Saturday, May 18, 2024

Οι Χάρτες της Google, οι Χάρτες της Apple και τα smartphones βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του σύγχρονου πολέμου

Έχουμε προχωρήσει πέρα από το “η επανάσταση θα μεταδοθεί τηλεοπτικά”, και είμαστε σε μια πραγματικότητα όπου ο τελευταίος ευρωπαϊκός πόλεμος μεταδίδεται ζωντανά όχι μόνο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σε διαδικτυακές υπηρεσίες χαρτογράφησης χωρίς την πρόθεση της Google ή της Apple.

Ο τεράστιος όγκος των δεδομένων χαρτογράφησης που είναι τώρα διαθέσιμα στα χέρια μας σημαίνει ότι ήταν δυνατό για τους πολίτες στον κόσμο να δουν πότε άρχισαν να κινούνται οι ρωσικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία αυτά εντόπισαν μποτιλιάρισμα που ξεκίνησε από τη ρωσική πλευρά των συνόρων και κινήθηκε ενεργά προς την Ουκρανία κατά τα πρώτα λεπτά της ρωσικής και της ουκρανικής σύγκρουσης.

Όπως και με κάθε χαρτογραφία, αυτές οι πληροφορίες απαιτούσαν διερμηνεία. Οι Χάρτες Google δεν είπαν συγκεκριμένα ότι ήταν κινήσεις στρατευμάτων, ούτε οι δορυφορικές εικόνες ήταν updated φυσικά κάθε λεπτό. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έρευνας αυτής της ιστορίας, επιβεβαιώσαμε ότι οι Χάρτες Apple παρουσίασαν παρόμοιες πληροφορίες κίνησης εισερχόμενων στρατευμάτων – αλλά ούτε φυσικά η Apple είχε στόχο κάτι τέτοιο.

Αυτό που έκαναν αυτές οι υπηρεσίες, ωστόσο, ήταν να καταχωρήσουν όλους τους χρήστες smartphone των οποίων η οδήγηση επιβραδύνθηκε ή διακόπηκε από ασυνήθιστες συνθήκες κυκλοφορίας. Από όπου και αν προήλθαν τα περισσότερα δεδομένα, ήταν δυνατό να προσδιοριστεί τι συνέβαινε όταν συνδυάστηκε με γνωστές λεπτομέρειες για τις τοποθεσίες των ρωσικών στρατευμάτων.

Έτσι, ήταν δυνατό να γνωρίζουμε ότι η εισβολή άρχιζε, πολύ πριν τα συμβατικά νέα μπορέσουν να παρουσιάσουν την ιστορία αυτή. Και όλα μεταδόθηκαν σε πραγματικό χρόνο στο Twitter.

Κανείς δεν είχε ως στόχο να κάνει τους Χάρτες Google ή της Apple να είναι ένα στρατιωτικό εργαλείο, αλλά αν αυτό και άλλες μεγάλες τεχνολογικές υπηρεσίες έχουν μεταμορφωθεί σε κάτι τέτοιο, το έχουν κάνει χωρίς κανενός είδους επίβλεψη. Η δημοκρατία χρειάζεται πληροφορίες, αλλά οι κυβερνήσεις θέλουν να τις ελέγξουν, οπότε μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι η Google και η Apple θα λάβουν κάποια τηλεφωνήματα σχετικά με αυτό που σας περιγράφουμε σήμερα.

Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.