19.2 C
Athens
Thursday, April 25, 2024
More

    Πώς η Apple κάνει τις συσκευές της πιο όμοιες από ποτέ

    Υπάρχει αυτό το κάπως περίεργο συναίσθημα μεταξύ ορισμένων μερών της κοινότητας των Mac ότι η καλύτερη κυκλοφορία του λογισμικού της πλατφόρμας ήταν στην ιστορία το Snow Leopard. Ναι, αυτό είναι σωστό: το Mac OS X 10.6 του 2009, μια έκδοση που κυκλοφόρησε περίφημα ως με «μηδενικά νέα χαρακτηριστικά» και εστίαση σε διορθώσεις σφαλμάτων και βελτιώσεις.

    Αυτή η αξιολόγηση είναι, φυσικά, ανοιχτή προς συζήτηση, αλλά η ιδέα έχει τόσους πολλούς υποστηρικτές, ώστε μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να ζητούν τακτικά εκδόσεις τύπου «Snow Leopard» των τρεχόντων λειτουργικών συστημάτων της Apple — παρόλο που είμαι βέβαιος ότι θα ακουστεί μια γενική κραυγή εάν η εταιρεία προσπαθούσε να κυκλοφορήσει ενημερώσεις που πραγματικά δεν είχαν ούτε ένα νέο χαρακτηριστικό.

    Μια τέτοια ενημέρωση αναμφισβήτητα δεν είναι αυτό που πήραμε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών της περασμένης εβδομάδας: οι ενημερώσεις πλατφόρμας που παρουσίασε η Apple είναι αρκετά γεμάτες με νέα χαρακτηριστικά. Όμως, βλέποντας αυτή την λίστα, γίνεται επίσης σαφές ότι αυτή ήταν μια άσκηση αναζήτησης για τους μηχανικούς της Apple, καθώς φρόντισαν να ικανοποιήσουν μια πληθώρα αιτημάτων και «ελλειπόντων» χαρακτηριστικών που, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν καθυστερήσει για χρόνια.

    Ίσως αυτές οι ενημερώσεις να μοιάζουν περισσότερο με εκδόσεις «συμπλήρωσης κενών», αλλά σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλά εδώ που υποδηλώνουν ότι η Apple δεν προσπαθεί απλώς να κοιτάξει για το τι θα ακολουθήσει, αλλά να διορθώσει ό,τι έχει προηγηθεί και να εξισώσει τους όρους σε όλες τις πλατφόρμες της.

    Ενδεικτική περίπτωση: αν και το πρώτο iPhone κυκλοφόρησε με εφαρμογή Weather, παρόμοιο πρόγραμμα δεν έχει εμφανιστεί ποτέ ούτε στο iPad ούτε στο Mac—μέχρι τώρα. Δώδεκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του tablet της, η Apple επιτέλους αποφάσισε να φέρει το Weather στο iPad και στο Mac, χάρη σε μεγάλο βαθμό στην απόκτηση της εφαρμογής/υπηρεσίας καιρού Dark Sky το 2020. Ομοίως, το Mac απέκτησε επίσης μια εφαρμογή Clock, που υπήρχε προηγουμένως σε iPad και iPhone, καθώς και εντολές Siri για ρύθμιση χρονοδιακόπτη.

    Ενώ η προσθήκη των εφαρμογών είναι θετική μόνο από την άποψη ότι τις έχει κανείς στη διάθεσή του, δείχνει επίσης ότι η Apple πιέζει σκληρά στην ιδέα της ισοτιμίας στις πλατφόρμες της. Καθώς το macOS, το iPadOS και το iOS πλησιάζουν μεταξύ τους (όχι μόνο εκτελούν μεγάλο μέρος του ίδιου κώδικα, αλλά τώρα τρέχουν ακόμη και στο ίδιο υποκείμενο hardware), η Apple θέλει ξεκάθαρα να είναι σε θέση να διαθέσει νέες εφαρμογές και λειτουργίες σε όλα της συσκευές, όπου έχουν νόημα. (Το Mac, για παράδειγμα, ενδέχεται να μην αποκτήσει μια εφαρμογή Πορτοφολιού σύντομα.)

    Πολλά από τα χαρακτηριστικά που πρόσθεσε η Apple φέτος ήταν αυτά που έχουν ζητηθεί πολύ, γεγονός που ανέφερε ακόμη και ο SVP της Apple, Craig Federighi στη σκηνή. Τα Μηνύματα, για παράδειγμα, έχουν πλέον τη δυνατότητα να εμφανίζονται ως μηνύματα μη αναγνωσμένα, να τα αποστέλλουν και να τα επεξεργάζονται οι χρήστες. Η αλληλογραφία έλαβε αναίρεση και προγραμματισμένες αποστολές, βελτιωμένη αναζήτηση και υπενθυμίσεις με δυνατότητα αναβολής. Το iCloud απέκτησε επιτέλους κοινόχρηστες βιβλιοθήκες φωτογραφιών. Το iPad απέκτησε βελτιωμένη λειτουργία πολλαπλών εργασιών μέσω του Stage Manager.

    Η Apple έκανε φέτος τικ σε κουτάκια με πολλά μακροχρόνια αιτήματα λειτουργιών, κλείνοντας τρύπες στη λειτουργικότητα που συχνά ανάγκασαν τους χρήστες να στραφούν σε εφαρμογές τρίτων. Οι πιο κυνικές απόψεις σχετικά με αυτό μπορεί να δείχνουν ότι η Apple προσπαθεί να απομακρύνει τους ανθρώπους από εναλλακτικές εφαρμογές, αλλά η απλούστερη λύση είναι συνήθως η σωστή, και σε αυτήν την περίπτωση, φαίνεται ότι αφορά περισσότερο στην ουσιαστική άρση των απογοητεύσεων από τους χρήστες αυτών των εφαρμογών—και είναι ένας τρόπος που ταυτόσημος με την Apple που εξετάζει πώς λειτουργούν οι λειτουργίες και τι θέλουν πραγματικά οι χρήστες (σε αντίθεση με αυτό που συχνά λένε ότι θέλουν).

    Το καλύτερο παράδειγμα της Apple για αυτή την ισοτιμία στις φετινές ανακοινώσεις του WWDC ήταν ό,τι όταν ο Federighi συζήτησε την εισαγωγή «εφαρμογών επιτραπέζιου υπολογιστή» στο iPad.

    Το iPad βρισκόταν πάντα μεταξύ του Mac και του iPhone, αλλά αυτές οι βελτιώσεις φαίνεται να αφορούν περισσότερο την αποσύνδεσή του από το πιο περιορισμένο περιβάλλον των ριζών του iOS και τη δημιουργία του ως ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα στο ίδιο επίπεδο με το macOS.

    Φυσικά, μια τέτοια πρωτοβουλία, διαψεύδεται κάπως από το γεγονός ότι πολλές από τις επαγγελματικές εφαρμογές επιτραπέζιου υπολογιστή της Apple, κυρίως το Final Cut Pro και το Logic, δεν έχουν ακόμη κάνει το άλμα στο iPad. Φαίνεται λοιπόν ότι εδώ, όπως και αλλού στις πλατφόρμες της Apple, απομένουν ακόμη μερικά κενά να καλυφθούν.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.