21.1 C
Athens
Tuesday, April 23, 2024
More

    Ποτέ δεν είναι αργά για την επαναφορά του Touch ID στο iPhone, οπότε γιατί η Apple δεν το έχει κάνει;

    Όταν η Apple παρουσίασε για πρώτη φορά το iPhone X το 2017, σηματοδότησε μια ριζική αλλαγή για τους χρήστες iPhone. Όχι μόνο ο παραδοσιακός σχεδιασμός του κουμπιού Home είχε χαθεί, αλλά το ίδιο και ο αισθητήρας Touch ID που είχε στεγαστεί σε αυτό το κουμπί από το iPhone 5S. Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που έγινε αυτή η μετάβαση, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να επαναφέρουμε το Touch ID…

    Όταν η Apple έκανε τη μετάβαση στο Face ID το 2017, προφανώς δεν γνώριζε ότι μια παγκόσμια πανδημία θα λάβει χώρα 2μιση χρόνια αργότερα, καθιστώντας το Face ID άχρηστο σε πολλές περιπτώσεις μιας και οι χρήστες αναγκαστικά φορούσαν μάσκα. Η Apple εργάστηκε για να διορθώσει αυτό το πρόβλημα αν και με κάποια καθυστέρηση, αλλά η τρέχουσα λύση της απαιτεί ένα Apple Watch και είναι εγγενώς λιγότερο ασφαλής.

    Η χρήση μάσκας εξαιτίας της πανδημίας τόνισε περισσότερο μόνο μερικά από τα ελαττώματα του Face ID. Τα καλύμματα προσώπου είναι συνηθισμένα σε πολλές χώρες εδώ και χρόνια και υπάρχουν απλά ορισμένες περιπτώσεις όπου το Touch ID είναι πιο κατάλληλο αλλά και πιο εύχρηστο και ασφαλές.

    Για παράδειγμα, εξακολουθούμε να βρίσκουμε το Face ID πολύ πιο άβολο από το Touch ID για έλεγχο ταυτότητας των συναλλαγών Apple Pay, ειδικά για συναλλαγές μέσα σε ένα κατάστημα. H παλαιότερη υλοποίηση του Touch ID ήταν μακράν πιο βολική και άμεση.

    Επιπλέον, όσο ευέλικτο και αν είναι το Face ID στα χρόνια που ακολούθησαν το iPhone X, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου δεν λειτουργεί. Για παράδειγμα, εάν το iPhone σας είναι ξαπλωμένο σε ένα τραπέζι, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να χρειαστεί να το σηκώσετε για να πάρετε την κατάλληλη γωνία για το Face ID.

    Αυτή τη στιγμή, οι φήμες δείχνουν ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος της Apple είναι να επαναφέρει τελικά το Touch ID στο iPhone με τη μορφή αισθητήρα κάτω από την οθόνη. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείτε να ακουμπήσετε το δάχτυλό σας στην οθόνη του iPhone σας για έλεγχο ταυτότητας. Το Touch ID επίσης δεν πρόκειται να αντικαταστήσει το Face ID, αλλά μάλλον τα δύο θα υπάρχουν παράλληλα, δίνοντας στους χρήστες την επιλογή να χρησιμοποιήσουν μία ή και τις δύο μορφές βιομετρικού ελέγχου ταυτότητας.

    Ο αξιόπιστος αναλυτής της Apple Ming-Chi Kuo έχει αναφέρει ότι η Apple αρχικά σχεδίαζε να φέρει το Touch ID κάτω από την οθόνη στο iPhone φέτος με το iPhone 14. Πιο πρόσφατα, ωστόσο, ο Kuo ανέφερε ότι η Apple έχει καθυστερήσει αυτή τη λειτουργία μέχρι το 2023 το νωρίτερο λόγω “χαμηλότερης από την αναμενόμενη προόδου ανάπτυξης” του χαρακτηριστικού αυτού.

    Στο iPad, ωστόσο, η Apple έχει υιοθετήσει μια λιγότερο φιλόδοξη προσέγγιση. Τα πιο πρόσφατα iPad Air και iPad mini διαθέτουν και τα δύο την ίδια γλώσσα σχεδίασης οθόνης από άκρη σε άκρη με το iPhone, αλλά χωρίς Face ID. Αντ ‘αυτού, η Apple επέλεξε να βάλει το Touch ID στο κουμπί τροφοδοσίας. Όσοι έχετε χρησιμοποιήσει μια από αυτές τις δύο συσκευές θα αντιληφθείτε εύκολα πόσο βολική είναι αυτή η υλοποίηση και με πόση ακρίβεια κάνει τον βιομετρικό έλεγχο της ταυτότητας του χρήστη.

    Πάνω από δύο χρόνια στην πανδημία και πέντε χρόνια από το πρώτο iPhone με δυνατότητα Face ID, ευχόμαστε πραγματικά η Apple να επιταχύνει τις προσπάθειές της για να φέρει το Touch ID πίσω. Όχι για να αντικαταστήσει το Face ID αλλά ως έναν επιπλέον τρόπο αναγνώρισης του χρήστη.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.