13 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

    Πως να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα (ασφάλειας) στο νέο σας Mac!

    Secure-Mac

    Χρήστες Mac computers μπορεί να προβληματίζονται πως μπορεί να ασφαλίσουν το μηχάνημα από “αδιάκριτα μάτια” σε εργασιακό περιβάλλον μέχρι την πλήρη θωράκιση του, ιδιαίτερα σε κλοπή όπου τα πάντα είναι πλέον “στον αέρα”.

    Το OS X λοιπόν προσφέρει τις πρακτικές·

    1. Κλείδωμα της οθόνης

    Είναι η πιο απλή προσέγγιση, όπου το σύστημα κλειδώνει σε συνάρτηση με την ενεργοποίηση του screen saver. Είναι ιδανική επιλογή σε εργασιακό περιβάλλον.

    2. Login με password

    Σε power-up ή σε restart του μηχανήματος, θα πρέπει κανείς να πιστοποιηθεί για login στο σύστημα. Είναι η πιο απλή μορφή ασφάλειας.

    ▲ Οι προαναφερόμενες πρακτικές δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική ασφάλεια, αφού το admin password μπορεί να παρακαμφθεί με απλές διαδικασίες.

    3. Firmware Password

    Το FP δεν επιτρέπει startup του Mac από οποιαδήποτε διάταξη εκτός του Hard Drive (Macintosh HD). Δηλαδή από flash drives, external disks, από το Recovery Partition, σε Safe mode. Ενώ μπορεί να επεκταθεί και για προστασία του συστήματος με παράληλη ενεργοποίηση των προαναφερόμενων πρακτικών.

    ▲ Το FP δεν προσφέρει καμία απολύτως ασφάλεια σε μηχανήματα με αναβαθμιζόμενη RAM, αφού ακυρώνεται ή ξεκλειδώνεται αν θέλετε με αφαίρεση των RAM modules για 5’. Ενώ σε μηχανήματα με μη αναβαθμιζόμενη RAM (κολλημένη στην logic board), κατά δήλωση της Apple, το FP μπορεί να ακυρωθεί / ξεκλειδωθεί μόνο από το service της μετά από πιστοποίηση ιδιοκτησίας.

    4. FileVault

    Πρόκειται για το απαραβίαστο πρωτόκολλο XTS-AES 128 encryption. Όμως, αν λησμονήσεi κανείς το admin password και δεν έχει καταγράψει το recovery key εκτός μηχανήματος, τα αρχεία έχουν χαθεί οριστικά. Φυλάσσετε λοιπόν και τα δύο σε ασφαλές μέρος εκτός μηχανήματος.

    Συμπερασματικά·

    • Το κλείδωμα της οθόνης και κατά κρίση το login με password, ενδείκνυνται μόνο για προστασία αρχείων από αδιάκριτα μάτια
    • Η αποτελεσματικότητα του Firmware Password προφανώς είνα ανύπαρκτη σε παλαιότερα μηχανήματα και υπό αίρεση σε νεότερα
    • Tο FileVault είναι αναμφίβολα η αξιόπιστη, απαραβίαστη θωράκιση του Mac. Παρ’ ότι ακούγονται διάφορα αρνητικά, ακόμη κι αν αληθεύουν, στο κάτω της γραφής δεν μπορεί κανείς να τα έχει όλα

    Όπως και να έχει, σημαντικά, ευαίσθητα αρχεία, συνιστάται να φυλάσσονται και εκτός μηχανήματος σε flash drive ή δίσκο, που μπορεί και να κρυπτογραφηθούν [1],[2]. Ενώ σε κλοπή του μηχανήματος, ένα Time Machine backup θα αποδειχθεί σωτήριο.

    πηγή : macnotes.gr

    σχολιασμός στο φόρουμ

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles