Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες ανησυχούν για την επίδραση του ΑΙ στην εργασία

0
2377

Φόβους και ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η ανάπτυξη, η υιοθέτηση και η εφαρμογή αυτοματοποιημένων μεθόδων τεχνολογίας στον ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα, εκφράζουν οι πολίτες παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα όπως αναφέρει δημοσίευμα του SEPE. Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες (57,7%) εκφράζουν την ανησυχία ότι τα παιδιά τους θα δυσκολευτούν να βρουν εργασία ως ενήλικες, λόγω της τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ).

Το 71,3% των Ελλήνων ανησυχεί ότι οι θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη στο μέλλονΣύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης της Kaspersky, στην Ελλάδα ένα ικανό ποσοστό της τάξης του 71,3%, ανησυχεί πως οι θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από την τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης στο μέλλον. Στο μεταξύ, όπως προκύπτει πάντα από την ίδια έρευνα, μόλις 1 στους 3 (31,3%) θεωρεί πως η συγκεκριμένη τεχνολογία θα βοηθήσει την οικονομία της Ελλάδας στο εγγύς μέλλον, μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, ενώ επικρατεί σχετική ανασφάλεια για την απώλεια και τη δυσκολία εύρεσης θέσεων εργασίας, το 61,7% θεωρεί πως η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα ενισχύσει την παραγωγικότητα στον χώρο εργασίας σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Μάλιστα, το 63,5% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα πιστεύει πως το ποιοτικό επίπεδο των εργασιακών αρμοδιοτήτων θα αυξηθεί σε αυτό το νέο, πρωτοποριακό πλαίσιο τεχνολογικής εξέλιξης.

“Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αποτελεί πλέον μία φανταστική προβολή στο μέλλον, αλλά μία πραγματικότητα που εισχωρεί όλο και πιο βαθιά στην προσωπική, κοινωνική και εργασιακή μας καθημερινότητα. Ειδικά στον επαγγελματικό τομέα, όλο και περισσότερες εταιρείες αξιοποιούν τη δύναμη της “έξυπνης” ρομποτικής και της μηχανικής μάθησης, για να βελτιώσουν τα προϊόντα τους και να κάνουν πιο άνετες τις ζωές μας”, σημειώνει η έρευνα.

Φόβοι οπισθοδρόμησης
Πάντως, αν και οι Έλληνες πολίτες εκφράζουν ανησυχίες για την επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο εργασιακό περιβάλλον, αξιολογούν μάλλον θετικά τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Έτσι, με βάση την έρευνα, το 60,2% ανησυχεί πως αν δεν υιοθετήσουμε την τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης ως χώρα, θα μείνουμε πίσω συνολικά σε σχέση με άλλα κράτη.

“Πράγματι, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως η αποδοχή και η συμφιλίωση με τη συγκεκριμένη τεχνολογική εξέλιξη αποτελεί μία ευκαιρία για την ανάπτυξη του επιπέδου της εθνικής μας παραγωγικότητας, αλλά και τη βελτίωση της ανταγωνιστικής μας θέσης στον παγκόσμιο, τεχνολογικό χάρτη”, αναφέρει η μελέτη. Και προσθέτει: “είναι λογικό κάθε πρόοδος της τεχνολογίας να τρομάζει και να αντιμετωπίζεται με καχυποψία στα πρώτα της στάδια, αλλά η σωστή χρήση και αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει να προσφέρει μόνο οφέλη τόσο στην προσωπική, όσο και στην εργασιακή μας ζωή, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο”.