18.2 C
Athens
Saturday, April 27, 2024
More

    Ο Steve Jobs πέθανε πριν 10 χρόνια σαν σήμερα αλλά η επιρροή του άλλαξε για πάντα εμάς, την Apple και τον κόσμο ολόκληρο

    Σαν σήμερα πριν 10 χρόνια ο Steve Jobs νικήθηκε από τον καρκίνο στο πάγκρεας και πέθανε. Ο κόσμος θρήνησε τον Edison της γενιάς μας, έναν μοναδικό αρχιτέκτονα που σχεδίασε την μοντέρνα ζωή μας.

    Κατά την διάρκεια ζωής του Steve είδαμε την παρουσίαση μερικών από τον πιο σημαντικών καταναλωτικών προϊόντων που δημιουργήθηκαν ποτέ. Ήταν εκείνος που οδήγησε την ομάδα που δημιούργησε τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή. Έφερε την επανάσταση στην μουσική με μια μικρή συσκευή. Άλλαξε τον τρόπο που επικοινωνούμε με τις mobile συσκευές μας. Παρουσίασε το πρώτο πραγματικό tablet. Το Mac, το iPod, το iPhone και το iPad άλλαξαν τα πάντα.

    Αν και αυτά τα προϊόντα άλλαξαν τον κόσμο με διαφορετικούς τρόπους η μεγαλύτερη καινοτομία του Steve ήταν η ίδια η Apple. Ο Steve πήρε μια εταιρεία στα όρια της χρεωκοπίας και που έμοιαζε με ένα καράβι που βούλιαζε και έφερε τα πάνω κάτω. Η εταιρεία χρειαζόταν την μινιμαλιστική οπτική του και λιγότερες επιχειρηματικές φανφάρες. Μέσα σε μερικά χρόνια ο Steve έχτισε εκ νέου τη Apple. Ανέδειξε μέσα από αυτή μεγάλα ταλέντα όπως ο Phil Schiller και ο Jony Ive. Επίσης έφερε υπέροχα μυαλά στο δυναμικό της όπως ο Tim Cook και ο Graig Federighi.

    Phil Schiller, Tony Fadell, Jony Ive, Steve Jobs, Scott Forstall, and Eddy Cue

    O Steve ήταν ο πρώτος τεχνολογικός ηγέτης που έγινε ένα pop είδωλο. Τα μαύρα ζιβάγκο του και τα μπλε jeans έχουν μείνει στην ιστορία πλέον ως “Steve Jobs εμφάνιση”. Οι παρουσιάσεις του ήταν μοναδικές από κάθε άποψη. Κανένας, ούτε ακόμη και η ίδια η Apple μπόρεσε να ξαναφέρει κάτι παρόμοιο επί σκηνής. Το πεδίο παραμόρφωσης της πραγματικότητας ήταν ένα από τα μεγαλύτερα όπλα του και δύσκολα κάποιος μπορούσε να ξεφύγει από αυτό.

    Ο Steve πάντα θα μείνει στην ιστορία για την δουλειά του στην Apple αλλά επίσης δούλεψε και στην Pixar καταφέρνοντας και εκεί σπουδαία πράγματα. Μαζί με τον Ed Catmull και John Lasseter έχτισαν το πρώτο μοντέρνο στούντιο animation. Η ιστορική του συμφωνία με την Disney για την δημιουργία animated ταινιών άλλαξε όλη την βιομηχανία. Το Toy Story ήταν το πρώτο animation φιλμ με παραγωγό τον ίδιο τον Steve. O ίδιος εν συνεχεία θα δούλευε πάνω σε ιστορικές ταινίες όπως τα Cars, A Bug’s Life, The Incredibles, και Finding Nemo.

    Ed Catmull, Steve Jobs, and John Lasseter

    Το 2006 διαπραγματεύτηκε με την Disney για την πώληση της Pixar. Ο Bob Iger και ο Steve ανέπτυξαν έκτοτε μια μοναδική σχέση που έφερε ακόμη και τον Iger στην Apple. Ο Steve από την άλλη έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Disney μετά την εξαγορά της Pixar. To στούντιο συνέχισε τις φανταστικές δουλειές του με ταινίες όπως οι Ratatouille, Up, WALL-E, Inside Out, Soul, και πολλές ακόμη.

    Ο Steve όμως σήμαινε και πολλά για εμάς ή για εμένα προσωπικά τουλάχιστον. Η φιλοσοφία του άλλαξε πολλούς ανθρώπους μέσα σε αυτούς και εμένα. Πάντα θα θυμόμαστε το παρακάτω που είχε πει:

    “Όταν μεγαλώσεις έχεις την τάση να ακούς ότι ο κόσμος είναι αυτός που είναι, πως η ζωή είναι απλά για να ζεις σε αυτό τον κόσμο και πως δεν θα πρέπει να χτυπάς πολύ τους τοίχους που έχει. Να είσαι ήρεμος, να δημιουργήσεις μια ωραία οικογένεια, να περάσεις καλά και να αποθηκεύσεις και λίγα χρήματα.

    Αυτή όμως είναι μια πολύ περιορισμένη ζωή. Η ζωή μπορεί να είναι πολύ πιο μεγάλη όταν ανακαλύψεις κάτι απλό και το οποίο είναι το ότι είναι γύρω σου και ονομάζεις ζωή είναι φτιαγμένο από ανθρώπους που δεν είναι εξυπνότεροι από εσένα. Μπορείς λοιπόν και εσύ να το αλλάξεις, να το επηρεάσεις, να χτίσεις τα δικά σου πράγματα που άλλοι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν. Την στιγμή που θα καταλάβεις αυτό μπορείς τότε να ασκήσεις πίεση στην ζωή και κάτι θα σου γυρίσει πίσω πάντα.

    Μόλις το καταφέρεις αυτό δεν θα είσαι ποτέ ξανά ο ίδιος…”

    Αυτό που περιγράφει είναι κάτι τόσο απλό αλλά ήταν τόσο σωστός. Τα πάντα γύρω μας έχουν χτιστεί από κάποιον και έτσι μπορούμε να τα αλλάξουμε. Η ίδια η κοινωνία έχει χτιστεί έτσι. Τίποτα δεν είναι μόνιμο. Ο Steve πάντα έλεγε πως η ζωή είναι η μικρή και πως πρέπει να ζούμε κάθε μέρα στο μέγιστο βαθμό.

    Πολλοί ρωτάνε ποιος να είναι ο επόμενος Steve Jobs ή αναφέρουν κάποιον σαν τον επόμενο Steve Jobs. Κανένας όμως άλλος ηγέτης δεν έχει γίνει ο επόμενος Steve Jobs. Κανείς δεν θα μπορέσει να τον αντικαταστήσει. Κανείς δεν θα φτάσει καν κοντά του. Μέχρι σήμερα δεν έχω βρει κάποιον άλλο και να τον δω όπως έβλεπα τον Steve…..

    Steve σε ευχαριστούμε για όλα!!

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.