14.3 C
Athens
Friday, April 26, 2024
More

    Ο Steve Jobs είχε σχέδια για ένα δωρεάν και κοινόχρηστο Wi-Fi διαθέσιμο προς όλους

    Steve-Jobs-Apple-Store

    Μέσα στα χρόνια είχαμε πολλά σημάδια πως ο Steve Jobs σκεφτόντανε σοβαρά να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω και των συσκευών που βοήθησε στην δημιουργία τους. Πίσω το 2011 πολλές αναφορές έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους αποκαλύπτοντας πως η Apple είχε σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να δημιουργήσει το δικό της δίκτυο κινητής για να υποστηρίξει το πρώτο iPhone και που στόχος του ήταν η αντικατάσταση των κλασικών παρόχων με ένα πρωτότυπο Wi-Fi δίκτυο επικοινωνίας.

    Επίσης υπήρχαν έντονες φήμες πως ο Jobs ενδιαφερόταν άμεσα για την εξαγορά της Fon, μια εταιρείας διαμερισμού Wi-Fi η οποία παρότρυνε τους χρήστες να κάνουν κοινόχρηστο το δίκτυο τους προς τρίτους.

    Σήμερα ο Walt Mossberg του ReCode μοιράστηκε ακόμη μια ιστορία για τον Jobs και για το μεγάλο του όραμα που ήταν ένα παγκόσμιο κοινόχρηστο Wi-Fi. Συγκεκριμένα λοιπόν διαβάζουμε:

    “Το πρώτο iPhone έχει ένα άθλιο cellular δίκτυο δεδομένων αλλά ο Steve επέμενε να έχει και ακόμη μια γρήγορη επιλογή ο χρήστης που δεν ήταν άλλη από το Wi-Fi. Μάλιστα είχε ένα χαρακτηριστικό στο λογισμικό του που το συναντάμε ακόμη και σήμερα. Την ικανότητα εμφάνισης Wi-Fi δικτύων στην εμβέλεια της συσκευής έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί πάντα να βρει ένα σε κοντινή απόσταση από αυτών. Το πρόβλημα του Steve Jobs ήταν πως η τεχνική αυτή είχε ένα σοβαρό θέμα που ήθελε να βρει τρόπο να διορθώσει. Αυτό ήταν πως τα περισσότερα Wi-Fi δίκτυα που έβρισκε η συσκευή δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν γιατί ήταν ασφαλισμένα με κωδικούς. Ο Jobs καταλάβαινε την έννοια της ασφάλειας αλλά ήταν αποφασισμένος να βρει ένα τρόπο να κάνει το Wi-Fi προσβάσιμο σε όλους αλλά και ασφαλή.”

    Ο Mossberg μάλιστα τονίζει πως μέρος του σχεδίου του Jobs ήταν να ενσωματώσει πολλές εταιρείες για αυτόν τον σκοπό με την μορφή ενός consortium – συμβουλίου. Αυτό το συμβούλιο θα πίεζε εταιρείες να δημιουργήσουν και να κατασκευάσουν routers με ενσωματωμένη την επιλογή του διαμερισμού του δικτύου σε τρίτους. Πίστευε πως η κίνηση αυτή θα έκανε ολόκληρη την βιομηχανία εν συνεχεία να ενθαρρύνει τους χρήστες να μοιραστούν το bandwidth τους με τρίτους δημιουργώντας αυτόνομα κοινόχρηστα και ασφαλή δίκτυα.

    Με αυτό τον τρόπο ο χρήστης smartphone θα μπορούσε να βρίσκεται οπουδήποτε και η συσκευή του να συνδέεται μέσω Wi-Fi με τέτοια δίκτυα.

    Η αναφορά καταλήγει με το γεγονός πως η Apple αλλά και άλλοι κατασκευαστές σε κάποια μοντέλα τους ενεργοποίησαν μια τέτοια επιλογή στα router τους αλλά παραμένει άγνωστο το κατά πόσο συνέβαλε ο Jobs σε αυτό καθώς και πόσο κοντά ήταν στην υλοποίηση της μεγάλης του αυτής ιδέας πριν πεθάνει.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles