20.1 C
Athens
Friday, April 26, 2024
More

    Ο αγώνας της Apple ενάντια στην παράπλευρη φόρτωση εφαρμογών στο iPhone ήταν στην καλύτερη περίπτωση άσκοπος, στη χειρότερη επιβλαβής

    Η Apple έδωσε μια μακροχρόνια μάχη ενάντια στο να αναγκαστεί να επιτρέψει την παράπλευρη φόρτωση εφαρμογών στο iPhone – τη δυνατότητα των ιδιοκτητών να εγκαθιστούν εφαρμογές απευθείας από τον ιστότοπο ενός προγραμματιστή, με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε με μια εφαρμογή Mac.

    Η εταιρεία έφτασε ακόμη και στο επιχείρημα ότι τα Mac δεν ήταν ασφαλή από κακόβουλο λογισμικό επειδή οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν εφαρμογές απευθείας. Αλλά τελικά η μάχη ήταν άσκοπη, και μπορεί να ήταν ακόμη και επιβλαβής…

    Η Apple αντιμετωπίζει αυξανόμενη αντιμονοπωλιακή πίεση εδώ και χρόνια σχετικά με το App Store – τόσο εντός των ΗΠΑ όσο και αλλού. Προς το παρόν, εάν θέλετε να πουλήσετε μια εφαρμογή για iPhone, μπορείτε να το κάνετε μόνο μέσω του App Store. Η Apple έχει τον πλήρη έλεγχο των εφαρμογών για λόγους που συχνά φαίνονται αυθαίρετοι, το ίδιο και το πόση προμήθεια πρέπει να πληρώσετε στην Apple για το προνόμιο αυτό.

    Εδώ και καιρό φαινόταν ότι η εταιρεία θα έπρεπε τελικά από το νόμο να επιτρέψει καταστήματα εφαρμογών τρίτων, sideloading ή και τα δύο. Ωστόσο, η Apple έχει αγωνιστεί σκληρά ενάντια και στις δύο ιδέες.

    Το 2021, για παράδειγμα, όταν ανακοινώθηκε ένα δικομματικό νομοσχέδιο στις ΗΠΑ, η Apple δημοσίευσε μια έκθεση 16 σελίδων που υποστήριζε ότι μόνο το κατάστημα εφαρμογών της εταιρείας θα μπορούσε να προστατεύει τους κατόχους iPhone από απάτες και κακόβουλο λογισμικό.

    Στην αναφορά, η Apple ξεναγεί τους αναγνώστες στους πιθανούς κινδύνους της ζωής χωρίς το App Store, αναφέροντας λεπτομερώς την προστασία που εφαρμόζει το App Store για να αποτρέψει μη εξουσιοδοτημένες αγορές από παιδιά, την προστασία που παρέχει η Apple στις προσωπικές σας φωτογραφίες και βίντεο από αδιάκριτες εφαρμογές και την πιθανότητα να πληρώνετε για πειρατικές εκδόσεις εφαρμογών χωρίς να το γνωρίζετε.

    Ο επικεφαλής προστασίας απορρήτου της εταιρείας, Eric Neuenschwander, έφτασε στο σημείο να προτείνει ότι οι χρήστες iPhone που ήθελαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το επίσημο App Store θα μπορούσαν να εξαπατηθούν και να χρησιμοποιήσουν άλλα τρίτα μέρη.

    Ακόμη και οι χρήστες που σκοπεύουν — έχουν συνειδητά σκεφτεί ότι πρόκειται να κατεβάσουν εφαρμογές μόνο από το App Store — οι εισβολείς το γνωρίζουν αυτό, επομένως θα προσπαθήσουν να πείσουν αυτόν τον χρήστη ότι κατεβάζει μια εφαρμογή από το App Store ακόμα και όταν αυτό δεν συμβαίνει.

    Ο επικεφαλής λογισμικού της Apple, Craig Federighi, προχώρησε ακόμη περισσότερο, ρίχνοντας το Mac στο καναβάτσο στην απόγνωση της εταιρείας να κερδίσει τη διαμάχη.

    Ερωτηθείς γιατί το Mac μπορεί να έχει πολλά καταστήματα εφαρμογών, αλλά όχι το iPhone: «Αξιοποιείται τακτικά στο Mac», εξήγησε ο Federighi. «Το iOS έχει δημιουργήσει μια δραματικά υψηλότερη μπάρα για την προστασία των πελατών. Το Mac δεν συναντά αυτή τη γραμμή σήμερα. Σήμερα, έχουμε ένα επίπεδο κακόβουλου λογισμικού στο Mac που δεν θεωρούμε αποδεκτό.”

