19.3 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Να γιατί το iPhone 14 Plus είναι εμπορική αποτυχία παρόλο που είναι ένα καλό smartphone

    Η Apple φέτος παρουσίασε τέσσερα νέα μοντέλα iPhone, αλλά η στρατηγική ήταν αρκετά διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή τη φορά, οι διαφορές μεταξύ των μοντέλων iPhone 14 και iPhone 14 Pro είναι πιο σημαντικές. Την ίδια στιγμή, το iPhone mini αντικαταστάθηκε από το iPhone 14 Plus – αλλά φαίνεται ότι αυτό το μοντέλο είναι έχει παρόμοια εμπορική αποτυχία με την έκδοση mini. Αλλά γιατί;

    Πρώτα απ ‘όλα, ας ανακεφαλαιώσουμε τη στρατηγική της Apple με το iPhone τα τελευταία χρόνια. Από το 2017, η εταιρεία παρουσίαζε τρία διαφορετικά iPhone. Πρώτον, υπήρχαν τα μεσαίας κατηγορίας iPhone 8 και iPhone 8 Plus, ενώ το iPhone X ήταν η έκδοση high-end.

    Το 2018, υπήρχαν δύο μοντέλα υψηλών προδιαγραφών με iPhone XS και iPhone XS Max, αλλά μόνο μια επιλογή μεσαίας κατηγορίας, που ήταν το iPhone XR. Το ίδιο συνέβη το 2019 με τα iPhone 11, iPhone 11 Pro και iPhone 11 Pro Max. Αλλά το 2020, η Apple αποφάσισε να παρουσιάσει ένα τέταρτο νέο iPhone στην οικογένεια iPhone 12, το οποίο ήταν το iPhone 12 mini.

    Σε σύγκριση με τα πιο ακριβά αδέρφια του, το iPhone 12 mini δεν θεωρήθηκε ποτέ τεράστια επιτυχία. Οι περισσότεροι πελάτες φαινόταν να προτιμούν τηλέφωνα με μεγάλη οθόνη και μόνο για $100 επιπλέον μπορούσαν να αγοράσουν το κανονικό iPhone 12, το οποίο είχε μεγαλύτερη οθόνη και μπαταρία. Η Apple προσπάθησε να δώσει στο iPhone mini άλλη μια ευκαιρία το 2021 με το iPhone 13 mini, αυτή τη φορά με μια ελαφρώς μεγαλύτερη μπαταρία. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να αυξήσει τις πωλήσεις.

    Μερικοί άνθρωποι (και ίσως η ίδια η Apple) πίστευαν ότι ένα iPhone μεσαίας κατηγορίας, μεγαλύτερης οθόνης θα ήταν πιο επιτυχημένο από το iPhone mini. Και το 2022, η Apple σκότωσε το iPhone mini και το αντικατέστησε με το iPhone 14 Plus, το οποίο έχει το ίδιο μέγεθος οθόνης 6,7 ιντσών με το iPhone 14 Pro Max, αλλά σε χαμηλότερη τιμή. Αλλά αποδεικνύεται ότι το iPhone 14 Plus είναι μια άλλη εμπορική αποτυχία.

    Σύμφωνα με πολλές αναφορές από πηγές του κλάδου, η ζήτηση για το iPhone 14 Plus είναι πραγματικά χαμηλή. Ο αξιόπιστος αναλυτής Ross Young είπε ότι οι αποστολές οθόνης για το μοντέλο Plus τον Δεκέμβριο ήταν «κοντά στο 0». Τι έγινε αυτή την φορά λοιπόν;

    Προηγουμένως, οι τιμές για το iPhone 13 mini ξεκινούσαν από 699 δολάρια, ενώ το κανονικό iPhone 13 ξεκινούσαν από 799 δολάρια. Όσοι επιθυμούσαν να αγοράσουν ένα μοντέλο iPhone 13 Pro έπρεπε να πληρώσουν τουλάχιστον 999 δολάρια. Όταν κυκλοφόρησε το iPhone 11, κόστιζε επίσης $699 – αλλά είχε μεγάλη οθόνη και μεγάλη διάρκεια μπαταρίας. Η Apple καυχιόταν ότι κυκλοφόρησε το iPhone 12 mini (και το 13 mini) στην ίδια τιμή όπως πριν, αλλά τώρα οι πελάτες έπαιρναν ένα πολύ μικρότερο τηλέφωνο με αισθητά χειρότερη μπαταρία για την ίδια τιμή.

