως έχασε τελείωσε τα BGP συστήματα της και έτσι δεν υπήρχε τρόπος η Facebook να αναφέρει στις συσκευές πως να φτάσουν στον προορισμό τους.

    Οι τεράστιες επιπτώσεις

    Αν ήταν μόνο χρήστες που δεν μπορούσαν να κοινοποιήσουν ένα βίντεο για λίγες ώρες θα ήταν κάτι όχι τόσο τραγικό. Η WhatsApp εφαρμογή όμως αποτελεί βασικό σύστημα επικοινωνίας για πολλές χώρες και χρησιμοποιείτε από γιατρούς ή ακόμη και προμηθευτές και αγοραστές για πληρωμές.

    Το χθεσινό πρόβλημα απέδειξε το πόσο ευάλωτος είναι τελικά όλος ο κόσμος σε θέματα τέτοιας φύσης.

    Για παράδειγμα εκατομμύρια χρήστες βασίζονται στους DNS servers για να βρουν κάθε server σε όλο τον πλανήτη. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν αυτοί οι server DNS έπεφταν για ένα διάστημα. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τους πάντες.

    Ο κόσμος βασίζεται δυστυχώς σε ένα μικρό αριθμό servers οι οποίοι θα μπορούσαν εύκολα να πέσουν από ένα σφάλμα σαν αυτό που έγινε στην Facebook.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.