    Το ερώτημα δεν ήταν ποιος θα κέρδιζε αυτή τη μάχη –η Apple ή οι νομοθέτες– αλλά μάλλον πόσο καιρό ο κατασκευαστής iPhone θα μπορούσε να καθυστερήσει το αναπόφευκτο.

    Τα πράγματα έγιναν πραγματικότητα το περασμένο καλοκαίρι, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ αργότερα την ίδια χρονιά.

    Ενώ ο νόμος είναι πλέον ενεργός, υπάρχουν μερικά ακόμη βήματα προτού η Apple πρέπει να συμμορφωθεί. Πρώτον, η ΕΕ θα δηλώσει ποιες εταιρείες πληρούν τις προϋποθέσεις ως «gatekeepers» για εφαρμογές – μια απόφαση που αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Είναι δεδομένο ότι η Apple θα είναι σε αυτήν τη λίστα. Δεύτερον, θα δοθεί χρόνος στις εταιρείες να συμμορφωθούν, με την προθεσμία που αναμένεται να είναι γύρω στον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

    Σύντομα έγινε σαφές ότι η ίδια η εταιρεία το γνώριζε πλήρως, μια αναφορά που αποκαλύπτει ότι η Apple εργαζόταν εδώ και αρκετό καιρό για να επιτρέψει καταστήματα εφαρμογών τρίτων.

    Σύμφωνα με μια νέα αναφορά από το Bloomberg, αυτές οι αλλαγές θα δουν την Apple να επιτρέπει για πρώτη φορά εκτός των App Stores στο iPhone. Η εταιρεία φέρεται να αφιερώνει «σημαντικό ποσό πόρων στην προσπάθεια της για αυτό τον σκοπό».

    Ο κατασκευαστής iPhone φαίνεται επίσης να έχει επιτέλους συμβιβαστεί με το sideloading, καθώς το Bloomberg προτείνει ότι αυτό θα έρθει με το iOS 17.

    Όταν ξέρεις ότι θα χάσεις μια μάχη, το έξυπνο είναι να το αναγνωρίσεις από νωρίς και να βάλεις στόχο να ελέγξεις την αφήγηση. Αντί να μπορούν όλοι να δουν ότι τελικά αναγκαστήκατε σε αυτό παρά τη θέλησή σας, κάντε το να φαίνεται ότι ήταν η ιδέα σας και το κάνετε απλώς επειδή είναι το σωστό.

    Αυτή ήταν η προσέγγιση που υποστήριξα ότι θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει η Apple και με τις προμήθειες του App Store. Κατάφερε ακόμα να προηγηθεί της νομοθεσίας, αλλά μόνο –και μόνο εν μέρει.

    Εάν η Apple είχε επιτρέψει πολύ αθόρυβα την παράπλευρη φόρτωση πριν από μερικά χρόνια, αυτό θα είχε αφαιρέσει την αντιμονοπωλιακή απειλή – ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των κατόχων iPhone θα συνέχιζε να λαμβάνει τις εφαρμογές από το App Store, όπως πάντα. Το ποσοστό των κατόχων iPhone που θα κάνουν λήψη μιας εφαρμογής εκτός App Store είναι εξαιρετικά μικρό, επομένως η Apple θα έχει ξοδέψει πολύ χρόνο και ενέργεια δίνοντας μια μάχη που είναι εντελώς άσκοπη.

    Ακόμη χειρότερα, παλεύοντας με το θέμα τόσο δυνατά και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, η Apple έδωσε στην πραγματικότητα πολύ περισσότερη δημοσιότητα στο θέμα από ό,τι θα λάμβανε ποτέ διαφορετικά. Έχει μετατρέψει αυτό που διαφορετικά θα ήταν μια βαρετή τεχνική λεπτομέρεια που καλύπτεται μόνο από τον τύπο της Apple σε ειδησεογραφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης καθολικά ανά τον κόσμο. Η Apple έχει ουσιαστικά συνεισφέρει στην παρουσίαση της ως κακού τύπου και παραδείγματος, με μηδενικό όφελος για την εταιρεία.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.