    Σίγουρα υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που ενδιαφέρονται να αγοράσουν μικρότερα τηλέφωνα. Ωστόσο, όταν το συγκρίνετε με ολόκληρη την αγορά smartphone, το να πληρώσετε $700 για ένα τηλέφωνο 5,4 ιντσών με μέτρια μπαταρία δεν είναι καλή συμφωνία. Τι θα γινόταν όμως αν η Apple το αντικατέστησε με ένα μεγαλύτερο τηλέφωνο; Το έκαναν, και όμως δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ενδιαφέρονται να αγοράσουν το iPhone 14 Plus.

    Και ο λόγος είναι η τιμή. Αντί η Apple να μειώσει την τιμή εισόδου του iPhone 14 στα $699 και να πουλήσει το iPhone 14 Plus από $799, το κανονικό iPhone 14 εξακολουθεί να κοστίζει $799, ενώ το iPhone 14 Plus ξεκινά από $899. Αλλά το θέμα είναι ότι μπορείτε να αποκτήσετε ένα iPhone 14 Pro με μόλις $100 περισσότερο και προσφέρει πολύ περισσότερα από ό,τι το iPhone 14 Plus.

    Στην πραγματικότητα, οποιοδήποτε άλλο smartphone στην τιμή των $900 προσφέρει περισσότερα από το iPhone 14 Plus. Το μέγεθος δεν είναι το πρόβλημα. Είναι η τιμή και το τι παίρνετε για αυτό. Και η Apple ουσιαστικά προσπαθεί να πουλήσει ένα smartphone μεσαίας κατηγορίας με την τιμή ενός high-end.

    Τα προηγούμενα χρόνια, ακόμη και τα μοντέλα iPhone μεσαίας κατηγορίας είχαν καλές αναβαθμίσεις και έμοιαζαν αρκετά με τα μοντέλα Pro στο εσωτερικό. Αλλά το iPhone 14 είναι μια εντελώς διαφορετική συσκευή από το iPhone 14 Pro. Δεν έχει το τσιπ A16, δεν έχει τη νέα κύρια κάμερα 48 megapixel ή ακόμη και τον φακό macro και δεν έχει το Dynamic Island. Είναι ουσιαστικά ένα iPhone 13 με δορυφορική συνδεσιμότητα.

    Ταυτόχρονα, το iPhone 14 Plus είναι ένα smartphone αξίας 900 δολαρίων που δεν διαθέτει οθόνη 120 Hz ή τηλεφακό για λήψη φωτογραφιών και βίντεο με οπτικό ζουμ.

    Εάν κάποιος θέλει να αγοράσει ένα νέο iPhone και θέλει να εξοικονομήσει χρήματα, αυτό το άτομο πιθανότατα θα καταλήξει να αγοράσει το κανονικό iPhone 14 ή ακόμα και ένα iPhone 13. Και όσοι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για ένα premium smartphone πιθανότατα θα ξοδέψουν 100 $ περισσότερα για να αγοράσουν το iPhone 14 Pro. Και σε αυτό το σενάριο, απλά δεν υπάρχει χώρος για το iPhone 14 Plus.

    Και δεν λέω ότι το iPhone 14 Plus είναι ένα κακό smartphone. Δεν είναι. Το τσιπ A15 εξακολουθεί να είναι ταχύτερο από το μεγαλύτερο μέρος του ανταγωνισμού, οι κάμερες είναι καλές και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι εξαιρετική. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση η Apple να περιμένει μεγάλο αριθμό πωλήσεων από αυτήν τη συσκευή. Οι άνθρωποι που ξοδεύουν $900 σε ένα smartphone αναμένουν περισσότερα από αυτά που έχει να προσφέρει το iPhone 14 Plus.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.