14.8 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Τα εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών θα αποτελέσουν μια νίκη, ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να τα χρησιμοποιήσετε

    Μία από τις πολλές αντιμονοπωλιακές έρευνες για την Apple φαίνεται ότι θα επιβάλει εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών και χθες αναφέρθηκε ότι η εταιρεία του Cupertino σχεδιάζει να υποκύψει στο αναπόφευκτο.

    Ενώ θα υπάρχει η συνηθισμένη χορωδία σχετικά με την παρέμβαση των πολιτικών στον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών, αυτή η αλλαγή θα είναι μια νίκη για όλους τους χρήστες της Apple, ακόμα κι αν δεν έχουμε σχέδια να πάμε πουθενά κοντά σε ένα κατάστημα εφαρμογών τρίτων…

    Υπάρχει ένας ευρέως διαδεδομένος μύθος γύρω από τους αντιμονοπωλιακούς νόμους – ότι ισχύουν μόνο για τα μονοπώλια. Αυτό δεν ισχύει σε μεγάλο βαθμό: Ισχύουν για οποιαδήποτε εταιρεία αρκετά μεγάλη ώστε να έχει δεσπόζουσα θέση (όχι τη δεσπόζουσα θέση) σε οποιαδήποτε αγορά.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Apple κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά των smartphone και ότι επί του παρόντος ελέγχει πλήρως την αγορά για εφαρμογές iPhone, καθώς μπορείτε να τις αγοράσετε μόνο μέσω του App Store. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες δικαιοδοσίες σε όλο τον κόσμο σχεδιάζουν μια νομοθεσία που θα αναγκάσει την Apple να ανοίξει την αγορά για εφαρμογές iPhone, είτε επιτρέποντας την παράπλευρη φόρτωση είτε υποχρεώνοντας την Apple να επιτρέπει εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να εισαγάγει την απαραίτητη νομοθεσία το 2024.

    Η Apple υποστήριζε πάντα σθεναρά αυτό, προτείνοντας ότι το App Store διασφαλίζει ότι οι εφαρμογές είναι ασφαλείς. Τα αντεπιχειρήματα ήταν η τεράστια κλίμακα των εφαρμογών απάτης που βρέθηκαν στο App Store και το γεγονός ότι οι χρήστες Mac ήταν πάντα σε θέση να φορτώνουν εφαρμογές χωρίς τα μηχανήματα να μετατρέπονται σε καταφύγιο για κακόβουλο λογισμικό.

    Το Bloomberg ανέφερε ότι η Apple φαίνεται να έχει αποδεχτεί ότι βρίσκεται στην χαμένη πλευρά αυτού και τώρα προετοιμάζεται ενεργά να επιτρέψει εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών, παράλληλα με τη χαλάρωση άλλων περιορισμών που αποτελούν επίσης αντικείμενο αντιμονοπωλιακών ερευνών.

    Τα εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών θα ήταν μια νίκη για τους προγραμματιστές

    Είναι μια νίκη για τους προγραμματιστές, καθώς δημιουργεί τελικά ανταγωνισμό στη λιανική αγορά εφαρμογών – και ένας τρόπος με τον οποίο είναι βέβαιο ότι θα ανταγωνιστούν τα καταστήματα εφαρμογών τρίτων είναι με μικρότερα τέλη από την Apple. Αυτό σημαίνει ότι οι προγραμματιστές είτε κρατούν περισσότερα χρήματα από κάθε πώληση είτε μπορούν να κρατήσουν το ίδιο ποσό ενώ προσφέρουν την εφαρμογή σε χαμηλότερη τιμή.

    Επιπλέον, εάν επιτρεπόταν η πλευρική φόρτωση, οι προγραμματιστές θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους χρήστες να εγκαταστήσουν εφαρμογές απευθείας από τους δικούς τους ιστότοπους, ακριβώς όπως είναι δυνατό με τις εφαρμογές Mac σήμερα. Αυτό θα σήμαινε ότι δεν χρειάζεται να προσφέρουν τέλη σε κανέναν, αν και φυσικά θα έπρεπε να πληρώσουν τα δικά τους τέλη φιλοξενίας και εύρους ζώνης.

    Και επίσης μια νίκη για τους καταναλωτές

    Τα καταστήματα εφαρμογών τρίτων θα ωφελήσουν επίσης τους καταναλωτές. Πρώτον, υπάρχει η δυνατότητα χαμηλότερων τιμών για εφαρμογές. Προσωπικά, είμαι με τους κυνικούς εδώ: θα περίμενα από τους περισσότερους προγραμματιστές να τσεπώσουν τη διαφορά διατηρώντας τις τιμές αμετάβλητες.

    Αλλά αν οι προγραμματιστές κερδίζουν περισσότερα χρήματα, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στις εφαρμογές τους, επομένως οι βελτιώσεις είναι πιθανό να γίνουν με ταχύτερους ρυθμούς.

    Πάνω απ ‘όλα, θα βελτιώσει το Apple App Store

    Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι δημιουργεί ανταγωνισμό σε μια αγορά που στο παρελθόν ήταν μονοπώλιο. Το App Store δεν είναι τόσο καλό όσο θα μπορούσε να είναι, απλώς και μόνο επειδή δεν χρειάζεται να είναι. Οι τρέχουσες επιλογές σας για την αγορά μιας εφαρμογής iPhone είναι το App Store της Apple ή το App Store της Apple…κοινώς δεν έχετε καμία εναλλακτική.

    Η αναζήτηση στο App Store, για παράδειγμα, έχει χαλάσει άσχημα. Αν ερχόταν ένας ανταγωνιστής και δεν έκανε τίποτα άλλο από το να παρέχει μια αξιοπρεπή λειτουργία αναζήτησης, αυτό θα ήταν αρκετό για μένα να το δοκιμάσω.

    Εάν η Apple δει έναν σημαντικό αριθμό χρηστών να εγκαταλείπουν το δικό της κατάστημα για εναλλακτικές, τότε θα θελήσει να τους κερδίσει ξανά. Και ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να κάνετε το επίσημο κατάστημα εφαρμογών το καλύτερο.

    Για μένα, λοιπόν, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι ο ανταγωνισμός θα αναγκάσει την Apple να ανανεώσει το παιχνίδι της όταν πρόκειται για το δικό της App Store. Αυτό είναι κάτι που ωφελεί όλους εμάς, ακόμα και εκείνους που δεν θα σκέφτηκαν καν να χρησιμοποιήσουν ένα κατάστημα τρίτου.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.